Δεν το λες και μικρό επίτευγμα να έχει βρεθεί μια ομάδα σε 9 ραντεβού Final-Four της Euroleague τα τελευταία 15 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά ο Ολυμπιακός των Αγγελόπουλων το κατάφερε και αυτό. Και με εξαίρεση τα πρώτα δύο από αυτά σε Βερολίνο το 2009 και Παρίσι το 2010 όπου η ομάδα το κατάφερε με μεγάλο μπάτζετ, από το 2011-12 που άλλαξε η φιλοσοφία της ομάδας με τον προϋπολογισμό να μειώνεται, το επίτευγμα είναι ακόμη πιο σημαντικό, δεδομένου φυσικά του ανταγωνισμού.

Με εξαίρεση τα πρώτα χρόνια του "μέχρι τέλους", ο Ολυμπιακός είναι σταθερά στην ελίτ της Ευρώπης, παλεύοντας με ομάδες-κολοσσούς οικονομικά όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα, η Φενέρμπαχτσε και η Εφές, η Αρμάνι Μιλάνο, η ΤΣΣΚΑ πριν τον πόλεμο, η Μονακό τα τελευταία χρόνια.

Η απόφαση των αδερφών Αγγελόπουλων να φέρουν πίσω στο λιμάνι τον Γιώργο Μπαρτζώκα αποδείχθηκε η σημαντικότερη της θητείας τους στο μπασκετικό τμήμα του Ολυμπιακού, μαζί φυσικά με τη μεταγραφή του Βασίλη Σπανούλη. Ο Έλληνας προπονητής ταίριαξε απόλυτα με τον οργανισμό που είχε μπει σε μια νέα εποχή. Έγινε ο ιδανικός άνθρωπος για να εμφυσήσει μια νοοτροπία διαφορετική, αφοσιωμένη αποκλειστικά στο παρκέ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d158oirdphrd)

Οι Αγγελόπουλοι, ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα και ένα ιδανικό περιβάλλον εργασίας

Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, λοιπόν, έχουν συμπραχθεί με τις ιδέες του Γιώργου Μπαρτζώκα και έχοντας φυσικά τους κατάλληλους ανθρώπους γύρω τους, έχουν δημιουργήσει ένα ιδανικό περιβάλλον εργασίας για όλα τα μέλη του οργανισμού του Ολυμπιακού. Παίκτες, προπονητές, γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και όλους τους υπόλοιπους που ασχολούνται με την καθημερινότητα της ομάδας.

Φτάνοντας, όμως, στη φετινή σεζόν, οι προκλήσεις ήταν αρκετές και για τους ίδιους. Πρώτα από όλα στο αγωνιστικό κομμάτι της ομάδας. Οι διοικητικοί ηγέτες του Ολυμπιακού ποτέ δε στάθηκαν εμπόδιο στις μεταγραφικές ανάγκες της ομάδας. Και αυτό φάνηκε κυρίως όταν ο Μπαρτζώκας χρειάστηκε ενισχύσεις στα μέσα της σεζόν. Ο προπονητής των ερυθρόλευκων αφού διαπίστωσε τις ανάγκες μαζί με τους συνεργάτες του, κατέληξαν στους παίκτες που ήθελαν. Και η διοίκηση τους απέκτησε με συνοπτικές διαδικασίες, δίνοντας μάλιστα πολυετή συμβόλαια.

Αγγελόπουλοι και Μπαρτζώκας χτίζουν ήδη τον Ολυμπιακό των επόμενων ετών

Πολυετή συμβόλαια όμως δεν δόθηκαν μόνο σε μεταγραφές. Αλλά σε παίκτες του ήδη υπάρχοντος ρόστερ. Οι πρόεδροι και ο οργανισμός έμαθαν από τα λάθη του παρελθόντος και πλέον ανανεώνουν τους παίκτες που υποδεικνύει το προπονητικό team, προλαβαίνοντας επίδοξους "μνηστήρες". Φέτος αυτό συνέβη στις περιπτώσεις των Μουσταφά Φαλ και Άλεκ Πίτερς. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν και τα ρεπορτάζ για τη μεταγραφή του Κίναν Έβανς, αυτό σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός πλέον "προσέχει για να έχει".  Ακόμη και τώρα, υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν για την "επόμενη μέρα". Γιατί έτσι είναι οι μεγάλοι σύλλογοι. Και στο λιμάνι άλλωστε δεν χρειάζονται παραπάνω από 2-3 προσθήκες έτσι όπως διαμορφώθηκε το ρόστερ.

Τέλος, ιδιαίτερη αξία δίδεται στον "διαφορετικό δρόμο" των αδερφών Αγγελόπουλων. Δεν υπήρχε άνθρωπος των ερυθρόλευκων που να μην συνεχάρη δημόσια την προσπάθεια του Παναθηναϊκού για τη δική του πρόκριση στο Final 4 της Euroleague. Ούτε "πικάρισμα" ούτε τίποτα. "Η αντιπαλότητα είναι υγιής, η τοξικότητα είναι επικίνδυνη. Και η τοξικότητα δυστυχώς έχει επιστρέψει" είπε ο Γιώργος Αγγελόπουλος μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού στο Final-Four. Και όσο καταφέρνουν και αντέχουν στο δικό τους δρόμο που έχουν χαράξει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τόσο πιο ελπιδοφόρα θα είναι η κατάσταση για τον -βυθισμένο στην τοξικότητα - ελληνικό αθλητισμό.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".