Ο ΠΑΟΚ να κατακτά πρωτάθλημα μέσα στο “Κλεάνθης Βικελίδης” και να μην… ανοίγει μύτη στις κερκίδες! Ο Ολυμπιακός να στερεί την έξοδο στην Ευρώπη από τον Παναθηναϊκό μέσα στη Λεωφόρο και φίλοι του “τριφυλλιού” να σηκώνονται από τις θέσεις τους για να χειροκροτήσουν το γκολ-αριστούργημα του Ντάνιελ Ποντένσε.

Ένα πρωτάθλημα-θρίλερ να αλλάζει χέρια στην τελική ευθεία, να διεκδικείται μέχρις ένα σημείο και από τους τέσσερις “μεγάλους” του ποδοσφαίρου μας και όλα τα παιχνίδια να ξεκινούν και να ολοκληρώνονται στην ώρα τους σε υποδειγματική και… καθαρή ατμόσφαιρα. Όχι, δεν μπορούμε να προσπεράσουμε όσα ζήσαμε τους τελευταίους μήνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν πρέπει ούτε να τα προσπεράσουμε ούτε να μειώσουμε τη σημασία τους στον βωμό οποιουδήποτε οπαδικού, πολιτικού ή κομματικού “πιστεύω” μας.

Ένα μεγάλο άλμα με κυβερνητική σφραγίδα που δεν είχαμε δει εδώ και 30 χρόνια

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθησαν τα φετινά playoffs της Super League επιβάλλεται να αποτελέσουν οδηγό για όλους μας: Για τις ΠΑΕ, τους τηλεοπτικούς παρόχους, την κυβέρνηση, την Αστυνομία, τους οπαδούς, τους δημοσιογράφους.

Έγινε ένα μεγάλο άλμα από τον Φεβρουάριο που άνοιξαν ξανά τα γήπεδα. Ένα τεράστιο βήμα προς τον εξανθρωπισμό των συνθηκών διεξαγωγής των αγώνων της Super League (και όχι μόνο) που όμοιό του δεν είχαμε δει ποτέ τα τελευταία τριάντα χρόνια στη χώρα μας. Εννοείται ότι η παραπάνω παραδοχή δεν συνιστά λόγο πανηγυρισμών. Άλλωστε, όσο δεν είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε την αρμονική συνύπαρξη οπαδών αντίπαλων ομάδων στις εξέδρες, απέχουμε πολύ από το να χαρακτηριστούμε πολιτισμένη αθλητικά χώρα.

Από την άλλη, όμως, δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε ή να αλλοιώνουμε μια άκρως ενθαρρυντική πραγματικότητα που – αν μη τι άλλο – μας κάνει να αισιοδοξούμε για ένα καλύτερο αύριο.

Πότε θυμάστε, αλήθεια, να έχουν διεξαχθεί 23 ντέρμπι ανάμεσα σε ΑΕΚ, Άρη, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ τα οποία ολοκληρώθηκαν χωρίς να συμβεί το παραμικρό; Ούτε καπνογόνο δεν άναψε! Κι όποτε αυτό συνέβη, ο δράστης είδε ένα ολόκληρο γήπεδο να τον αποδοκιμάζει και να τον θέτει στο περιθώριο.

Όταν βρέθηκε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να σπάσει αυγά... 

Από τη στιγμή που οι ΠΑΕ αντιλήφθηκαν ότι έχουν απέναντι τους για πρώτη φορά μια κυβέρνηση αποφασισμένη να προστατεύσει κάθε υγιή φίλαθλο στα γήπεδα –ανεξαρτήτως πολιτικού ή άλλου είδους κόστους– και από τη στιγμή που οι ίδιοι οι οπαδοί (οργανωμένοι ή μη) κατανόησαν ότι σε περίπτωση που ξεφύγουν κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή, αίφνης ξεκίνησε να λειτουργεί και στα παιχνίδια της Super League ένας μηχανισμός αυτοπροστασίας, ανάλογος με εκείνον που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια οι ελληνικές ομάδες όποτε φιλοξενούν στα γήπεδά τους παιχνίδια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πιστώνονται το μεγαλύτερο μέρος της… μετάλλαξης που βιώνουμε στα ελληνικά γήπεδα από τις αρχές του 2024. Και όπως είναι εύκολα πλέον αντιληπτό, το κυβερνητικό σχέδιο απολαμβάνει της πλήρους υποστήριξης των διεθνών οργανισμών του ποδοσφαίρου, ακριβώς επειδή συμβάλλει στο μέγιστο βαθμό στην ανάπτυξη του “βασιλιά των σπορ” στη χώρα μας.

Η σεζόν, όμως, μας αφήνει κι άλλη μια ανεκτίμητη κληρονομιά: Μέσα από τη βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής των αγώνων της Super League μπορέσαμε να απολαύσουμε ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα, το οποίο μας έδωσε τη δυνατότητα να επικεντρωθούμε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά στους πραγματικούς πρωταγωνιστές και όχι στην… περιρρέουσα τοξικότητα με την οποία μας “ποτίζουμε” εδώ και χρόνια παράγοντες και δημοσιογράφοι. Γι’ αυτό και άπαντες βγάζουμε το καπέλο στον ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου, του Τάισον, του Κωνσταντέλια, του Κοτάρσκι. Είναι ευθύνη όλων μας να προστατεύσουμε τα κεκτημένα των τελευταίων μηνών. 

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".