Ο Μίλων έπαιζε πριν από πέντε χρόνια στη Γ’ ΕΣΚΑΝΑ. Το ευχάριστο ήταν ότι συνέχισε να υπάρχει. Το τμήμα μπάσκετ δημιουργήθηκε δύο χρόνια πριν την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, δηλαδή το 1937. Δεν είναι καν το αρχαιότερο ενός συλλόγου που το 1928 ιδρύθηκε με το όνομα “Αθλητικός Όμιλος Φίλων Νέας Σμύρνης”.

Είναι, όμως, ένα ιστορικό τμήμα. Από εκείνα που έχουν κάνει… περατσάδα οι πατριάρχες του ελληνικού μπάσκετ, ο Κώστας Μουρούζης, στο πρώτο μισό της σεζόν 1981-82, όταν, με τον μετέπειτα ΓΓΑ Γιάννη Σγουρό εν τέλει στον πάγκο του, έχασε σε ένα σημαδιακό ματς (το οποίο διακόπηκε για 45 λεπτά) με τον Έσπερο στα Πατήσια την άνοδό του στην Α1, και ο Φαίδων Ματθαίου. Από εκείνα που οι πορείες τους στις μικρότερες κατηγορίες τα έχουν καταστήσει θρυλικά.

Μίλωνας: Οι δύο πορείες που τον έφεραν στην Α1

Η ομάδα του Μίλωνα δεν είχε ποτέ ισχυρή παρουσία στην Α1 μπάσκετ Ανδρών και δεν έχει παίξει παιχνίδι σε αυτήν από την άνοιξη του 2002, όταν και υποβιβάστηκε. Παρ’ όλα αυτά, ο τρόπος που βρέθηκε εκεί είναι αξιοσημείωτο. Η Α2 της σεζόν 1999-00 ήταν απρόβλεπτη, ωστόσο ο Μίλωνας, με το νεαρό Βαγγέλη Σκλάβο ως πιο επικίνδυνη απειλή, αλλά και παίκτες που τον αγάπησαν διότι είτε άρχισαν την καριέρα τους εκεί είτε διένυσαν ένα σημαντικό χρονικό διάστημα φορώντας τη φανέλα του, έκανε μια πορεία που θεωρήθηκε έκπληξη.

Δεν ήταν μόνο ο Σκλάβος. Εκείνη τη χρονιά, την παρέα της ανόδου συμπλήρωναν οι Κώστας Πασχάλης, Σάκης Παραλίκας, Ντίνος Σίννης, Νάσος Μέντζος, Σταύρος Βαρυπάτης, Γιώργος Σιώκος.

Νίκησε, τότε, τον Πειραϊκό εκτός έδρας με σκορ 82-74 και πήρε τη δεύτερη θέση στην Α2, κερδίζοντας την άνοδό του. Στο πρώτο παιχνίδι του στην Α1 προπονητής ήταν ο Δημήτρης Αποσκίτης.


ΜΙΛΩΝ-ΑΕΚ 82-104 Basketball  1999-2000



Έως εκείνο το σημείο είχε κάνει μόνο μία ανάλογη πορεία. Το συγκρότημα του Νίκου Παύλου, με τον Γιάννη Σιούτη 18 χρόνων να δέχεται τις συμβουλές του σκληροπετσωμένου Γιώργου Σκροπολίθα, αλλά και τους Κώστα Οικονομάκη, Νίκο Νούση και Άρη Παπαδάκη να συντρέχουν, πήρε την άνοδο με ρεκόρ 18-8. Η πλάκα είναι ότι ο Μίλων είχε ως στόχο, με βάση δήλωση του προπονητή του, την παραμονή στην κατηγορία.

Η πρώτη χρονιά του στην Α1 εξελίχθηκε σε πανωλεθρία, όχι όμως πριν δώσει το βήμα σε έναν από τους μεγαλύτερους σκόρερ του πρωταθλήματος, τον Μίτσελ Ουίγκινς, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα της ομάδας της Νέας Σμύρνης της σεζόν 1993-94, πριν μεταβεί στον Σπόρτινγκ.

Ο Μίλων του κλειστού “Κροίσος Πέρσης”, στο οποίο έπαιξε φέτος και ο Πανιώνιος, είναι το μικρό αδελφάκι των “κυανέρυθρων”. Με αυτόν ως αντίπαλο, άλλωστε, έδωσε το πρώτο παιχνίδι στην Ιστορία του για το πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιά, στις 19 Νοεμβρίου του 1939, χάνοντας με το ευρύ 62-30. Πίσω από εκείνον, όταν είχε στο ρόστερ του τους Κώστα Μίσσα, Νίκο Λινάρδο και Μάκη Δενδρινό, τερμάτισε στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής το 1980.


ΜΙΛΩΝ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 91-102  (17-3-2001)


Μίλωνας: Η σημαδιακή νίκη

Γι’ αυτό και η νίκη του στο κλειστό των Λιοσίων ήταν σημαδιακή. Η ομάδα του Μιχάλη Κουρή, ο οποίος αντικατέστησε τον αρχιτέκτονα Νίκο Καραγιάννη, πέτυχε ενδεχομένως τη μεγαλύτερη νίκη στην Ιστορία της με αυτό το 87-79. Το πρώτο πρωτάθλημα Α2 ή Elite League ήρθε δύο χρόνια χρόνια μετά τον πρώτο τίτλο σε επαγγελματικές κατηγορίες: το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής το 2022. Ο Καραγιάννης ανέλαβε το 2019, αφού ο Μίλωνας ανέβη από τη Γ’ ΕΣΚΑΝΑ. Εκεί κατέκτησε την πρώτη θέση, για πρώτη φορά από το 1979, όταν πήρε το πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑ.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1c5fol1waxt)


Μέσα σε μια πενταετία, ο σύλλογος από τη Νέα Σμύρνη έκανε μια μεθυστική πορεία γεμάτη με ανόδους. Κι ενώ το 2020 και το 2021 τα πρωταθλήματα της Γ’ Εθνικής διακόπηκε, το πεπρωμένο… έφυγε αδύνατον. Άνοδος στη Β’ Εθνική το 2022, άνοδος στην Elite League το 2023. Και τώρα Basket League, με το τρόπαιο στα χέρια και ένα από τα διχτάκια του κλειστού των Λιοσίων περασμένο του αρχηγού του, του 32χρονου Σπύρου Μοτσενίγου, άλλοτε παίκτη των μικρών εθνικών ομάδων και παίκτη του Πανιωνίου από το 2012 έως το 2016.

Το “Κροίσος Πέρσης” θα ανακαινιστεί, όπως είπε ο υπεύθυνος χορηγιών του Μίλωνα, Δημήτρης Αγγελόπουλος, για να πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να αγωνιστεί στην Basket League. Τόνισε, δε, ότι ο Ζακ Μπράιαντ θα παίζει σίγουρα και την επόμενη σεζόν στην ομάδα. Δεσμεύτηκε, δε, ότι αν ο Κουρής δεν είναι πρώτος προπονητής της ομάδας, θα είναι σίγουρα στο τεχνικό τιμ.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1c6ns250xjt)