Έχει "φάει" τα final four της Eurolegue με το κουτάλι. Τα ξέρει απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη. Το Euroleague Final 4 2024 πλησιάζει. Κι όταν τα βράδυ της 24η Μαΐου, ο Γιάννης Μπουρούσης καθίσει αναπαυτικά στο καναπέ του για να δει τους δύο ημιτελικούς της Euroleague ή την Κυριακή τον τελικό, είναι βέβαιο ότι η μνήμη του θα ταξιδέψει στο παρελθόν. Στο πέρασμά του από τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, τη Ρεάλ Μαδρίτης τις τρεις από τις τέσσερις ομάδες που θα είναι και πάλι στο Βερολίνο. Αλλά και τις φορές που βρήκε απέναντί του τον Σάρας Γιασικεβίτσιους που και τώρα είναι προπονητής της Φενερμπαχτσέ.

Μεμιάς, όλα αυτά θα παραμεριστούν διότι όπως εξηγεί ο 40χρονος πλέον Καρδιτσιώτης, το σημαντικότερο από όλα όσα έχουν συμβεί στη φετινή Euroleague είναι ότι μετά από χρόνια συνυπάρχουν σε αυτή την παράσταση οι δύο ελληνικές ομάδες. “Προφανώς και αυτό είναι το πιο σπουδαίο που έχει συμβεί και κυρίως το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός AKTOR γύρισε το κουμπί και βγήκε δεύτερος. Κατάφερε μετά την 1η ήττα στα play off να ανατρέψει την κατάσταση και το ελληνικό μπάσκετ είναι και πάλι εκεί που πρέπει να είναι”.

Euroleague Final 4 2024 και ελληνικό μπάσκετ

Κάνει μια μικρή παύση, ένδειξη ότι κάτι θεωρεί ότι δεν είπε σωστά και διευκρινίζει με νόημα. “Όχι το ελληνικό μπάσκετ. Οι δύο ομάδες θα έλεγα. Είναι επιστροφή στην κορυφή”, αποσαφηνίζει ουσιαστικά καταδεικνύοντας την απόσταση που χωρίζει τους «αιώνιους» από το υπόλοιπο εντός συνόρων μπάσκετ.

We WANT MORE | Final Four Preview | PANATHINAIKOS

Τι σημαίνει όμως για έναν παίκτη η συμμετοχή σε ένα final four είναι κάτι που γνωρίζει όσο λίγοι ο Γιάννης Μπουρούσης: “Για τον παίκτη θα έλεγα ότι η συμμετοχή στο Final 4 είναι μια επιβράβευση. Και για την ομάδα, όλο το επιτελείο. Είναι ουσιαστικά οι κόποι μιας χρονιάς. Είναι ο στόχος που θέτεις από την αρχή. Να φτάσεις εκεί και καταφέρνεις να φτάσεις.

Euroleague Final 4 2024 ως επιβράβευση κι ο τελικός

Η πορεία ως το Final 4, στην προκειμένη περίπτωση ως το Βερολίνο, είναι η επιβράβευση. Όμως το final-4, είναι κάτι διαφορετικό με τις ιδιαιτερότητές του. Ο ημιτελικός, ενδεχομένως ο τελικός είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και για την ψυχοσύνθεση του αθλητή. “Ο αθλητισμός είναι έτσι κι αλλιώς κάτι που σε γεμίζει με διάφορα συναισθήματα. Οι αθλητές το ξέρουμε όλοι. Μιλάμε για Λίγες χαρές και πολλές λύπες. Στο final four ισχύει ότι όταν δεν φτάνει κορυφή δεν είσαι ευχαριστημένος. Όσο καλά και να παίξεις ατομικά, όσο καλά και αν είναι η ομάδα, αν δεν το πάρεις, το συναίσθημα είναι άσχημο. Αφού δεν το πήρες, βλέπει τη βρύση και δεν πίνεις νερό”.

