Ο ελληνικός Εθνικός ύμνος ήχησε για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια των 32 Ολυμπιακών Αγώνων 2020 στο Τόκιο, κάνοντας περιφανούς μαζί με τους πρωταγωνιστές και τις οικογένειες τους και όλους τους Έλληνες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Σήμερα ο Μίλτος Τεντόγλου ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο άθλημα, κατακτώντας την πρώτη θέση στο άλμα εις μήκος, ενώ ο «βασιλιάς» των κρίκων Λευτέρης Πετρούνιας, μετά από μία πολύ δύσκολη χρονιά με τραυματισμούς κατάφερε να κατακτήσει την τρίτη θέση και να κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο σκιφίστας Στέφανος Ντούσκος κατάκτησε την κορυφή και μαζί το χρυσό μετάλλιο.

Ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το δεύτερο ελληνικό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, καθώς αναδείχθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στον τελικό του μήκους ανδρών, με άλμα στα 8.41 μ., επίδοση που έπιασε στο 6ο και τελευταίο άλμα του ανατρέποντας όλα τα δεδομένα, καθώς μέχρι εκείνο το σημείο ήταν 4ος στην κατάταξη.

Μετά από ένα απίστευτο σε εξέλιξη αγώνα, ο Έλληνας πρωταθλητής χρειάστηκε να φτάσει στο τελευταίο άλμα του για να κάνει την τέλεια «πτήση», επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του κορυφαίου άλτη με τον οποίο πήγε στο Τόκιο, μετά το 8.60 που είχε φέτος ως καλύτερη επίδοση στον κόσμο.



Πατώντας μόλις 2 εκατοστά πίσω από το όριο, έφτασε στα 8.41 μ., επίδοση που είχε «πιάσει» κι ο Κουβανός Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία από το τρίτο άλμα του, όμως ήταν πολύ καλύτερος σε όλα τα υπόλοιπα άλματά του κι ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου.

Στο πρώτο του άλμα ο Έλληνας πρωταθλητής πάτησε πολύ πίσω (12.7), αλλά πήδηξε δύο εκατοστά πάνω απ’ τον Ετσεβαρία (8.11), παίρνοντας εξαρχής «κεφάλι» στη μάχη για το χρυσό μετάλλιο. Στο κλείσιμο της πρώτης σειράς, ωστόσο, ο Μέικελ Μάσο ήταν εκείνος που έκανε το μεγαλύτερο άλμα στα 8.21.



Στο δεύτερη σειρά αλμάτων ο Ετσεβαρία ήταν άκυρος, όπως κι ο Τεντόγλου με τον Μάσο να διατηρεί το προβάδισμα στο 8.21, καθώς πήδηξε μόλις 8.05. Στην τρίτη σειρά, ωστόσο, ο Ετσεβαρία έκανε ένα πολύ μεγάλο άλμα στα 8.41 μ., ανεβαίνοντας πρώτος, την ώρα που ο Τεντόγλου έκανε δεύτερο σερί άκυρο άλμα, μένοντας στην τρίτη θέση.

Στην εκκίνηση της επόμενης τριάδας αλμάτων για τους πρώτους οκτώ αθλητές του μήκους, ο Τεντόγλου έμεινε στα όρια του πρώτου άλματός του (8.10), πηδώντας 10.9 εκατοστά πίσω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, με τον Αμερικανό Τζούβεν Χάρισον να τον προσπερνάει στο 5ο άλμα του με 8.15.

Στο δικό του πέμπτο άλμα, ο Έλληνας πρωταθλητής πάτησε 12.4 εκατ. πίσω από το όριο κι έπιασε στο 8.15 τον Χάρισον, αλλά είχε συνολικά καλύτερα άλματα από τον Αμερικανό και ξαναμπήκε στα μετάλλια. Το... θρίλερ, ωστόσο, είχε και συνέχεια.


Ο Ισπανός Κάσερες με άλμα στα 8.18 στην έκτη προσπάθειά του έριξε τον Τεντόγλου στην 4η θέση, όμως κάπου εκεί «μίλησε» η κλάση του 23χρονου Έλληνα πρωταθλητή.

