Το Καραϊσκάκη θα βάλει ξανά τα γιορτινά του το βράδυ της Πέμπτης καθώς ο Ολυμπιακός θα δώσει μια νέα ευρωπαϊκή μάχη. Υποδέχεται την Μακάμπι Τελ Αβίβ στην πρώτη τους κόντρα για τους "16" του Europa Conference League. Κι αν στην προηγούμενη φάση, απέναντι στην Φερεντσβάρος, ο «μπόμπερ», Μπαρνάμπας Βάργκα, ήταν το σημείο αναφοράς, τώρα οι "ερυθρόλευκοι" θα βρουν μπροστά τους έναν ακόμα επικίνδυνο επιθετικό. Πρόκειται για τον Εράν Ζάχαβι.

Ο 36χρονος πλέον επιθετικός δεν είναι άγνωστος. Το καλοκαίρι του 2022 ο Ολυμπιακός βρέθηκε πολύ κοντά στο να δώσει τα χέρια μαζί του και να τον φέρει στον Πειραιά.

Η υπόθεση δεν προχώρησε με τον ίδιο να αποφασίζει την επιστροφή του στο Ισραήλ και την Μακάμπι Τελ Αβίβ.

"Γνωρίζω καλά πως ακόμα δεν έχω και πολλά χρόνια στην ενεργό δράση. Θα ήθελα, λοιπόν, όταν κρεμάσω τα ποδοσφαιρικά μου παπούτσια να είμαι στο σπίτι μου. Με την Μακάμπι Τελ Αβίβ έχω καταγράψει μεγάλες επιτυχίες και φορώντας την φανέλα της θα ήθελα να αποχωρήσω από το ποδόσφαιρο", είπε σε μια πρόσφατη συνέντευξη του, για να αιτιολογήσει την απόφαση του να γυρίσει στο Ισραήλ, ενώ παραδέχθηκε πως βρέθηκε κοντά στον Ολυμπιακό.

Η ληστεία που τάραξε την οικγένεια Ζάχαβι

Ρόλο έπαιξε και η γυναίκα του, πάντως, η οποία πέρασε τον εφιάλτη της ληστείας, στο Αϊντχόφεν, όπου ήταν ο Εράν Ζάχαβι την διετία 2020-22.

Στις 9 Μαϊου του 2021 ένοπλοι ληστές μπήκαν στο σπίτι και έδεσαν την γυναίκα του μπροστά στα τρία παιδιά της. Εκτυλίχθηκαν σκηνές τρόμου με την διεθνή άσο να είχε προπόνηση με την ομάδα.

Το σοκ ήταν μεγάλο για όλη την οικογένεια ενώ στις 13 Δεκεμβρίου του 2021 λήστεψαν ξανά το σπίτι τους αλλά απουσίαζε όλη η οικογένεια.

Είναι κάτι που δεν έχουν ξεπεράσει και φυσικά η επιστροφή στα πάτρια εδάφη μπορεί να έγινε και για λόγους ασφαλείας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cx82g0qjf9gp)

Ο Ολυμπιακός και το ελληνικό παρελθόν του Ζάχαβι

Η σχέση του με την Ελλάδα, πάντως, υπάρχει μέσω των αγώνων που έχει δώσει σαν αντίπαλος. Την σεζόν 2020-21 αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό με την Αϊντχόφεν για την φάση των "32" του Europa League.

Στο πρώτο ματς στο Καραϊσκάκη οι "ερυθρόλευκοι" νίκησαν 4-2 με τον Ζάχαβι να βάζει και τα δυο γκολ της ομάδας του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-c9cx8qdlhofl)
Στον επαναληπτικό στην Ολλανδία η Αϊντχόφεν νίκησε 2-1, όπου ο 36χρονος άσος έβαλε πάλι και τα δύο γκολ. Οι Πειραιώτες όμως πήραν την πρόκριση για την επόμενη φάση χάρη στο γκολ που σημείωσε στις καθυστερήσεις ο Αχμέντ Χασάν.

Συνολικά είναι οκτώ τα παιχνίδια που έχει δώσει απέναντι σε ελληνικές ομάδες, μετρώντας 4 νίκες εντός έδρας και ισάριθμες ήττες εκτός έδρας, έχοντας δύο προκρίσεις και ισάριθμους αποκλεισμούς.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-c9iy8lfr20wx)

Τα ματς με Αστέρα Τρίπολης, Άρη, ΠΑΟΚ

Την σεζόν 2014-15 αντιμετώπισε τον Αστέρα Τρίπολης, με την Μακαμπι Τελ Αβίβ, στα playoffs του Europa League. Είχε μια νίκη εντός με 3-1, όπου σκόραρε και μια ήττα εκτός με 2-0, η οποία έφερε αποκλεισμό.

