Σε ένα από τα κορυφαία παιχνίδια που έχουν γίνει ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο, η Αργεντινή επικράτησε της Ολλανδίας στα πέναλτι (2-2, πεν. 4-3) και έγινε εκείνη που προκρίθηκε στον ημιτελικό, στον οποίο θα αντιμετωπίσει την Κροατία την Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου (21:00).

Επρόκειτο για μία αναμέτρηση από την οποία ακόμα και οι ουδέτεροι αποκλείεται να έφυγαν συναισθηματικά αλώβητοι, χωρίς το τέλος της να τους βρήκε εξαντλημένους από ένα δράμα που δεν βρίσκεις ούτε στις ταινίες. 

Και τι χρέη δεν εξόφλησε η Ιστορία σε αυτό το παιχνίδι, μέχρι να προκριθούν οι Αργεντινοί στα ημιτελικά. Γκολ με προβολή του Βάουτ Βέχορστ στην ίσως πιο μεγαλειώδη κομπίνα φάουλ που έγινε ποτέ, στο 90+10', με την οποία η Ολλανδία έστειλε το ματς στην παράταση, όταν και επέστρεψε από το 2-0 για να ισοφαρίσει σε 2-2, με τον ίδιο παίκτη να έχει μειώσει με κεφαλιά 2-1 στο 83'. Σαν να ξεχρεώθηκε το γραμμάτιο με τον Ρόμπι Ρέζενμπρινκ και το δοκάρι του στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 1978 στο 90', όταν η Αργεντινή νίκησε τους «οράνιε» 3-1 στην παράταση. 

Παραδείσια ασίστ του Λιονέλ Μέσι για να βρει τον Ναχουέλ Μολίνα στο overlap στο 35' και το 790ό γκολ του και 94ο με την Εθνική με πέναλτι, που κέρδισε ο Μάρκος Ακούνια από την αποβολή του Ντένζελ Ντάμφρις στο 73'. Ο σπουδαίος Αργεντινός, που σε αυτό το πέμπτο Παγκόσμιο Κύπελλό του συγκλονίζει τον πλανήτη, έφτασε τα 10 γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο, όσα σημείωσε και ο, αρχισκόρερ της «αλμπισελέστε» ως την Πέμπτη στη διοργάνωση, Γκαμπριέλ Μπατιστούτα. 

Επεισόδια και τσαμπουκάδες, κυρίως όταν, ύστερα από φάουλ στον Άκε, ο Έντσο Φερνάντες κλώτσησε την μπάλα προς τον πάγκο των Ολλανδών, που σύσσωμος του μούνταρε. Δοκάρι του ίδιου παίκτη στο 120', να το κλειστό μάτι της Ειμαρμένης προς τον Λουίς φαν Χάαλ, και χαμένο πέναλτί του στη διαδικασία. Αποβολή του Ντάμφρις αμέσως μετά τη διαδικασία, 17 κίτρινες κάρτες από το διαιτητή Αντόνιο Ματέου, μόνο οι δύο στον ίδιο παίκτη. Δύο αποκρούσεις του γίγαντα Εμιλιάνο Μαρτίνες στα πέναλτι του Βίρτζιλ φαν Ντάικ και του Στίβεν Μπέρχαους, τα δύο πρώτα, και ψυχραιμία από τους Μέσι και Λεάντρο Παρέδες. Εύστοχα πέναλτι των Τέουν Κόπμαϊνερς, Βέχορστ και Λουκ ντε Γιονγκ. 

Εκφοβισμός, την ύστατη στιγμή, από τον Άντριες Νόπερτ στον ποδοσφαιριστή με τις περισσότερες χαμένες ευκαιρίες σε Παγκόσμιο Κύπελλο, τον Λαουτάρο Μαρτίνες, που στερείται πεισματικά τη χαρά του γκολ. Η λύτρωση του Αργεντινού επιθετικού, που σηματοδότησε την πρόκριση της Αργεντινής σε ημιτελικά για πρώτη φορά από το 2014, όταν απέκλεισε την... Ολλανδία για να φτάσει στον τελικό. 

Τότε, οι «οράνιε» ήταν οι φιναλίστ στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2010. Τώρα, οι Κροάτες είναι οι φιναλίστ στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018. 

Ολλανδία (Λ. φαν Χάαλ): Νόπερτ, Τίμπερ, Φαν Ντάικ, Άκε, Ντάμφρις, Ντε Ρον (46' Μπέρχαουζ), Φρ. ντε Γιονγκ, Μπλιντ (65' Λ. ντε Γιονγκ), Ντεπάι (79' Βέχορστ), Χάκπο (113' Λανχ), Μπέρχβαϊν (46' Κόπμαϊνερς)
Αργεντινή (Λ. Σκαλόνι): Εμ. Μαρτίνες, Μολίνα (106' Μοντιέλ), Ρομέρο (78' Πεσέλα), Οταμέντι, Λι. Μαρτίνες (112' Ντι Μαρία), Ακούνια (78' Ταγλιαφίκο), Ντε Πολ (66' Παρέδες), Φερνάντες, Μακ Άλιστερ, Άλβαρες (82' Λα. Μαρτίνες), Μέσι.