Η περίπτωση του Ντρέιμοντ Γκριν είναι μοναδική στην Ιστορία του NBA, όχι επειδή ο πάουερ φόργουορντ των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς μπαίνει στο παρκέ με έτοιμες τις οπλές του, αλλά διότι η εποχή στην οποία δρα έχει έντονο το στοιχείο της διύλισης. Ως εκ τούτου, η ανάλυση των διαρκών κακογραφιών του, οι οποίες έχουν κοστίσει στους Γουόριορς, τον οδηγούν στο ντιβάνι. Μετά το αυθόρμητο μπουκέτο στον Γιουσούφ Νούρκιτς, στο παιχνίδι με τους Φοίνιξ Σανς, το οποίο, λόγω του πρότερου… άτιμου βίου του του κόστισε επ’ αόριστον τιμωρία, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες τον φέρουν να επισκέπτεται σύμβουλο ψυχικής υγείας προκειμένου να διαχειρίζεται το θυμό του, ο οποίος τον έχει βγάλει πολλάκις σε στενωπό. Η θαυμαστή ακρίβεια με την οποία περιστρέφει το χέρι του σε παρείες, πρέπει να πάψει να υπάρχει.

Οι Γουόριορς, από τη μεριά τους, έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, ουδόλως αμελητέο. Στην προετοιμασία για τη σεζόν 2022-23, ο Γκριν πρωταγωνίστησε σε ένα από τα πλέον σοκαριστικά στιγμιότυπα του NBA, όταν γρονθοκόπησε τον Τζόρνταν Πουλ. Η πληροφόρηση τον ήθελε να επιδιώκει την έξοδό του από τους Γουόριορς, προκειμένου να κάνει διαθέσιμο τον εαυτό του για τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και τους Λος Άντζελες Λέικερς. Ήδη είχε διαφωνήσει για τα χρήματα της ανανέωσής του, αφού ζητούσε max contrant. Τα ρεπορτάζ για τη θύελλα που ξέσπασε στο Σαν Φρανσίσκο τον ήθελαν ante portas της εξόδου των “Dubs”, παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο δεν τον άφησαν να φύγει, αλλά έστειλαν τον Πουλ στο… πυρ το εξώτερο, δηλαδή την πρωτεύουσα των ΗΠΑ Ουάσιγκτον και τους Γουίζαρντς, και έκαναν μια… γκράντε ανανέωση στον Γκριν, ενδυναμώνοντας τη θέση του ως θύτη και ουσιαστικά αφήνοντας να περάσει το σκηνικό ατιμωρητί.

Ντρέιμοντ Γκριν: Η αγκωνιά και το… γλείψιμο στον Μπλέικ Γκρίφιν

Ο Γκριν έχει μία συλλογή από μουτζούρες εντός παρκέ, και όχι μόνο προσφάτως. Οπότε, η απορία είναι ο βήχας του ψάλτη: Είναι πιθανό, εκτός από τους μισούς παίκτες του ΝΒΑ, ο Ντρέιμοντ Γκριν να έχει κόντρα και με τα Χριστούγεννα; 

ΟΚ,  ο Γκριν δεν έχει μπιφ, είναι μπιφ. Οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, στην τακτική καρότο-μαστίγιο είχαν μια τάση να ξεχνούν το δεύτερο σε ντουλαπάκι στα αποδυτήρια. Ο Γκριν φαινόταν από μικρός ότι προκειμένου να τα καταφέρει στο ΝΒΑ έπρεπε να υπερκαλύψει την έλλειψη προσόντων με αναίδεια και θράσος, αλλά η αγκωνιά στον Μπλέικ Γκρίφιν ανήμερα των Χριστουγέννων του 2013, σε παιχνίδι των «Dubs» με τους Λος Άντζελες Κλίπερς, ήταν ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη προκειμένου να του διαμηνυθεί ότι ο Γκριν ήταν κακό παιδί εκείνη τη χρονιά. Ο Άγιος με τη γενειάδα και μια κοιλιά εύκρατου παππού δεν κατέβαινε συχνά από την καμινάδα του σπιτιού του από τότε που έμπλεξε με το NBA.   

Η εποχή τότε έφερνε τους Γουόριορς και τους Κλίπερς ως τις ανερχόμενες δυνάμεις της δυτικής περιφέρειας. Στα play off του 2013 οι παίκτες του Μαρκ Τζάκσον διέγραψαν τη δική τους πορεία, στα νάματα των Splash Brothers, δηλαδή του Στεφ Κάρι και του Κλέι Τόμπσον. Το φαινόμενο “Κάρι” πρωτοεμφανίστηκε ξαφνικά στις 27 Φεβρουαρίου, στο “Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν”, σε ένα ματς που έβαλε 54 πόντους στους Νικς, αλλά σφραγίστηκε με τη σειρά που έκανε με τους Ντένβερ Νάγκετς, όταν οι Γουόριορς τούς απέκλεισαν 4-2, αλλά και το… λάδι που εκείνος και ο Κλέι, εκτός των άλλων, έβγαλαν στους Σαν Αντόνιο Σπερς, ώσπου να ηττηθούν στα έξι παιχνίδια. Οι Σπερς, αξίζει να υπενθυμιστεί, έχασαν εκείνο το πρωτάθλημα κυρίως με το τρίποντο του Ρέι Άλεν, όπου έστειλε τους τελικούς με τους Μαϊάμι Χιτ σε έβδομο ματς και την επόμενη χρονιά κατέκτησαν το πρωτάθλημα. Αλλά μια αυτοκρατορία είχε γεννηθεί, και οι Κλίπερς, παρ’ ότι αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο με θύτη τους Μέμφις Γκρίζλις (της ακαταμάχητης front line με τους Μαρκ Γκασόλ και Ζακ Ράντολφ), στα έξι παιχνίδια, έχοντας πια για franchise player τον Κρις Πολ και ένα ρόστερ με τους Τζέι Τζέι Ρέντικ, Ματ Μπαρνς, ΝτεΆντρε Τζόρνταν, αλλά και Μπλέικ Γκρίφιν, ήθελαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην περιφέρεια.