Έκανε το τέλειο άλμα στην 6η προσπάθειά του κι όχι μόνο ξαναμπήκε στα μετάλλια, αλλά κατέκτησε το χρυσό (απ’ τη στιγμή που οι δύο Κουβανοί είχαν τεθεί εκτός, λόγω τραυματισμών) σε μία ιστορική στιγμή για τον ελληνικό στίβο, καθώς εκτός των άλλων ήταν και το πρώτο μετάλλιο που κατέκτησε Έλληνας αθλητής στο μήκος σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η τελική κατάταξη


1.ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ (ΕΛΛΑΔΑ) 8.41 --ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ--
2.Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία (Κούβα) 8.41 --ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ--
3.Μέικελ Μάσο (Κούβα) 8.21 --ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ--
4.Εουσέμπιο Κάσερες (Ισπανία) 8.18
5.Τζούβεν Χάρισον (ΗΠΑ) 8.15
6.Γιούκι Χασιόκα (Ιαπωνία) 8.10
7.Τομπίας Μόντλερ (Σουηδία) 8.08
8.Φιλίπο Ραντάτσο (Ιταλία) 7.99


Χρυσός με Ολυμπιακό ρεκόρ ο Ντούσκος στο απλό σκιφ

Ο Στέφανος Ντούσκος είναι ο Ολυμπιονίκης του απλού σκιφ στους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Γιαννιώτης σκιφίστας χάρισε το πρώτο μετάλλιο στην Ελλάδα στο Τόκιο και μάλιστα χρυσό, το οποίο είναι και το πρώτο χρυσό μετάλλιο της ελληνικής κωπηλασίας σε Ολυμπιακούς Αγώνες.


Με χρόνο 6:40.45 και μία απίστευτη κούρσα, ο Ντούσκος έκανε και Ολυμπιακό ρεκόρ, καταρρίπτοντας αυτό του Μάχε Ντρίσντεϊλ (6:41.34) από τους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Αυτό είναι το 4ο Ολυμπιακό μετάλλιο της ελληνικής κωπηλασίας στην Ιστορία και το 3ο στην ελληνική κωπηλασία ανδρών.



Στη δεύτερη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς στο Ρίο ντε Τζανέιρο ήταν 6ος στην τετράκωπος ελαφρών βαρών άνευ πηδαλιούχου με τους Σπύρο Γιάνναρο, Γιάννη Πέτρου και Παναγιώτη Μαγδανή, ο Ντούσκος χάρισε στην ελληνική κωπηλασία το μοναδικό Ολυμπιακό μετάλλιο που έλλειπε από τη… συλλογή της.


Στον τελικό, ο 24χρονος Στέφανος Ντούσκος πέρασε πρώτος στα 1.000 μέτρα και έκτοτε δεν έχασε την πρωτοπορεία κωπηλατώντας σταθερά προς το… ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο «ασημένιος» Κγιέτιλ Μπορτς από τη Νορβηγία χρειάστηκε περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο εν συγκρίσει με τον Έλληνα σκιφίστα για να περάσει ως δεύτερος τη γραμμή του φίνις (6:41.66), ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Κροάτης Νταμίρ Μαρτίν (6:42.58). \

Χάλκινο μετάλλιο ο Πετρούνιας στους κρίκους

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο Ντε Τζανέιρο (είχε κερδίσει το χρυσό), ο Λευτέρης Πετρούνιας ανέβηκε για ακόμη μια φορά στο βάθρο, αυτή τη φορά στο Τόκιο.

Ο εμβληματικός Έλληνας αθλητής συγκέντρωσε 15.200 βαθμούς, τερμάτισε τρίτος στον τελικό των κρίκων και πανηγύρισε την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου.
Ο 31χρονος πρωταθλητής πραγματοποίησε εξαιρετικό πρόγραμμα, ωστόσο ένα μικρό βήμα στην έξοδο ήταν εκείνο που του στέρησε υψηλότερη βαθμολογία.



Νίκησε τους τραυματισμούς

Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για μία τεράστια επιτυχία, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια ο Λευτέρης Πετρούνιας έχει υποφέρει από σοβαρούς τραυματισμούς.

Έκανε επέμβαση στον αριστερό ώμο, έδωσε μάχη με το χρόνο και τελικά προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες σχεδόν ένα μήνα πριν από το Τόκιο 2020.



Εξαιρετικοί οι δύο Κινέζοι

Στον τελικό, δύο Κινέζοι ανέβηκαν στο πρώτο και στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Ο Γιανγκ Λιου ήταν εκείνος που κατέκτησε το χρυσό με 15.500, ενώ ο Χάο Γιόου βαθμολογήθηκε με 15.300.

Η κατάταξη του τελικού
1. Γιανγκ Λιου (Κίνα) 15.500
2. Χάο Γιόου (Κίνα) 15.300
3. Λευτέρης Πετρούνιας 15.200
4. Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ (Γαλλία) 14.900
5. Ιμπραΐμ Τσολάκ (Τουρκία) 14.866
6. Ντενίς Αμπλιαζίν (Ρωσία) 14.833
7. Αντέμ Ασίλ (Τουρκία) 14.600
8. Αρτούρ Ζανέτι (Βραζιλία) 14.133

Ο Λευτέρης Πετρούνιας έζησε με μεγάλη ένταση και πάθος τον τελικό. Η αγωνία του μάλιστα ήταν έκδηλη λίγο πριν το άκουσμα της βαθμολογίας του.