Από το εργοστάσιο µε το υλικό που γέννησε τη Φρέγια, τον Οντιν και τον Θορ µοιάζει να παρήχθη ο Ερλινγκ Χάαλαντ. Ενας κατάξανθος επιθετικός, µε παροιµιώδη φυσική δύναµη, έκρηξη και επιτάχυνση, ο οποίος µοιάζει να κρύβει τους κεραυνούς -τους οποίους υπάρχει η ιδέα ότι η Νορβηγία έκλεψε από την Ελλάδα (η οποία είχε πάρει, όπως φαίνεται, στοιχεία από την Ινδία) για να φτιάξει τους θεούς της µυθολογίας της- στα πόδια και το κεφάλι του.

xxaaa

Ο Χάαλαντ πήγε σε µια οµάδα µε παίκτες που λειτουργούν ως σύνολο εδώ και τουλάχιστον µία τριετία και έγινε το ανώτερο στοιχείο της. Η Μάντσεστερ Σίτι, µε το 6-0 επί της Μπέρνλι το Σάββατο 18 Μαρτίου, για τον προηµιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, έχει παίξει 47 παιχνίδια µέσα στη σεζόν και έχει ενεργητικό 109 γκολ. Ο Χάαλαντ έχει 37 συµµετοχές και... 42 γκολ!

Στα δύο τελευταία παιχνίδια της, µε τη Λειψία και την Μπέρνλι, πέτυχε οκτώ.

Αν αναλογιστεί κάποιος ότι η Σίτι έχει ακόµα 11 παιχνίδια πρωταθλήµατος, τουλάχιστον δύο στο Champions League και τουλάχιστον ένα στο Κύπελλο Αγγλίας, ο µόλις 22 ετών Νορβηγός µπορεί να φτάσει τα 55 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις για τη σεζόν 2022-23. Εχει κάνει ήδη µερικά απίθανα ρεκόρ και, βέβαια, πρόκειται να κάνει κι άλλα.

Εχει ήδη καλύτερο µέσο όρο σκοραρίσµατος στην Premier League, ακόµα και αν δεν σκοράρει ξανά, από µερικούς από τους σπουδαιότερους σκόρερ της στις καλύτερες χρονιές τους. Τα 28 γκολ σε 26 µατς σηµαίνουν ότι έχει προσπεράσει τους Λες Φέρντιναντ (25 σε 37 τη σεζόν 1995- 96), Ρούουντ φαν Νιστελρόι (25 σε 34 την περίοδο 2003-04), Ροµέλου Λουκάκου (25 σε 37 τη σεζόν 2016- 17) και Φερνάντο Τόρες (24 σε 33 την περίοδο 2007-08). Το ρεκόρ για τα περισσότερα γκολ σε µία σεζόν πρωταθλήµατος, µε τα 60 του Ντίξι Ντιν την περίοδο 1927-28 για λογαριασµό της Εβερτον, δεν θα σπάσει ποτέ, αλλά εκείνο στην Premier League, δηλαδή µετά το 1992, βρίσκεται υπό τον έλεγχό του. Το µοιράζονται, µε 34, ο Αντι Κόουλ και ο Αλαν Σίρερ σε διαδοχικές σεζόν, το 1993-94 και το 1994-95, για λογαριασµό των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπλάκµπερν αντιστοίχως. Εχει, πάντως, ήδη ξεπεράσει τους αρχισκόρερ 68 σεζόν από την έναρξη, την περίοδο 1888- 89, του αγγλικού πρωταθλήµατος.

Σε δέκα περιόδους του µε τη Μάντσεστερ Σίτι, ο Σέρχιο Αγκουέρο δεν έφτασε ποτέ τα 28 γκολ στην Premier League. Το ίδιο δεν έκανε και σε 16 σεζόν, µε Εβερτον και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Γουέιν Ρούνεϊ.

Από τότε που άρχισε η Premier League, µόνο δύο παίκτες έχουν βάλει περισσότερα γκολ σε όλα τα παιχνίδια µίας σεζόν: Ο Μοχάµεντ Σαλάχ, µε 44 το 2017-18, και ο Φαν Νιστελρόι, που πέτυχε ισάριθµα τη χρονιά 2002-03. Ο Χάαλαντ θέλει τρία για να τους προσπεράσει.

