Ο Ολυμπιακός δεν έφτασε στη Σλιέμα της Μάλτας ως αουτσάιντερ, με τη νοοτροπία της ομάδας που επρόκειτο να κυνηγήσει την έκπληξη στο Final 4 του Champions League πόλο Ανδρών. Αντιθέτως, η πεποίθηση ότι μπορούσε να χτυπήσει το μεγάλο τρόπαιο, “το τρίτο”, όπως το αποκάλεσε ο Γιάννης Φουντούλης, ήταν έκδηλη. Γι’ αυτό κι ο Χρβόγε Κόλιανιν, προπονητής της ομάδας, δεν δήλωσε, μετά τη λήξη του ημιτελικού με την Προ Ρέκο, που κρίθηκε στα πέναλτι, ότι “μπορούσαμε να την νικήσουμε”, αλλά πως “το είχαμε πει από την αρχή ότι μπορούμε να την νικήσουμε”.

Οι “ερυθρόλευκοι” γύρισαν στη βάση τους, στο ξενοδοχείο τους στην περιοχή Σεντ Τζορτζ και με ώρες να απέχουν του ημιτελικού, ο αρχηγός της ομάδας, Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς, και ο Φουντούλης έπιασαν δουλειά. “Είδαμε το βίντεο με τον Φουντού”, είπε ο Γενηδουνιάς για τη φάση που ισοφάρισε ο Ντι Φούλβιο, με δύο λεπτά για τη λήξη του ημιτελικού: “Ήταν ένα σκοτωμένο σουτ, χωρίς ισορροπία και σούταρε στο κέντρο, ρε φίλε”. Η απορία του υπογράφοντα ήταν ο βήχας του ψάλτη: “Καλά, ύστερα από τόσο οδυνηρή ήττα, είδατε το βίντεο”. “Να ξέρεις, δεν θα το ξαναδώ ποτέ”, απάντησε ο Γενηδουνιάς.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1tx4h9d160p)


Ολυμπιακός: Η συνέχεια θα είναι ενθαρρυντική



Η ομάδα, φαινόταν, είχε ομοιογένεια, οι παίκτες ήταν καλά μεταξύ τους. Η ήττα αφήνει ρωγμές, αλλά το συγκεκριμένο συγκρότημα δεν φαινόταν να έχει ανοιχτές πληγές. Ασφαλώς, τα εν οίκω μη εν δήμω, παρ’ όλα αυτά από σκόρπιες μεριές ακουγόταν πόσο καλά είναι οι παίκτες μεταξύ τους.

Αυτό είναι σημαντικό και για την εθνική ομάδα, στην οποία όλοι οι Έλληνες του Ολυμπιακού παίζουν, αλλά και για τα μελλούμενα. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι κάπως στενό, όχι υπό την έννοια της οικονομικής λιτότητας αλλά, επειδή οι κορυφαίοι πολίστες δεσμεύονται με συμβόλαια στις ομάδες τους.

Εκείνος του οποίου το συμβόλαιο τελειώνει τώρα, είναι ο Ντούσαν Μάντιτς, το οποίο για τον Ολυμπιακό τουλάχιστον είναι επίκαιρο. Ο Μάρκο Μπίγιατς θα αποτελέσει παρελθόν για τους “ερυθρόλευκους”, επειδή κάπως πρέπει να γίνει χώρος για να παίξει ο Μάνος Ζερδεβάς, ο οποίος έχει παραστάσεις από τα μείζονα παιχνίδια του παγκόσμιου αθλητισμού, ενώ ύστερα από δύο χρόνια φεύγει και ο Μάρτον Βάμος, που το πιθανότερο είναι πως θα γυρίσει στην Ουγγαρία. Ο Μάντιτς και ο Βάμος, τουλάχιστον επιθετικά, είναι οι κορυφαίοι στο είδος τους στην Ευρώπη, αλλά ο 29χρονος Σέρβος είναι σεσημασμένος για το γεγονός ότι λουφάρει στην άμυνα και πως παίζει ενδεχομένως κάπως αφιλτράριστα, κάτι που δεν είναι πάντα ευχάριστο.

