Όποιος γνωρίζει τη µενταλιτέ, τη στάση ζωής, την «ολυµπιακή τρέλα» του Βαγγέλη Μαρινάκη θα ήταν αφελής εάν δεν περίµενε ό,τι συνέβη φέτος.

Πέρυσι ο Ολυµπιακός πέρασε δύσκολες στιγµές. Εγιναν κακές επιλογές έως τον Αύγουστο του 2022. Εν συνεχεία µπήκαν λεφτά, για να ανέβει το επίπεδο του ρόστερ. Τον Ιανουάριο µπήκαν κι άλλα λεφτά. Με αποτέλεσµα οι «ερυθρόλευκοι» να δηµιουργήσουν το πιο ακριβό ρόστερ των τελευταίων 15 ετών.

Η αποτυχία δεν είναι καταστροφή. Είναι ένα κοµµάτι της ζωής. Που, εάν έχεις τη σωστή νοοτροπία, σε κάνει πιο δυνατό. Σε πεισµώνει. Σε εξελίσσει. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει αποδείξει ότι ποτέ δεν κάνει πίσω στις κακές στιγµές. Πηγαίνει κόντρα στο ρεύµα, «απαντάει» στις ήττες µε µεγαλύτερη ένταση. Και γι' αυτόν τον λόγο, σήµερα, Σεπτέµβριο του 2023, ο Ολυµπιακός είναι µια οµάδα έτοιµη να επανακτήσει τη θέση της στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κάτι που δεν έγινε τυχαία. Ούτε ανέξοδα.

Πριν από όλες τις µεταγραφές, ο διοικητικός ηγέτης του Ολυµπιακού επένδυσε σχεδόν 3.000.000 ευρώ στην πρόσληψη ενός τεχνικού διευθυντή από την ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (Αντόνιο Κορδόν) και ενός προπονητή από την Ισπανία µε νοοτροπία νικητή και θιασώτη του ποδοσφαίρου που ταιριάζει στον Ολυµπιακό (Ντιέγκο Μαρτίνεθ). Εγινε αξιολόγηση του ρόστερ. Φάνηκαν οι πραγµατικές ανάγκες. Μπήκαν όρια και προϋποθέσεις σε όλες τις µεταγραφές. Και κάπως έτσι φτάσαµε στο τώρα.

Με την οµάδα του Μεγάλου Λιµανιού να προσθέτει εµπειρία στο ρόστερ της (Κίνι, Ιµπόρα, Φρέιρε). Ποιότητα (Σκάρπα, Ελ Κααµπί, Γιόβετιτς, Σολµπάκεν, Ρίτσαρντς). Νιάτα και ταλέντο (Ορτέγκα, Εσε, Πορόζο, Αλεξανδρόπουλος, Μπρίνιτς). Αλλά και... κερασάκι στην τούρτα. ∆ιότι ως τέτοιο µπορεί να χαρακτηριστεί η µεγάλη, ανεπανάληπτη για τα ελληνικά δεδοµένα, µεταγραφή του Ντάνιελ Ποντένσε. Είναι λάθος να έχουµε στο µυαλό µας τον Ποντένσε ως τον παίκτη που πέρασε από τον Ολυµπιακό.

Η σωστή προσέγγιση της συγκεκριµένης µεταγραφής είναι τελείως διαφορετική. Για να γίνει αντιληπτό τι ποδοσφαιριστή απέκτησε ο Ολυµπιακός, αξίζουν αναφοράς µερικά ιδιαίτερα δεδοµένα. Η αξία του στο ποδοσφαιρικό «χρηµατιστήριο» (transfermarkt.de) σήµερα είναι 20.000.000 ευρώ. Ουσιαστικά είναι πιο ακριβός από την αξία και των εννέα οµάδων της Super League, πλην των πέντε «µεγάλων». Ερχεται στην Ελλάδα στα 27 του χρόνια, στην καλύτερη ηλικία, στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του. ∆ιότι µπορεί να τα «έσπασε» µε τον τεχνικό της Γουλβς, Γκάρι Ο’Νιλ, ανοίγοντας την πόρτα της εξόδου από την αγγλική οµάδα, αλλά πέρυσι ήταν πιθανότατα ο κορυφαίος παίκτης των «Λύκων». Και σίγουρα ο πρώτος τους σκόρερ! Σηµαντικός και αναντικατάστατος.

Ήθελε το comeback

Για να γίνει µια τόσο µεγάλη µεταγραφή, δεν αρκεί µόνο η πρόθεση της οµάδας. Αλλά θα πρέπει να γίνει και το δύσκολο. Να θέλει η... νύφη. Ο Ποντένσε δεν ήθελε απλώς να επιστρέψει στον Ολυµπιακό. Θέλει να «ριζώσει» στην Ελλάδα και τους Πειραιώτες. Η απόφασή του να απορρίψει την ανεπανάληπτη πρόταση της Αλ-Ετιφάκ από τη Σαουδική Αραβία, η οποία του προσέφερε 7.000.000 ευρώ ετησίως, είναι ενδεικτική της θέλησης του «Superman» να επιστρέψει στην οµάδα που αισθάνεται σπίτι του και τη χώρα που θεωρεί «δεύτερη πατρίδα» του. Σπάνια βλέπει κανείς έναν ποδοσφαιριστή να έχει αναπτύξει τέτοιο «δέσιµο» µε µια οµάδα στην οποία έµεινε µόλις ενάµιση χρόνο.

Ο Ποντένσε δεν έµεινε στα λόγια, απέδειξε πως ήθελε Ολυµπιακό. Μόνο Ολυµπιακό, ασχέτως χρηµάτων. Και από τη στιγµή που το θέµα έφτασε στους Βαγγέλη και Μιλτιάδη Μαρινάκη, όλα έγιναν όπως έπρεπε. Και ανήµερα της δήλωσης των παικτών για τη λίστα του Europa League, η επιστροφή ήταν επίσηµη. Η προσθήκη του Ποντένσε, ενός εκ των κορυφαίων εξτρέµ των ευρωπαϊκών γηπέδων, άλλαξε ακόµα περισσότερο τα δεδοµένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και όχι µόνο. ∆ιότι ο φετινός Ολυµπιακός χτίστηκε και µε ευρωπαϊκή προοπτική. Πλήρωσε σε µεταγραφές και δανεισµούς πάνω από 15.000.000 ευρώ. Πήρε ποδοσφαιριστές που όλοι είχαν βασική τους προτεραιότητα να φορέσουν τα ερυθρόλευκα. ∆ιότι συζήτησαν µε τη διοίκηση, τον Κορδόν, τον προπονητή, κατάλαβαν το πρότζεκτ και ενθουσιάστηκαν µε αυτό που δηµιουργείται.

Zωντανό παράδειγμα

Ο Ποντένσε είναι το ζωντανό παράδειγµα πως ο περσινός Ολυµπιακός, που δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους του, ήταν απλώς η απαρχή µιας νέας εποχής κυριαρχίας των Πειραιωτών. Ενα συνεχές... déjà vu. Που όλοι θα έπρεπε να το περιµένουν από τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Οσα έγιναν φέτος, σε όλα τα επίπεδα, και η... σφραγίδα µε τον διεθνή Πορτογάλο είναι απλώς η επιβεβαίωση πως όλα άλλαξαν. Ή, καλύτερα, πως έρχεται... κανονικότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 9/9