Ανάμεσα στο αλέγκρο στυλ των Γουόριορς, που κέρδιζε όλο και περισσότερο χώρο, παρ’ ότι δεν προτεινόταν για ομάδες που επρόκειτο να πάρουν το πρωτάθλημα, και εκείνο μίας ομάδας με έναν κοντοπίθαρο OG, που έκανε κουμάντο λες και ήταν το τσογλάνι του σχολείου, δημιουργήθηκε ένταση υπόκωφη.  

Ο Ντρέιμοντ Γκριν είχε ήδη ασπαστεί το ρόλο του κακού, κάποιου που θα όρθωνε το στέρνο του προκειμένου να υπερασπιστεί τους χαρισματικούς συμπαίκτες του. Αυτή η αποδοχή γινόταν πολύ σημαντική για την ισορροπία της ομάδας, ωστόσο είχε συνέπειες, αφού ο τότε 23χρονος πάουερ φόργουορντ δεν είχε και λόγω ηλικίας τον έλεγχο των ενδορφινών του. Ποιος να το περίμενε ότι 10 χρόνια αργότερα, η απόκλιση θα ήταν ελάχιστη.

Οι Γουόριορς αντιμετώπισαν τους Κλίπερς τα Χριστούγεννα και, με τον Κάρι να αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του Πολ ως κορυφαίου γκαρντ της λίγκας, το παιχνίδι δεν ταίριαζε με το πνεύμα των εορτών. Στις αρχές του τέταρτου δεκάλεπτου και με αιτία όχι εμφανή, ο Γκριν γύρισε μια αγκωνιά στα μηνίγγια του Γκρίφιν. Ο πάουερ φόργουρντ των Γουόριορς αποβλήθηκε και λίγο αργότερα τον ακολούθησε και ο ομόλογός του των Κλίπερς, όταν δέχθηκε τη δεύτερη τεχνική ποινή του επειδή ενεπλάκη σε καβγά με τον σέντερ της ομάδας από το Σαν Φρανσίσκο, Άντριου Μπόγκουτ. 

Λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2014, οι Γουόριορς ξεκίνησαν το NBA ως η πιο φορμαρισμένη ομάδα του και στις 6 του μήνα “κοπάνησαν” τους Κλίπερς, τους οποίους νίκησαν εν τέλει 121-104. Σε εκείνο το παιχνίδι, με 9’15’’ για την τρίτη περίοδο και το σκορ στο 75-46 υπέρ των “Dubs”, o Γκριν παραλίγο να… γλείψει τον Γκρίφιν, πανηγυρίζοντας ένα καλάθι σε απόσταση αναπνοής με τη γλώσσα έξω.   

Μια δυναστεία που πέρασε από τους Κλίπερς

Δεν ήταν ο πρώτος ούτε ο τελευταίος καβγάς που θα έμπλεκε στο παρκέ. Για να του… δοθεί -και εξαιρουμένης της φάσης στον τέταρτο τελικό το 2016, όταν ο ΛεΜπρόν Τζέιμς πήγε να περάσει από πάνω του και τον κλώτσησε, μια προβοκάτσια που επέτρεψε στους Κλίβελαντ Καβαλίερς να γυρίσουν στη σειρά και να γίνουν η πρώτη ομάδα που κατακτά το πρωτάθλημα όντας 3-1 πίσω σε τελικούς- ήταν οι Γουόριορς, με την πολύτιμη δική του συνεισφορά, που έκανε αρκετούς να βλέπουν στο πρόσωπό του τον πραγματικό πόιντ γκαρντ της ομάδας, που έχτισαν τη δική τους δυναστεία. Για να γίνει αυτό, όμως, έπρεπε να αποκλειστούν από τους Κλίπερς στα επτά παιχνίδια του πρώτου γύρου των play off της Δύσης το 2014, να φύγει ο Τζάκσον, ο οποίος κατηγορήθηκε για αμυντική λογική, από τον πάγκο και να φτάσει ο Στιβ Κερ, ο οποίος ασπάστηκε την επιθετική λογική και τη μοναδικότητα του παιχνιδιού τους.

Παρ’ όλα αυτά, οι παίκτες των δύο ομάδων θυμούνται εκείνες τις μέρες σαν μια εμπειρία οδυνηρή, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Υπάρχει φάση από την περυσινή κανονική περίοδο, στην οποία ο Κάρι κάνει bully ball στον Πολ και τον προσπερνά για να φτάσει στο λέι απ. Γυρίζοντας στον πάγκο του, λέει, “δεν είμαστε πια στο 2014”, πιθανότατα εννοώντας ότι εκείνη η σειρά των play off είναι η τελευταία φορά που ο νυν συμπαίκτης του στους Γουόριορς ήταν πιο δυνατός από εκείνον.