Η συζήτηση συνεχίζεται στο σήμερα με την επισήμανση ότι η Ρεάλ Μαδρίτης υπήρξε κατά διαστήματα μια ταχύτητα καλύτερη από τις υπόλοιπες ομάδες. “Ας πούμε ότι είναι το φαβορί”, λέει ο Μπουρούσης και κάνει την ένστασή του: “Έχει όμως κι αυτή θέματα. Την κούραση. Παίζει σε ένα πολύ δύσκολο πρωτάθλημα. Ήταν για μεγάλο διάστημα 2η στην Ισπανία και κρατήθηκε πρώτη στην Ευρωλίγκα. Παίζει σε δύο δύσκολες διοργανώσεις με πολλά ταξίδια. ¨Όλα θέλουν διαχείριση. Για εμένα έχει τις ίδιες πιθανότητες με τις άλλες ομάδες. Είναι θέμα ημέρας κι αυτό αφορά και κάθε παίκτη αλλά και κάθε ομάδα. Κάθε ομάδα άλλωστε έχει τα πλεονεκτήματά της. Ο Παναθηναϊκός βασίζεται στον Λεσόρ στο 5 και είναι νομίζω βαρόμετρο για μια επιτυχία. Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα είναι  αναντικατάστατος”.

Euroleague Final 4 2024 στο μικροσκόπιο του Γιάννης Μπορούση

Βλέποντας τον κόσμο από τα 213 εκατοστά, βάζει στο μπασκετικό του μικροσκόπιο τις τέσσερις ομάδες και βρίσκει τα στοιχεία που θα παίξουν ρόλο και φυσικά τους παίκτες κλειδιά που και οι τέσσερις ομάδες έχουν.

Αρχικά για τη Ρεάλ Μαδρίτης για την οποία λέει: "Εξαιρετική ομάδα με πολύ καλούς παίκτες και έμπειρη. Θεωρώ ότι αν ο Ολυμπιακός που θα την αντιμετωπίσει περιορίσει τον Καμπάτσο και τον Ταβάρες μπορεί να τα καταφέρει. Βέβαια και πάλι δεν είναι εύκολο γιατί είναι ομάδα με πολλές επιλογές, σαν χταπόδι. Είπαμε, είναι και θέμα ημέρας".

Olympiacos - Monaco Semi Final LEGENDARY Encounter in Kaunas 2022/23 | EUROLEAGUE CLASSIC GAME

Για τη Φενέρ είναι ξεκάθαρος: “Γκούντουριτς και Καλάθης. Αυτοί παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο. Ο Καλάθης είναι αυτός που θα οργανώσει την ομάδα. Είναι το μυαλό”.

Για τον Ολυμπιακό, αυτό που επισημαίνει εκτός των άλλων είναι το πάθος: “Μια ομάδα που βασίζεται σε όλους. Ομάδα με όλη την έννοια της λέξης Αν παίξει με τα στάνταρ του μπορεί. Διαθέτει και την εμπειρία. Είναι το  3ο φάιναλ φορ. Και διαθέτει και το  πάθος που αν το βγάλει στο Βερολίνο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα”.

Τρεις παίκτες βαρόμετρο βλέπει στον Παναθηναϊκό: “Ο Σλούκας, ο Ναν και σίγουρα ο Λεσόρ. Έμπειροι, ξέρουν τη δουλειά, μπορούν”.

Κλείνει με την ευχή “να δούμε ελληνικό τελικό και όμορφο μπάσκετ”, ενώ στην προτροπή με το χέρι στην καρδιά να ποντάρει σε μια μόνο από τις τέσσερις ομάδες του final four αντιστέκεται: “Και οι δύο να βρεθούν στον τελικό και επειδή έχω περάσει και από τις δύο, ο καλύτερος, αυτός που θα βρεθεί στη μέρα του και θα έχει και την τύχη με το μέρος του να το πάρει. Δεν μπορώ να διαλέξω.