Αντίστροφη είναι η μέτρηση για το Euroleague Final 4 2024 και τρεις παίκτες του Ολυμπιακού μίλησαν στη media day που έγινε στο ΣΕΦ. Ο Σακίλ ΜακΚίσικ, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης και ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος μετέδωσαν την αυτοπεποίθηση των "ερυθρόλευκων" πριν τον ημιτελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Βερολίνο (24/5-22:00)


Euroleague Final 4: "Οι μεγάλοι παίκτες παίζουν για τέτοιες στιγμές" 

Για την πρόκριση στο Final 4: “Πάντα είναι ωραίο να πηγαίνεις στο Final 4. Είμαι από τους τυχερούς παίκτες από την στιγμή που πηγαίνω σε τρίτη σερί διοργάνωση. Νομίζω ότι υπάρχει λιγότερο πίεση και ας μην κερδίσαμε. Ερχόμαστε ως το αουτσάιντερ και έτσι πρέπει να το προσεγγίσουμε”.

Για το πώς ανεβάζει την απόδοσή του στα δύσκολα: “Δεν ξέρω. Αισθάνομαι ότι είμαι κάποιος που θέλει να νικάει. Μου αρέσει να βγαίνω μπροστά όταν είμαστε με την πλάτη στον τοίχο”.

Για το γεγονός ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού λένε ότι είναι πεινασμένα σκυλιά και πώς μπορεί να βοηθήσει αυτό στο ματς με τη Ρεάλ: “Η Ρεάλ είναι καλή ομάδα. Νομίζω ότι ανατρέψαμε διαφορά +20 πόντων στην έδρα τους φέτος, το πήγαμε στο -4, έκανα drive και μου έκανε φάουλ ο Πουαριέ που δεν δόθηκε. Είχαμε έτσι μία ευκαιρία. Είναι το Final 4, όλα μπορούν να συμβούν. Αυτό είναι το καλύτερο”.

Για το αν αισθάνεται πιο ασφαλής με τους Φαλ και Μιλουτίνοφ στο πλευρό του: “Σαφώς, είναι δύο από τους καλύτερους ψηλούς στον κόσμο. Αν είμαστε υγιείς ως ομάδα και είναι όλοι συγκεντρωμένοι, τότε οι πιθανότητες είναι αμέτρητες. Κάθε μέρα έχουμε αυτό στο μυαλό μας. Πολλά πράγματα πρέπει να πάνε με το μέρος μας, όπως και για τη Ρεάλ. Ελπίζω φέτος η τύχη να είναι με το μέρος μας”.

Για τη διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες προκρίσεις στο Final 4: “Όλα έχουν να κάνουν με την εμπειρία. Ακόμα και πέρυσι όλοι με ρωτούσαν για αυτό. Μετά τον τελικό με την Ρεάλ συνειδητοποίησα ότι αν έχεις βρεθεί αρκετές φορές στο Final 4 τότε δεν έχεις τόση πίεση. Σίγουρα ήθελαν να νικήσουν πέρυσι, αλλά δεν νομίζω ότι είχαν τόση πίεση. Πηγαίνοντας έτσι σε τρίτο Final 4 ξέρω τι να περιμένω. Ξέρω τι θα γίνεται. Οι μεγάλοι παίκτες παίζουν σε τέτοιες στιγμές, οπότε είμαι ενθουσιασμένος”.

Για το αν ονειρεύεται το Βερολίνο και το τρόπαιο: “Αισθάνομαι ότι είναι η χρονιά που θα τα πάρουμε όλα, αλλά είναι η Euroleague και όλα μπορούν να συμβούν. Δεν θέλω να το γρουσουζέψω. Τα παιδιά είναι συγκεντρωμένα, ο κόουτς είναι συγκεντρωμένος, οπότε είμαι αισιόδοξος. Ανυπομονώ για το ματς που θα είμαι στον πάγκο και ο κόουτς θα μου μπει να περάσω στο παρκέ”.

Για το επίπεδο του Final 4 σε σχέση με τα προηγούμενα δύο που πήρε μέρος: “Καλή ερώτηση. Νομίζω ότι είναι τέσσερις πεινασμένες ομάδες. Δύο που δεν ήταν καν πέρυσι και δύο που ήταν, αλλά βρίσκονται στον ημιτελικό, οπότε θα έχουμε μία νέα ομάδα στον τελικό και είμαστε το ίδιο πεινασμένοι με πέρυσι. Θεωρώ ότι υπάρχει πολύ ταλέντο. Αν περάσουμε την Ρεάλ, μετά ξεκινάμε από την αρχή σε δύο μέρες, οπότε πιστεύω ότι είναι πολύ υψηλό το επίπεδο”.


olympiakos_euroleague_final_4_2024_diloseis4
olympiakos_euroleague_final_4_2024_diloseis3
olympiakos_euroleague_final_4_2024_diloseis2
olympiakos_euroleague_final_4_2024_diloseis1


Euroleague Final 4 2024: "Πάμε ακόμα πιο πεινασμένοι στο Βερολίνο" 

Για τις πρώτες σκέψεις για το Final Four: “Δεν είναι πολλές. Πάμε εκεί ακόμα πιο έμπειροι, πιο πεινασμένοι για να φτάσουμε έως το τέλος”.