Την ίδια σεζόν που αντιμετώπισε με την Αϊντχόφεν τον Ολυμπιακό, είχε παίξει λίγο καιρό νωρίτερα για την φάση των ομίλων, με τον ΠΑΟΚ σε διπλά ματς και είχε σημειώσει ένα γκολ στη βαριά ήττα με 4-1 στην Τούμπα.

Το τελευταίο χρονικά «αντάμωμα» με ελληνική ομάδα για τον Ζάχαβι είναι αυτό κόντρα στον Άρη τη σεζόν 2022-23, όταν και σαν παίκτης της Μακάμπι απέκλεισε τους κίτρινους με δύο νίκες με 2-1 και 2-0, με τον Ισραηλινό να σκοράρει από ένα τέρμα σε κάθε παιχνίδι.

Τα στοιχεία δείχνουν πως μόνο άγνωστος δεν είναι στο ελληνικό κοινό και τώρα ετοιμάζεται για δύο ακόμα αναμετρήσεις. Για την Μακάμπι Τελ Αβίν είναι ο εμβληματικός αρχηγός της αλλά και γενικά για το Ισραήλ είναι ένας από τους πλέον θρυλικούς ποδοσφαιριστές του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cja4uuwwtb75)

Οι αριθμοί του Ζάχαβι και οι μεταγραφές

Συνολικά στην καριέρα του έχει βάλει 344 γκολ σε 585 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, Το 2014 και το 2015 πήρε τον τίτλο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στο Ισραήλ, ενώ τις ίδιες χρονιές αλλά και το 2016 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα της χώρας.

Επίσης πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε το 2017 και το 2019 αλλά στην Κίνα όπου βρέθηκε για τέσσερα χρόνια φορώντας την φανέλα της Γκουανγκζού RF.

Η ομάδα της Κίνα είναι και αυτή που έχει δώσει τα περισσότερα χρήματα για να αποκτήσει τον Εράν Ζάχαβι στην καριέρα του.

Πιο συγκεκριμένα δαπάνησε 7.230.000 ευρώ για να τον πάρει από την Μακάμπι Τελ Αβίβ το καλοκαίρι του 2016. Τότε που η τιμή του Ισραηλινού "μπόμπερ", στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο της ιστοσελίδας, transfermarkt.com, ήταν στα 4.000.000 ευρώ και την επόμενη 5ετία εκτοξεύθηκε στα 9.500.00 ευρώ, τιμή που ήταν και η κορυφαία στην καριέρα του.

Eran Zahavi 🇮🇱 TOP 10 GOALS at PSV 💥🔫🔫



Οι άλλες μεταγραφές ήταν πολύ μικρές, σαν και αυτή από την Χαποέλ Τελ Αβίβ στην Παλέρμο το καλοκαίρι του 2011, όπου η συμφωνία έκλεισε στο 1.680.000 ευρώ, αλλά και αυτή στην Μακάμπι Τελ Αβίβ, το καλοκαίρι του 2013, όπου έγινε για μόλις 250.000 ευρώ.

Όσο για τις δύο τελευταίες από την Γκουανγκζού στην Αϊντχόφεν και από εκεί στην Μακάμπι Τελ Αβίβ δεν είχαν κόστος για τις ομάδες καθώς και στις δύο περιπτώσεις ήταν ελεύθερος και οι μόνες αμοιβές που δόθηκαν ήταν στον ίδιο και τον ατζέντη του.

Ο ένας και μοναδικός του φόβος

Το ποδόσφαιρο είναι τα πάντα για τον Εράν Ζάχαβι, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος. Σε μια από τις συνεντεύξεις του στο Ισραήλ είχε πει πως γεννήθηκε για να παίξει μπάλα.

"Από μικρός που ήμουν ήξερα τι θα κάνω όταν μεγαλώσω. Ήθελα να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Οι γονείς μου υποστήριξαν την επιθυμία μου και την κάναμε πράξη. Η μητέρα μου ξύπναγε κάθε πρωί στις 6.00 για να με πάει να κάνω την έξτρα προπόνηση που ήθελα και μετά να με πάει στο σχολείο.

Πάντα έκανα παραπάνω προπονήσεις για να βελτιωθώ και να έχω την εικόνα που ήθελα εγώ να έχω", είπε μεταξύ άλλων και σε ερώτηση για αν φοβάται όταν θα έρθει η στιγμή να πει αντίο στο ποδόσφαιρο, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: "Ναι φοβάμαι. Το να παίζω μπάλα είναι όλη μου η ζωή".

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Απογευματινή