Όταν το περασμένο καλοκαίρι ο Σάσα Βεζένκοφ εξαργύρωνε τη διετία της εκτόξευσής του με τη φανέλα του Ολυμπιακού, φορώντας το στέμμα των «βασιλιάδων» του Σακραμέντο, οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν αντιμέτωποι με το τεράστιο κενό που άφηνε πίσω του ο MVP της Euroleague, κυρίως σε επίπεδο σκοραρίσματος. Από μόνη της, άλλωστε, η στατιστική καταγραφή των θρυλικών επιδόσεων του Βούλγαρου φόργουορντ στη διοργάνωση αρκούσε για να αποτυπώσει το μέγεθος της απώλειας: 17,6 πόντοι με μέσο χρόνο συμμετοχής 29.14 λεπτά ανά αγώνα, ποσοστό ευστοχίας 65,5% στα δίποντα και 37,8% στα τρίποντα, 6,8 ριμπάουντ και 21,5 βαθμοί στον δείκτη αξιολόγησης, αριθμοί που προκαλούσαν… ζαλάδα και δικαίωναν την επιμονή των Κινγκς να στέλνουν κάθε λίγο και λιγάκι άνθρωπό τους στον Πειραιά για να καταγράφει τα πεπραγμένα του.

Γιώργος Μπαρτζώκας: Αυτή τη στιγμή η αγορά στη θέση «4» μοιάζει πολύ φτωχή

Για τον Ολυμπιακό η αναπλήρωση του κενού του κορυφαίου παίκτη του έμοιαζε με άλυτο σταυρόλεξο. Όπως υπογράμμισε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το νικηφόρο παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα το βράδυ της Πέμπτης «αυτή τη στιγμή η αγορά στη θέση “4” μοιάζει πολύ φτωχή. Πόσοι καλοί παίκτες αγωνίζονται στη Euroleague στη συγκεκριμένη θέση τα τελευταία χρόνια;». Και έχει δίκιο! Η μεταγραφή του Άλεκ Πίτερς το καλοκαίρι του 2022 υποτιμήθηκε από πολλούς. Μπαίνοντας όμως στο περίφημο «πρόγραμμα του Ολυμπιακού», που έχει την ικανότητα να αναβαθμίζει διαρκώς την ποιότητα των περισσότερων αθλητών που αποκτά, ο Αμερικανός όχι μόνο μοιάζει να καλύπτει την «τρύπα» που άφησε πίσω του ο σπουδαίος Βεζένκοφ, αλλά πλησιάζει ακόμη και τις θεωρητικά… απλησίαστες στατιστικές επιδόσεις του Σάσα της περσινής αγωνιστικής περιόδου. Στα 9 παιχνίδια που έχουν δώσει οι πρωταθλητές στη φετινή Euroleague ο Πίτερς πετυχαίνει κατά μέσο όρο 15,7 πόντους σε 28.34 λεπτά συμμετοχής, με απίθανα ποσοστά στα σουτ τριών πόντων (50%), που τον καθιστούν πιο εύστοχο ακόμη και από τον Βεζένκοφ έξω από τη γραμμή των 6,75 μέτρων! Ταυτόχρονα ο Αμερικανός μαζεύει 5,6 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, μοιράζοντας παράλληλα και 2,1 ασίστ. Τα επιτεύγματά του φαντάζουν ακόμη πιο εντυπωσιακά αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στο ξεκίνημα της σεζόν ο Ολυμπιακός, λόγω των σοβαρών και πολλαπλών απουσιών σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια του.

Οι μεταγραφές

Το καλοκαίρι οι «ερυθρόλευκοι» αύξησαν κατά πολύ το ταλέντο τους σε επίπεδο δημιουργίας τόσο κοντά όσο και μακριά από το καλάθι (με τις προσθήκες των Μιλουτίνοφ, Σίκμα, Ουίλιαμς-Γκος) και ένας από τους λόγους που το έπραξαν ήταν για να αξιοποιηθεί το «φονικό ένστικτο» του Πίτερς κυρίως από μακρινή απόσταση. Με τους Πειραιώτες να μην έχουν καταφέρει ούτε καν να προπονηθούν (πόσω μάλλον να αγωνιστούν σε παιχνίδι της Euroleague) όλοι μαζί έστω και για μία φορά, οι αυτοματισμοί της ομάδας είναι αδύνατο να λειτουργούν στον βαθμό που θα επιθυμούσε ο Μπαρτζώκας. Και ο Πίτερς θεωρητικά είναι παίκτης που αναδεικνύεται μέσα από το σύστημα, από την ομαδική επιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού. Ο Βεζένκοφ, αντίθετα, μπορούσε από μόνος του να πιάσει την μπάλα στα οκτώ μέτρα και μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου να… το μπουμπουνίσει!

Τον ξεπέρασε

Κι όμως ο Άλεκ Πίτερς κατάφερε να ξεπεράσει και αυτό τον σκόπελο και να ηγείται της προσπάθειας των «ερυθρόλευκων» να βγουν από τη στενωπό της δύσκολης φθινοπωρινής εκκίνησής τους. Του βγάζεις το καπέλο, όπως το βγάζεις και στον Γιώργο Μπαρτζώκα, που προσέθεσε άλλον ένα… λαγό στο μαγικό του καπέλο, δίπλα σε τόσους άλλους παίκτες που έχει εξελίξει τα τελευταία χρόνια, μεταμορφώνοντάς τους σε πρωταγωνιστές της Euroleague, ακόμη και σε MVP της!

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»