Η πρώτη και µόνη Ελληνίδα παγκόσµια πρωταθλήτρια στην πυγµαχία βρίσκεται ξανά ενώπιον ενός τίτλου που θα της εξασφαλίσει τη διεκδίκηση όλων των ζωνών στα 61,3 κιλά. Η Χριστίνα Λιναρδάτου, που έχει καταβολές και από τη ∆οµινικανή ∆ηµοκρατία, δεν προπονείται στο Σικάγο ή το Ντιτρόιτ, ούτε έχει τις καταβολές της στη Σοβιετία: Προπονείται στο Γαλάτσι, στο γυµναστήριο του Περσέα, οπότε το γεγονός ότι έγινε παγκόσµια πρωταθλήτρια είναι ένα σπουδαίο κατόρθωµα. Επιπλέον, το ότι το κατάφερε µε τον σύζυγό της, προπονητή της και πατέρα του παιδιού της, Μανώλη Λαβδάκη, ο οποίος είναι αρκετά πείσµων ώστε να εκπονεί σχέδια που είχαν και έχουν ως στόχευση να καταστήσουν την αθλήτριά του διεθνή σταρ, είναι αξιέπαινο και δεν επιδέχεται αµφισβήτηση.

1_4
Η ανακοίνωση για τη ζώνη της WBO International, άλλωστε, έρχεται στο «S» από το δικό του στόµα: «Παίζουµε µε τη Μικαέλα Μάγερ, Αµερικανίδα, στις 15 Απριλίου στο Λονδίνο». Τύποις, ο αγώνας τους, πριν από το main event της βραδιάς, έναν αγώνα για τη βαρέων βαρών των Ανδρών, θα γίνει ενώ τα βεγγαλικά θα έχουν εκτιναχθεί στους ελληνικούς ουρανούς, δηλώνοντας την Ανάσταση του Κυρίου. Η Λιναρδάτου θα αντιµετωπίσει τη Μάγερ -που είχε αγωνιστεί το 2016 στους Ολυµπιακούς του Λονδίνου και έγινε παγκόσµια πρωταθλήτρια στις κατηγορίες WBO και IBF- σε µια κατηγορία µικρότερη από εκείνη όπου αγωνιζόταν από το 2019 έως το 2020, αλλά «µια κατηγορία όπου έχει αγωνιστεί ξανά», όπως είπε ο Λαβδάκης. Για να κλείσει τον αγώνα το ζευγάρι, που προερχόταν από σαββατικό δύο και πλέον χρόνων εξαιτίας της πανδηµίας της COVID-19 και της κύησης, έπρεπε να ακούσει τον ατζέντη του, τον περίφηµο Λου ΝτιΜπέλα. Η αρχική προσφορά που έγινε από τον «σεσηµασµένο» για τα αγαθά και συµφέροντά του Βρετανό ατζέντη Εντι Χερν, για την κατηγορία των 63,5 κιλών, κρίθηκε ασύµφορη από όλους οικονοµικά, αλλά επειδή η Λιναρδάτου προερχόταν από εγκυµοσύνη, έπρεπε ο µάνατζέρ της να την καθοδηγήσει. Με τη Μάγερ, που µε τη σειρά της θα ανέβει κιλά προκειµένου να αγωνιστεί, η αρχική ιδέα ήταν ένας αγώνας 10 γύρων χωρίς οποιαδήποτε ζώνη στη διεκδίκηση, αλλά τη λύση έδωσε ο θρυλικός Μποµπ Αρουµ, ο ατζέντης που ανακάλυψε τον όρο «pay per view» και έδωσε, ουσιαστικά, στους πυγµάχους ένα οικονοµικό στάτους κβο, όταν έβαλε στο τραπέζι για τη δική του αθλήτρια τη ζώνη της WBO International.

Για να καταλάβει ο αναγνώστης το διαµέτρηµα του διαυγούς 91χρονου ατζέντη, αρκεί να παρατεθεί ότι είχε διοργανώσει τον αγώνα του Σόνι Λίστον µε τον Φλόιντ Πάτερσον το 1962!

