Υπάρχει ένα γνωστό αφοριστικό ευφυολόγημα, που αναφέρει ότι «τα αγάλματα των προπονητών είναι χάρτινα, για να καίγονται πιο εύκολα». Στην περίπτωση του Φερνάντο Σάντος, που από την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, αποτελεί επισήμως το ένδοξο παρελθόν της εθνικής Πορτογαλίας, μικρή δόση αλήθειας υπάρχει. Ωστόσο, ο 68χρονος πρώην προπονητής των ΑΕΚ, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, αλλά και της εθνικής ομάδας, την οποία οδήγησε στους «16» του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2014, στη Βραζιλία, δεν άφησε αυτήν την αλήθεια να διαφανεί εξαιτίας των θριάμβων του. 

Με εκείνον στο τιμόνι, η Πορτογαλία κατέκτησε το τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης, το 2016, ενώ επικράτησε στο πρώτο Nations League της Ιστορίας, το 2019. Ο Σάντος, που την ανέλαβε το 2014 και μακροημεύρεσε στον πάγκο της, έφτασε εκεί που του υπαγόρευε το πλήρωμα του χρόνου και οι αποφάσεις που πήρε για την εθνική ομάδα σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, προεξάρχοντος του υποβιβασμού του Ρονάλντο από βασικό σε παγκίτη, του Κατάρ, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό με το Μαρόκο, ήταν δεδομένο ότι θα τον οδηγούσαν στην έξοδο. 

Παρ' ότι είχε γραφτεί ότι ο Ζοσέ Μουρίνιο θα είναι ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής, ο Πάουλο Φονσέκα φαίνεται ότι θα είναι ο διάδοχός του.