Ανέκαθεν ήταν, για κοινωνικά ζητήματα, σημαντικές όσο και για αγωνιστικά οι τοποθετήσεις του Πεπ Γκουαρδιόλα. Μια από τις πιο σημαντικές φιγούρες του σύγχρονου ποδοσφαίρου, κατά πολλούς ο κορυφαίος προπονητής όλων των εποχών, βρίσκεται στην Αθήνα και ήθελε να οδηγήσει τη Μάντσεστερ Σίτι στην κατάκτηση του ευρωπαϊκού Super Cup, στο Καραϊσκάκη, απέναντι στη Σεβίλλη. Θα γινόταν, σε περίπτωση νίκης, ο πρώτος που θα το κατακτούσε με τρεις διαφορετικές ομάδες, ενώ θα ισοφάριζε τις τέσσερις κατακτήσεις του Κάρλο Αντσελότι. 

Ο Γκουαρδιόλα, όμως, μιλώντας στο Cosmote TV, κλήθηκε να μιλήσει για τη δολοφονία του 29χρονου στα επεισόδια της προηγούμενης Δευτέρας, 7 Αυγούστου, που οδήγησαν στη δολοφονία του 29χρονου. Η τοποθέτησή του προσδιόρισε το ζήτημα, όχι ως ποδοσφαιρικό αλλά, ως ταξικό.

«Φταίει η κοινωνία, δεν είναι ένα πρόβλημα του ποδοσφαίρου. Ο ρατσισμός δεν είναι πρόβλημα του ποδοσφαίρου, είναι κοινωνικό. Ο ρατσισμός είναι παντού, η βία είναι παντού. Γιατί; Γιατί η διαφορά του πλούσιου με τον φτωχό είναι πολύ μεγάλη. Δεν υπάρχει η μεσαία τάξη για να ισορροπήσει την κατάσταση. Στον κόσμο οι ανισότητες δημιουργούν προβλήματα. Ο μισός πλανήτης υποφέρει από την πείνα, ο άλλος μισός πεθαίνει λόγω της ανεβασμένης χοληστερίνης», δήλωσε αρχικά ο προπονητής των «πολιτών».

«Όσα συνέβησαν στην Ελλάδα, συμβαίνουν και σε άλλες χώρες. Είναι θέμα κουλτούρας, παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αμείβονται καλύτερα, όσοι εργάζονται στον τομέα της υγείας πρέπει να πληρώνονται καλύτερα, αλλά τελικά όσοι είναι στην εξουσία, κλέβουν τα πάντα κι έτσι δυσκολεύει η κατάσταση», σχολίασε ο Καταλανός.