Στην καριέρα τους στην Premier League, συνολικά 28 γκολ δεν πέτυχαν οι: Ρόκε Σάντα Κρου, Τόνι Γεµπόα, Αντρέι Αρσάβιν, Τζιανλούκα Βιάλι, Ζλάταν Ιµπραΐµοβιτς, Αριεν Ρόµπεν, Αντόνιο Ρέγες, Αντρέι Σεφτσένκο, Μάριο Μπαλοτέλι, Μίκαελ Μπάλακ, Νταβίντ Ζινολά, Ροµπίνιο, Λούκα Μόντριτς, Σαµουέλ Ετό, Ντιέγκο Φορλάν και Εντινσον Καβάνι.

Η Σαουθάµπτον, η Μπόρνµουθ, η Εβερτον, η Γουέστ Χαµ, οι Γουλβς, η Νότιγχαµ Φόρεστ, η Κρίσταλ Πάλας και η Τσέλσι (!) έχουν σκοράρει λιγότερα γκολ από τον Χάαλαντ - ο λόγος γίνεται γι’ αυτά της Premier League.

Ο Χάαλαντ σκοράρει ένα γκολ κάθε 75 λεπτά. Εφόσον συνεχίσει έτσι, θα τελειώσει την Premier League µε 41 γκολ, την κορυφαία επίδοση στην ιστορία της Premier League και την πέµπτη καλύτερη από καταβολής του αγγλικού πρωταθλήµατος. Από τη χρονιά 1960-61, όταν ο αρχισκόρερ Τζίµι Γκριβς έβαλε τόσα µε τη φανέλα της Τσέλσι, ουδείς έχει σκοράρει 40 γκολ στη διοργάνωση.

Ο Ερλινγκ Χάαλαντ έχει ήδη τέσσερα χατ τρικ, όσα έχουν σε όλη την καριέρα τους ο Γιακούµπου Αγεγκµπένι, ο Κέβιν Κάµπελ, ο Ζερµέιν Ντεφό, ο Λες Φέρντιναντ, ο Τζίµι Φλόιντ Χασελµπάινγκ, ο Ματ λε Τισιέ, ο Μοχάµεντ Σαλάχ (ο µόνος εν ενεργεία), ο Τέντι Σέριγχαµ, ο Κρις Σάτον, ο Κάρλος Τέβες, ο Φερνάντο Τόρες και ο Ντουάιτ Γιορκ. Εχει ήδη περισσότερα από όσα έκαναν συνολικά ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Νικολά Ανελκά, ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ, ο Ντιντιέ Ντρογκµπά, ο Φρανκ Λάµπαρντ και ο Γκάρεθ Μπέιλ. Πλην Ρονάλντο, κάποιοι από τους εν ενεργεία τους οποίους προσπέρασε είναι οι Ροµέλου Λουκάκου, Χιουνγκ-µιν Σον, Τζέιµι Βάρντι, Ροµπέρτο Φιρµίνο, Σαντιό Μανέ, Κρίστιαν Μπεντέκε και Εντέν Αζάρ.

Είναι µόλις ο έκτος παίκτης στην Premier League που έκανε διαδοχικά χατ τρικ σε παιχνίδι πρωταθλήµατος. Ο τελευταίος που το έκανε ήταν ο Χάρι Κέιν µε την Μπέρνλι και τη Σαουθάµπτον τα Χριστούγεννα του 2017.

Επιπλέον, είναι ο πρώτος που έκανε τρία χατ τρικ σε ισάριθµα διαδοχικά εντός έδρας παιχνίδια, ο πρώτος µετά το 1970 που πέτυχε τρία γκολ σε παιχνίδι µε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο πιο γρήγορος για να φτάσει σε αυτόν τον αριθµό στην Ιστορία. Ο Χάαλαντ χρειάστηκε οκτώ παιχνίδια για τρία χατ τρικ, µε τον αµέσως επόµενο, τον Μάικλ Οουεν, να το καταφέρνει σε... 48.

Τέλος, τα 28 γκολ του έχουν προκύψει από 86 τελικές προσπάθειες και 573 επαφές συνολικά. Λιγότερες από µία στις έξι επαφές του είναι σουτ και µία στις 20 είναι γκολ.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 24 Μαρτίου 2023.