Για το αν το ζευγάρωμα με την Ρεάλ στον ημιτελικό ξυπνάει μνήμες από τον περσινό τελικό του Final Four της EuroLeague: “Σίγουρα περνάει από το μυαλό μας. Έχουμε ξαναπαίξει όμως φέτος με την Ρεάλ. Ξέρουμε όμως τις δυνατότητές της και τις αδυναμίες της. Πάμε εκεί ως ομάδα, ο καθένας να θυσιαστεί, να δώσει ότι μπορεί για να περάσουμε στον τελικό. Το παιχνίδι δεν είναι πολύ εύκολο”.

Για τις διαφορές και ομοιότητες της φετινής με την περσινή ομάδα του Ολυμπιακού: “Πάνω κάτω είναι στα ίδια επίπεδα. Υπάρχει εμπειρία από όλα τα παιδιά. Ο κόουτς δίνει αυτό που χρειάζεται με τις ομιλίες και την προπόνηση πριν από αυτό το τετραήμερο”.

Για το γεγονός ότι στα δύο ματς της κανονικής περιόδου ο Ολυμπιακός έχασε οριακά, αλλά έπαιζε με απουσίες: “Γενικά όλη την χρονιά έχουμε απουσίες. Έχουμε πει πως όταν η ομάδα είναι πλήρης θα δούμε τελείως διαφορετικό Ολυμπιακό, κάτι που έγινε στον δεύτερο γύρο. Κάναμε ένα τρομερό σερί νικών. Ξέρουμε το μέγεθος της Ρεάλ. Θεωρώ ότι ματσάρουμε αρκετά καλά και υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία και ανυπομονησία να παίξουμε το παιχνίδι”.

Για την φράση ότι η άμυνα δίνει τις νίκες και η επίθεση τους τίτλους: “Είναι ένας συνδυασμός πιστεύω. Σίγουρα αυτά τα παιχνίδια τα κερδίζουν οι προσωπικότητες. Η ομάδα όμως μπορεί να διαχειριστεί μία δύσκολη κατάσταση μέσα στο παιχνίδι και να συνεχίσει. Αλλά αν τα παιχνίδια στο τέλος είναι κοντά θα κριθεί στις προσωπικότητες κάθε ομάδας”.

Για το γεγονός ότι το 2022 ο Ολυμπιακός ήταν πρωτοεμφανιζόμενος, πέρυσι υπήρχε το ‘πρέπει’ και φέτος είναι αουτσάιντερ και αν αυτό αλλάζει το επίπεδο της πίεσης: “Η πίεση πάντα υπάρχει. Η πίεση και το άγχος όμως πρέπει να σε κάνουν καλύτερο και να σου βγάζουν το ένστικτο της επιβίωσης. Πάμε για να διεκδικήσουμε τον τίτλο, δεν υπάρχει κάτι λιγότερο”.

Για το επίπεδο του Final Four σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια: “Είναι οι καλύτερες τέσσερις ομάδες ανά χρονιά. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο. Είναι υψηλό το επίπεδο”.

Για το αν θα ήταν πιο σωστό να υπάρχει σειρά παιχνιδιών και όχι Final 4: “Η αλήθεια είναι ότι η σειρά των παιχνιδιών δείχνει ποιος είναι καλύτερος σε βάθος χρόνου. Η καλύτερη ομάδα έχει περισσότερες πιθανότητες να περάσει. Προσωπική άποψη είναι ότι το Final 4 έχει ιδιαίτερη αίγλη, είναι παιχνίδια νοκ άουτ, μπορεί να γίνει οτιδήποτε, όλες οι ομάδες έχουν πιθανότητες να διεκδικήσουν τον τίτλο. Έχει τη δική του ομορφιά η σειρά των παιχνιδιών. Ήδη παίζουμε πολλά παιχνίδια μέσα στην χρονιά”.

Για το γεγονός ότι στον ημιτελικό του Final Four του 2022 και στον τελικό του Final Four του 2023 ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στο τελευταίο σουτ και αν αυτό σημαίνει ότι θα ανατραπούν τα δεδομένα φέτος: “Μακάρι να μην φτάσει εκεί και να έχουμε νικήσει πολύ πιο νωρίς”.

Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος: "Τελευταία φορά μίλησα με τον Ταβάρες"

Για το πώς αισθάνεται για την πρόκριση στο Final Four: “Είναι απίστευτο συναίσθημα. Είναι κατόρθωμα και τιμή να φτάνεις στο Final Four, ειδικά φέτος με τόσες καλές ομάδες, που ήταν ανταγωνιστικές, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Ξέρετε, με τους τραυματισμούς, νέους παίκτες που ήρθαν στα μέσα της σεζόν. Το κερδίσαμε αυτό και νιώθω ξεχωριστά”.

Για το αν έχει ανταλλάξει κάποιο μήνυμα με τους πρώην συμπαίκτες του από την Ρεάλ ενόψει του ημιτελικού: "Όχι δεν έχω ανταλλάξει κάποιο μήνυμα. Για να είμαι ειλικρινής έχω καιρό να μιλήσω μαζί τους. Ο τελευταίος με τον οποίο μίλησα ήταν ο Έντι (σημ. Ταβάρες) μετά την νίκη μας στο Game 4 (σ.σ κόντρα στην Μπαρτσελόνα), που μου έστειλε συγχαρητήρια".

Για το αν αισθάνεται περίεργα που θα αντιμετωπίσει την πρώην ομάδα του: “Δεν είναι καθόλου περίεργο. Αυτοί θέλουν να κάνουν το repeat και εμείς να πάμε στον τελικό. Δεν είναι περίεργο. Είμαι συγκεντρωμένος σε αυτό που έχουμε εδώ και ανυπομονώ για την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας”.

Για το γεγονός ότι πέρσι αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τη Ρεάλ και τη διαχείριση του παιχνιδιού απέναντι στην πρώην ομάδα του: "Ο στόχος μας είναι η Euroleague. Ο Ολυμπιακός έφτασε κοντά σε αυτό τα δύο προηγούμενα χρόνια. Ο στόχος είναι να νικήσουμε. Είμαστε δύο παιχνίδια μακριά. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι για να πάρουμε τον ημιτελικό. Εντάξει, είναι κόντρα στην πρώην ομάδα μου, αλλά είναι απλώς ο ημιτελικός. Μετά θα έχουμε ακόμα ένα παιχνίδι, οπότε θα είναι ένα ωραίο Σαββατοκύριακο και ανυπομονώ".

Για το γεγονός ότι Ολυμπιακός και Ρεάλ γνωρίζονται πολύ καλά: "Το θέμα με τα Final Four είναι ότι είναι εντελώς διαφορετικοί οι αγώνες σε σχέση με την κανονική περίοδο. Δεν έχει σημασία τι έχεις κάνει. Είναι 40 λεπτά και όλοι έχουν την ευκαιρία τους να νικήσουν. Είναι βασικό να μείνεις ψύχραιμος, επειδή προφανώς τα συναισθήματα είναι έντονα. Αυτό είναι το Νο1 και το δεύτερο είναι η προσπάθεια. Να ελέγξεις τα ριμπάουντ και να είσαι η πιο σκληρή ομάδα".

Για το αν έχει κάποιον αντίπαλο παίκτη στο μυαλό του ενόψει του ημιτελικού: "Θα είναι σπουδαίο απλώς να νικήσουμε. Να βρεθούμε ένα βήμα πιο κοντά στον τίτλο".

Για το γεγονός ότι πέρυσι με τη Ρεάλ - κόντρα στην Παρτίζαν - πήγε στο Final 4 με ανατροπή και φέτος έκανε το ίδιο με τον Ολυμπιακό κόντρα στην Μπαρτσελόνα και αν αισθάνεται ότι αυτό βοηθάει μία ομάδα για να πάει στα τελευταία παιχνίδια στην καλύτερη δυνατή κατάστασή της: "Νομίζω ότι έχει σημασία. Πέρυσι, το γεγονός ότι παίξαμε τρία σερί παιχνίδια με την πλάτη στον τοίχο και πήγαμε στο Final 4 για να αντιμετωπίσουμε μία Μπαρτσελόνα που είχε προκριθεί με σκούπα, έπαιξε ρόλο στον ημιτελικό.

Νομίζω ότι όλα αυτά που αντιμετωπίσαμε φέτος και το γεγονός ότι έπρεπε να νικήσουμε στην Βαρκελώνη το Game 5 για να προκριθούμε στο Final Four ήταν ένα καλό τεστ για εμάς. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ποτέ δεν έχει κατακτήσει τον τίτλο το Νο1 της κανονικής περιόδου. Ίσως έχει παίξει ρόλο. Θεωρώ ότι είναι τρελό στατιστικό. Η regular season δεν έχει σημασία στα playoffs ή στο Final 4 και είναι μοναδική εμπειρία".

Για το αν είναι πιο σημαντική η πνευματική ή η τακτική προσέγγιση: "Νομίζω η πνευματική. Γιατί μπορείς να είσαι άρτιος τακτικά, αλλά αν δεν είσαι συγκεντρωμένος δεν έχει σημασία. Νομίζω ότι το πνευματικό κομμάτι έρχεται πρώτο".