Τα μέτρα που πήρε η Ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα έγιναν θέμα στο γερμανικό αθλητικό περιοδικό "Kicker". Μάλιστα υπάρχουν και δηλώσεις του προέδρου της Super League, Μηνά Λυσάνδρου.

Η ελληνική κυβέρνηση πήρε μια σειρά από μέτρα για να βάλει ένα τέλος στην βία στους αθλητικούς χώρους. Το τελευταίο είχε να κάνει με το ηλεκτρινικό εισιτήριο, το οποίο είναι ήδη σε ισχύ. Στο περιοδικό "Kicker" έγινε αναφορά στα μέτρα που πάρθηκαν, με τον τίτλο στο θέμα να ήταν ο εξής: έχει ως τίτλο: "Από την αναγκαιότητα στην πρόοδο: Πώς η Ελλάδα καταπολεμά τη βία στα γήπεδα".

"Kicker": Έτσι αλλάζει το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα


Πιο συγκεριμένα στο "Kicker" αναφέρονται μεταξύ άλλων: "Η αναμέτρηση ΑΕΚ - ΠΑΟΚ που έγινε την Κυριακή ήταν και η τελευταία με τον συνηθισμένο τρόπο της. Από σήμερα και μετά θα μπει σταδιακά στην Ελλάδα το εξατομικευμένο εισιτήριο εισόδου στα γήπεδα. Όλα ξεκίνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αρκετές ταραχές οπαδών έφτασαν στο θλιβερό τους σημείο όταν ένας αστυνόμος χτυπήθηκε τόσο άσχημα από μια από τις δεκάδες φωτοβολίδες μπροστά από μια αίθουσα βόλεϊ κατά τη διάρκεια των ταραχών μεταξύ χούλιγκαν και αστυνομικών που πέθανε λίγες μέρες αργότερα. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση έκλεισε όλους τους ποδοσφαιρικούς χώρους για τους θεατές και σκληρά μέτρα. Για δύο πράγματα παιχνίδια "φαντάσματα" στη Superleague που ήταν ακόμα γνωστά σε αυτό το μέρος από την πανδημία του κορωνοϊού.

Αυτός ο χρόνος χρησιμοποιήθηκε για να γίνουν τα πρώτα βήματα. Η αλλαγή του νόμου αύξησε τις ποινές για βλέμματα και για καύση και ρίψη πυροτεχνικών υλικών, κροτίδες και φωτοβολίδες. Πλέον, εκτός από τον υποχρεωτικό αποκλεισμό από το γήπεδο, κινδυνεύει να επιβληθούν βαριά πρόστιμα έως και αρκετά χρόνια φυλάκισης.

Το επόμενο βήμα ήταν η εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης υψηλής ανάλυσης σε όλα τα γήπεδα. Ενώ νεότερα γήπεδα όπως το «Γεώργιος-Καραϊσκάκης» στην Πειραιά ή το νέο γήπεδο της ΑΕΚ είχαν ήδη, έπρεπε να εγκατασταθούν άλλα νέα συστήματα. Η παρακολούθηση των καμερών παραδίδεται στις αρμόδιες αρχές την προηγουμένη ημέρα ενός αγώνα. Μόνο τότε θα δοθεί άδεια για παιχνίδι".

kicker_via_sta_gipeda

"Kicker": Οι νέοι και θαρραλέοι δρόμοι του Μητσοτάκη


Σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, το "Kicker" ζήτησε την άποψη του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, όπου τόνισε:

"Είμαι της άποψης ότι το σχέδιο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να πάρει νέους και θαρραλέους δρόμους. Εχει δίκιο. Η προσαρμογή του νόμου, των καμερών παρακολούθησης και της ταυτότητας είναι ο οδικός χάρτης ασφαλείας μας. Από σήμερα, οι ποδοσφαιρόφιλοι μπορούν να εισέλθουν στα γήπεδα ψηφιακά με απλό και φιλικό προς τον χρήστη τρόπο.

Για να αναγνωρίσετε τον θεατή, το μόνο που χρειάζεται είναι να σαρώσετε το εισιτήριο στο Πορτοφόλι «gov.gr». Για τους Έλληνες του εξωτερικού, λοιπόν, ακόμη και για όσους ζουν στη Γερμανία και που μπορούν να μην έχουν ακόμη πρόσβαση στα δεδομένα του «gov.gr», αρκεί η σάρωση του διαβατηρίου τους".

Μηνάς Λυσάνδρου στο "Kicker": "Μια win-win κατάσταση"

Παράλληλα στο θέμα του "Kicker" υπάρχει και συνέντευξη του Μηνά Λυσάνδρου ο οποίος δηλώνει μεταξύ άλλων:

"Για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον στα γήπεδα, πρέπει να συνεργαστούμε όλοι. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία εσωτερικής ασφάλειας, ψηφιοποίηση και αθλητισμός. Επειδή όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο .Η σημερινή κατάσταση στα γήπεδα φαίνεται να αποδεικνύει και τους δύο δίκιο. Υπήρχαν περισσότεροι από 30.000 οπαδοί στο κορυφαίο παιχνίδι της Αθήνας, 10.000 φίλαθλοι στη Λαμία, συμπεριλαμβανομένων 500 οπαδών του Ολυμπιακού για πρώτη φορά - όλοι ήρεμοι και χωρίς σημαντικά επεισόδια.

Δεν ρίχτηκε ούτε ένα καπνογόνο σε κανένα από τα επτά γήπεδα της πρώτης κατηγορίας. Ούτε τα προηγουμένως μάλλον αβλαβή φλιτζάνια μπύρας, τα μπουκάλια νερού, ούτ ε καν ένας αναπτήρας. Ήδη μια τεράστια νίκη. Και το ίδιο το άθλημα φροντίζει τα υπόλοιπα. Γιατί κανείς δεν θέλει να ρισκάρει το επόμενο παιχνίδι ή ακόμα και την απόφασή του τίτλου που πλησιάζει στην πιο συναρπαστική κούρσα τίτλο από το 1980. Μια win-win κατάσταση. Στην πραγματικότητα, μια κατάσταση win-win-win για τους φίλους του ποδοσφαίρου, το πρωτάθλημα και την κυβέρνηση".