Ο αριθμός των αθλητών στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο που έχουν προγραμματιστεί γι' αυτό το καλοκαίρι θα πρέπει να μειωθεί, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές τη Δευτέρα, σύμφωνα με μια ιαπωνική εφημερίδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι θα έχουμε αρκετές χιλιάδες λιγότερους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις.

«Προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των αθλητών και να απλοποιηθεί η λειτουργία κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Τόκιο 2020, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να επανεξετάσουμε τον αριθμό των συμμετεχόντων στις τελετές έναρξης και λήξης» ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα μειωθεί σχεδόν στο ήμισυ της τελετής έναρξης που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιουλίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri Shimbun.

Περίπου 6.000 αθλητές αναμένεται να συμμετάσχουν στην τελετή, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ενώ περισσότεροι από 11.000 αθλητές από όλο τον κόσμο αναμένεται να συμμετάσχουν στους Αγώνες στο Τόκιο.

Οι διοργανωτές δεν έδωσαν περισσότερα στοιχεία, ωστόσο εξήγησαν ότι οι λεπτομέρειες εξετάζονται ακόμη με τη ΔΟΕ. Σύμφωνα με τη Yomiuri Shimbun, οι περιορισμοί υγείας που περιορίζουν το χρόνο παραμονής των αθλητών στο Ολυμπιακό Χωριό θα εξηγούσαν αυτήν τη δραστική πτώση.

Σύμφωνα με τους περιορισμούς, οι αθλητές δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Ολυμπιακό Χωριό περισσότερες από πέντε ημέρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των αγωνισμάτων τους. Πρέπει επίσης να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις δύο ημέρες μετά το τέλος των αγώνων τους.

Η απότομη αύξηση των λοιμώξεων στην Ιαπωνία και άλλες χώρες του κόσμου έχει αυξήσει τις αμφιβολίες σχετικά με την πιθανότητα διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο φέτος, μετά και την περσινή αναβολής τoυς λόγω της Covid-19.

Παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Ιαπωνίας δείχνουν, προς το παρόν, μια απροθυμία για την διεξαγωγή τους, οι διοργανωτές και η ιαπωνική κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι οι Αγώνες μπορούν να διεξαχθούν με ασφάλεια αυτό το καλοκαίρι, ακόμη και αν η πανδημία δεν θα είναι υπό έλεγχο μέχρι τότε.