Το γραμμάτιο

Η Λιναρδάτου ήταν η παγκόσµια πρωταθλήτρια στα 63,5 κιλά και θα γινόταν κατευθείαν διεκδικήτρια -αφού, όταν σταµατάς λόγω εγκυµοσύνης, χάνεις τον τίτλο σου, αλλά γίνεσαι ο άµεσος διεκδικητής του στην περίπτωση που επιστρέψεις-, προκειµένου να διεκδικήσει όλες τις ζώνες της κατηγορίας της από την Αλίσια Μπαουµγκάρντνερ, αλλά ο Χερν την αποθάρρυνε.

2_4

Αντιθέτως, τώρα υπάρχει ανοιχτός δρόµος ώστε να αντιµετωπίσει ξανά την Κέιτι Τέιλορ, την Ιρλανδή που έχει όλες τις ζώνες στην κατηγορία ελαφρών βαρών και στην οποία η Λιναρδάτου χρωστά ένα γραµµάτιο από την ήττα της στις 2 Νοεµβρίου του 2019 στο Μάντσεστερ. Τότε, η Ελληνίδα ήταν η κάτοχος της ζώνης της WBC, µε τη νίκη της στις 24 Μαρτίου του 2019, στο γυµναστήριο του ∆ούκα, επί της Καναδής Κάντι Γουάιατ, και την υπεράσπιση στο Γαλάτσι, µε την Αυστραλή Νταϊάνα Χοµπς, στις 7 Ιουνίου, και ο Χερν ανέβασε τη δική του πελάτισσα, που είχε τις ζώνες, στα 61,3 κ., προκειµένου να γίνει παγκόσµια πρωταθλήτρια σε δύο κατηγορίες κιλών. Οταν η Τέιλορ νίκησε, έπρεπε να διαλέξει σε ποια κατηγορία θα µείνει, οπότε γύρισε στα πρότερα κιλά της, µε αποτέλεσµα η Λιναρδάτου να γίνει άµεση διεκδικήτρια.

ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΟΥΝ ΓΙΑ ΔΟΞΑ, ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟΥΣ. ΤΩΡΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΠΟΣΟ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ


Πήρε ξανά τον τίτλο της WBC νικώντας τη Γαλλίδα Πρισκά Βικό στο Χάµοντ των ΗΠΑ, στις 8 Φεβρουαρίου του 2020. Από τότε, έχει δώσει µόνο έναν αγώνα, προκειµένου να ενεργοποιήσει το ρεκόρ της στο boxrec, µε τη Σέρβα Αλεξάντρα Βούγιοβιτς στην Καβάλα, στις 27 Ιουλίου 2022, την οποία νίκησε µε οµόφωνη απόφαση.

Βέβαια, τόσο ο Λαβδάκης όσο και η Λιναρδάτου ξέρουν τι τους γίνεται. Για να τεθούν απέναντι στην Τέιλορ, πρέπει «να βγάλουµε τη Μάγερ νοκ άουτ», όπως είπε ο προπονητής της 35χρονης πυγµάχου. «Μας το είπε και ο ΝτιΜπέλα, ότι δεν έχουµε οποιαδήποτε τύχη να νικήσουµε στα σηµεία», ανέφερε, και ο νοών νοείτω.

3_3

Αυτό σηµαίνει ότι «θέλαµε να βάλει δύναµη. Ο Κώστας Σταµάτης, ο στρες κόουτς µας, έκανε πολύ καλή δουλειά. Τώρα σταµατάµε τα βάρη και ξεκινάµε το σπάρινγκ, για να φορµαριστεί στο κοµµάτι της πυγµαχίας. Θα φύγουµε για το Λονδίνο στις 25 Μαρτίου, Σάββατο, όπου θα δώσουµε µια σειρά ανεπίσηµων αγώνων µε Βρετανίδες», συµπλήρωσε ο Λαβδάκης.

Οσο για τη Λιναρδάτου, όπως είπε στο «S», βρίσκεται σε ιερή αποστολή: «Στο παρελθόν αγωνιζόµουν για δόξα, χρήµα και τίτλους. Τώρα, για να δείξω στο παιδί µου πόσο σπουδαία είναι η µάνα του».

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 11/3/23