Για να θεωρείται μια ομάδα η καλύτερη, δεν αρκεί να έχει πάντα τους καλύτερους παίκτες, αλλά τους πιο ταιριαστούς μεταξύ τους, πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες του προπονητή. Και ο Παναθηναϊκός το κατάφερε αυτό φέτος έχοντας διαμορφώσει ένα ρόστερ το οποίο διαθέτει παίκτες που ταιριάζουν μεταξύ τους, "κουμπώνοντας" ο ένας με τις ατέλειες του άλλου, ειδικά στην περιφέρεια.

Αυτή η πληθωρικότητα της περιφερειακής γραμμής του Παναθηναϊκού, ήταν και το σημείο-κλειδί της πρόκρισης επί της Μακάμπι η οποία όμως δεν είχε μαζί της τον Μπόλντγουιν. Ο Εργκίν Αταμάν βλέποντας ορισμένες βασικές μονάδες του είτε να μην ταιριάζουν με τον αντίπαλο (βλ. Γκριγκόνις) είτε να μην είναι σε καλή κατασταση (βλ. Γκραντ) είτε να μην μπορούν να δώσουν αυτά που ζητούσε (βλ. Βιλντόσα) κοίταξε στην άκρη του πάγκου και βρήκε στα πρόσωπα δύο Ελλήνων, αυτά που έψαχνε προκειμένου οι "πράσινοι" να φέρουν τη σειρά στα μέτρα τους.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης ήταν δύο παίκτες τους οποίους δεν περίμενε ο Κάτας. Ο Ισραηλινός κόουτς εμφανίστηκε διαβασμένος, έφτασε τον ποιοτικότερο Παναθηναϊκό στα όριά του όμως στο τέλος απλά αρκέστηκε στον αποκλεισμό.

Ιωάννης Παπαπέτρου, η απάντηση στον Μπόνζι Κόλσον

Ο Μπόνζι Κόλσον είναι ένας από τους ποιοτικότερους φόργουορντ της Euroleague. Μετά τους Μπράουν και Μπόλντγουιν, είναι ο βασικός πόλος της επίθεσης της Μακάμπι. Έχει μέγεθος, δύναμη και αθλητικότητα, στοιχεία ιδανικά για έναν σύγχρονο small forward. Ο Κάτας τον εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο στο δεύτερο ημίχρονο του Game 1 όπου και έκανε θραύση, οδηγώντας σχεδόν μόνος του τη Μακάμπι στην ανατροπή και τη νίκη.

Ο Γκριγκόνις δεν μπορούσε να τον περιορίσει, το ίδιο και ο Τζέριαν Γκραντ. Το σχήμα με Χουάντσο και Μήτογλου ήταν αρκετά "βαρύ" λόγω της κακής αμυντικής εικόνας του Ντίνου ειδικά στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια. Και τότε χρειάστηκε το "ξύπνημα του υπαρχηγού". 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0ti6kn4ek1d)

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου ήταν ο "άσσος στο μανίκι" του Αταμάν. Ο Έλληνας φόργουορντ ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τραυματισμούς στη μέση της χρονιάς και δεν είναι κρυφό πως έχει χάσει μέρος της ταχύτητάς του. Παρ' όλα αυτά είναι ένας ιδιαίτερα έμπειρος παίκτης και κυρίως ένα φόργουορντ με μέγεθος, κάτι που σήμαινε ότι μπορούσε να ταιριάξει στον Κόλσον.

Ο "Παπ" είδε την ευκαιρία του να έρχεται στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν και σαν έτοιμος από καιρό, την άρπαξε από τα μαλλιά. "Όταν μιλήσαμε με τον Κώστα τον Σλούκα το καλοκαίρι, το μόνο που είπαμε εξ αρχής είναι να κάνουμε την ομάδα να γυρίσει στο Final-Four" δήλωνε μετά την πρόκριση ο Ιωάννης. Και τα κατάφερε. Παίζοντας εξαιρετικές άμυνες, κάνοντας "βρώμικη δουλειά" αλλά και βάζοντας ορισμένα πολύ κρίσιμα καλάθια. Ο Ιωάννης "κουβάλησε" και έκλεισε πολλά στόματα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0xrgdavv02p)

Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, ο εξολοθρευτής του Λορέντζο Μπράουν

Όταν ο Εργκίν Αταμάν έφτιαχνε το ρόστερ της φετινής σεζόν, στην αρχή δεν έμοιαζε να υπάρχει χώρος για τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη. Ο Ρεθυμνιώτης γκαρντ-φόργουορντ, όμως, έμεινε ξεκινώντας τη σεζόν ως 7ος Έλληνας. Πλέον όμως έχει εξελιχθεί σε σημαντικό game changer για τον Παναθηναϊκό, κυρίως λόγω της έντασης στην άμυνα, εκεί όπου πιέζει αφόρητα τον αντίπαλο χειριστή της μπάλας.

Ο Καλαϊτζάκης δεν έπαιξε αρκετά στη σειρά και αυτό ήταν παράπονο εκείνων που θεωρούσαν ότι ο Παναθηναϊκός έπαιζε με λανθασμένη νοοτροπία στη σειρά με τη Μακάμπι. Εν τέλει και ο Αταμάν κατάλαβε πως το "επίθεση-επίθεση" δεν πήγαινε. Οι "πράσινοι" στο Game 5 ξεκίνησαν από την άμυνά τους και στο τέλος δικαιώθηκαν. 

Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο όπου η Μακάμπι συνέχισε να παραμένει κοντά στο σκορ, χρειάστηκε ο Παναγιώτης προκειμένου να "χαλάσει το μυαλό" του Λορέντζο Μπράουν και να δώσει σημαντικούς πόντους στον Παναθηναϊκό, κλέβοντας και φεύγοντας στον αιφνιδιασμό. Ακόμη και κάποια φάουλ απειρίας (π.χ. στο μισό δευτερόλεπτο για το τέλος των 24'') ήταν προϊόν της αστείρευτης ενέργειας και της κατάθεσης ψυχής που έκανε στο παρκέ.

panathinaikos_maccabi_euroleague_playoffs_game_5_brown_kalaitzakis
panathinaikos_maccabi_euroleague_playoffs_game_5_kalaitzakis_dunk

Όπως έχει εξελιχθεί η σεζόν και με τους Σλούκα και Ναν να κάνουν "όργια" στο παρκέ, ο Καλαϊτζάκης μπορεί να είναι μια αρκετά σημαντική λύση, έστω για λίγα λεπτά, προκειμένου ο Παναθηναϊκός να βρει ρυθμό μέσω της άμυνάς του. Γιατί στο Βερολίνο δεν θα υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες για να διορθωθούν πράγματα, όπως στη σειρά με τη Μακάμπι.