Τη σωτήρια ηµέρα της οµάδας βόλεϊ Ανδρών του Ολυµπιακού στο ΣΕΦ, όλος ο σύλλογος έδωσε το «παρών». Οι παίκτες του Αλµπέρτο Τζουλιάνι έπρεπε να αντιπαρέλθουν την αµηχανία που τους δηµιούργησαν το κατακόκκινο κλειστό γυµναστήριο -ένας ιστορικός αθλητικός χώρος, στον οποίο πριν από 36 χρόνια, το 1987, η εθνική οµάδα µπάσκετ κατέκτησε το Ευρωµπάσκετ- και η εκπροσώπηση από όλα τα τµήµατα και να συγκεντρωθούν στην επίτευξη του στόχου.

«Υπήρχε λίγος εκνευρισµός, λίγη αµηχανία, αλλά πέρασαν τα πρώτα λίγα λεπτά και πάψαµε να το σκεφτόµαστε», είπε στο «S» ο ακραίος Ραφαήλ Κουµεντάκης, που ήταν αγέννητος όταν οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1992, ενώ δεν ήταν 3 χρόνων ακόµα όταν πήραν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο, το 1996. «Το είχαµε υπολογίσει πριν από το µατς. Ο Ολυµπιακός είναι τεράστιος οργανισµός και στο βόλεϊ και σε όλα τα τµήµατα», συνέχισε.

1_3

Αυτός ο «πολύ µεγάλος οργανισµός» παρέλαβε την Τετάρτη 15 Μαρτίου το 18ο διεθνές τρόπαιό του. Τα τελευταία 13 χρόνια, µάλιστα, κερδίζει ένα ανά χρόνο. Ο δεύτερος τελικός επί της Μακάµπι Τελ Αβίβ, ψυχοφθόρος εξ ορισµού, ορίζεται πια ως απλή διαδικασία σε ό,τι αφορά το σκορ [3-0 (25-16, 25-21, 25-16)], δηλαδή το ίδιο µε εκείνο του πρώτου τελικού στο Ισραήλ, αλλά «δεν ήταν καθόλου έτσι», όπως ισχυρίστηκε ο Θεσσαλονικιός διεθνής: «Εµείς κάναµε τη διαδικασία απλή. Και το πρώτο παιχνίδι ήταν δύσκολο. Ενα ταξίδι στο Ισραήλ έχει πάντα τις ιδιαιτερότητές του. Κάναµε προπόνηση σε άλλο γήπεδο, παίξαµε µπροστά σε 3,5-4 χιλιάδες κόσµο, αλλά µπορέσαµε να αντεπεξέλθουµε στην πρόκληση».

Το νέκταρ της ευρωπαϊκής νίκης, λοιπόν, µεσούσης µιας σεζόν στην οποία οι προκλήσεις θα συνεχιστούν, βάζει τους παίκτες στο πάνθεον του συλλόγου. «∆εν νοµίζω ότι είµαι στο πάνθεον. Εχω πολύ πιο µακρινή σκέψη από αυτήν», τόνισε ο Κουµεντάκης και συνέχισε: «Το Ευρωπαϊκό είναι σηµαντικό, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν συµβαίνει κάθε µέρα. Υπάρχουν πάρα πολλές οµάδες, διαφορετικά παιχνίδια και στυλ βόλεϊ. Παίξαµε µε τον Παναθηναϊκό, που είναι µια πάρα πολύ καλή οµάδα, την οποία θα ξαναβρούµε µπροστά µας. Με την κατάκτηση σκέφτεσαι πόσο έχεις ταξιδέψει, πόσο έχεις κουραστεί, εκείνες τις φορές που δεν ήσουν καλά και έπαιξες και γι’ αυτό γίνεται ιδιαίτερο».

2_3


Η στιγμή που άλλαξε τη ρότα για το συγκρότηµα του Αλµπέρτο Τζουλιάνι

Σε ό,τι αφορά τον Παναθηναϊκό, ο Ολυµπιακός θα ανταµώσει ξανά µαζί του, και µάλιστα µε δέλεαρ την κατάκτηση του πρωταθλήµατος, τουλάχιστον. Η στιγµή που άλλαξε τη ρότα για το συγκρότηµα του Αλµπέρτο Τζουλιάνι, όµως, τουλάχιστον για τον Κουµεντάκη, δεν ήταν η νίκη επί των «πρασίνων» εκτός έδρας στον δεύτερο ηµιτελικό του Challenge Cup, όταν οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν 3-1 και πήραν το «χρυσό σετ», για να προκριθούν στον τελικό: «Νοµίζω ότι η πιο σηµαντική στιγµή είναι η ήττα από τον Παναθηναϊκό, η ήττα στου Ρέντη. Η οµάδα άλλαξε από εκείνη τη στιγµή και µετά. ∆εν άλλαξε κάνοντας κάτι µοναδικό. Αρχίσαµε να παίζουµε όπως µπορούµε, να εφαρµόζουµε τους κανόνες που µάθαµε ως οµάδα, να βγάζουµε και το ατοµικό ταλέντο µας».

Αυτό σηµαίνει ότι ο Ολυµπιακός βρήκε τον τρόπο να είναι το φαβορί σε League Cup, Κύπελλο και Πρωτάθληµα; «Αυτό θα µας το αποδείξει ο χρόνος. ∆εν γύρισε ο διακόπτης και είπαµε, “α, τώρα πρέπει να παίξουµε”. Ηρθε µέσα από πολλή δουλειά, την οποία πρέπει να συνεχίσουµε», συµπλήρωσε ο Κουµεντάκης µετά τον θρίαµβο. Εναν θρίαµβο που πανηγύρισε όλη η «ερυθρόλευκη» οικογένεια, ο κόσµος, η διοίκηση του Ερασιτέχνη και ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ, Βαγγέλης Μαρινάκης, που έχει συµβάλει τα µέγιστα ώστε ο Ερασιτέχνης να είναι στο κορυφαίο επίπεδο πανευρωπαϊκά από την πρώτη ηµέρα που ανέλαβε και στηρίζει έµπρακτα τόσο το βόλεϊ όσο και όλα τα υπόλοιπα σπορ προκειµένου να κυριαρχούν. Ο ηγέτης του Ολυµπιακού σήκωσε το Ευρωπαϊκό στα χέρια του και αποθεώθηκε από 15.000 ανθρώπους που είχαν γεµίσει το ΣΕΦ.

*Δημοσιεύθηκε στo ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 18/3/23