Με αυτά και με αυτά, όμως, στον τελικό απέναντι στην Προ Ρέκο, ο πρώτος σκόρερ του Final 4 στο Champions League με 10 γκολ, έκανε το μπλοκ της βραδιάς και η Φερεντσβάρος κατέκτησε το τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης, με το 12-11 επί των Ιταλών στον τελικό.


Η ηλιθιότητα του κανονισμού περί βιαιοπραγίας


Απευθείας, αυτή η επικράτηση σε έναν τελικό που ήταν και ένα διαιτητικό σόου, με τον Ρουμάνο Αλεξαντρέσκου να δίνει οκτώ ποινές κατά της Φερεντσβάρος σε τρεις επιθέσεις της Ρέκο όταν έμεινε με παίκτη λιγότερο για τέσσερα λεπτά, μηδενίζει το κοντέρ και η Μλάντοστ, που κατέκτησε τρία διαδοχικά Κύπελλα Πρωταθλητριών στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 και το λυκαυγές της δεκαετίας του ‘70, τουλάχιστον συγκατοικεί σε αυτήν την κορυφή με τη Ρέκο, η οποία θα είναι σίγουρα και του χρόνου στη Μάλτα, συνεπήχθη την κατάκτηση του Champions League από τον τρίτο Έλληνα πολίστα που το κερδίζει με ξένη ομάδα: μετά τον Χρήστο Αφρουδάκη με την Ποζίλιπο το 2005 και τον Θοδωρή Χατζηθεοδώρου με την Παρτίζαν Βελιγραδίου το 2011, ήρθε η ώρα του Αργυρόπουλου να βάλει το όνομά του σε αυτήν τη λίστα.


Ο Αργυρόπουλος αποθεώνεται με ελληνικό σύνθημα parapolitika gr



Ένας αστερίσκος για τη διαιτησία στο πόλο: αυτός ο κανονισμός της κατάργησης της παράτασης συνεχίζει να είναι αχώνευτος. Ωστόσο, το μεσημέρι της Πέμπτης, 6 Ιουνίου, και εν μέσω φιλολογικής συζήτησης με δημοσιογράφο για το αν έκανε κακό στο παιχνίδι ή όχι -υπό την έννοια ότι τα χαμένα πέναλτι αφήνουν στίγμα στους παίκτες, ενώ η συχνότητα που φτάνουν τα παιχνίδια στα πέναλτι είναι πολύ μεγάλη- ο Ντένες Βάργκα, θρύλος της Φερεντσβάρος και συνολικά του παγκόσμιου πόλο, που πλέον προετοιμάζεται για τους πέμπτους Ολυμπιακούς Αγώνες της μυθικής καριέρας του, είπε το εξής αμίμητο: “Τουλάχιστον σε αυτήν τη διαδικασία δεν μπορούν να επέμβουν οι διαιτητές”. Τα σφυρίγματα των διαιτητών στο τετράλεπτο που η Φερεντσβάρος έπαιξε με παραπάνω, λόγω αποβολής χωρίς αντικατάσταση, τον δικαιώνουν.

Ειρήσθω εν παρόδω, και για το ιλαρό της σημειολογίας, ο παίκτης που αποβλήθηκε ήταν ο... Μαγυάρος Γέγκορ Ζάλανκι, κάτι που κάνει ακόμα πιο γλαφυρή την περίπτωση.

Ο κανονισμός περί βιαιοπραγίας είναι αίσχος, όχι μόνο διότι παίκτες όπως η Έλενα Ξενάκη, που συνηθίζει να τεντώνει το αριστερό χέρι της όταν της το βαράνε, μπορεί να τιμωρηθούν γι’ αυτό, αλλά επειδή εμφανίστηκε ξαφνικά. Ξέρετε πότε; Ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ιανουαρίου και το Παγκόσμιου του Φεβρουαρίου. Αυτό για τον αθλητή είναι εκατόμβη, διότι ενδεχομένως να πρέπει να αλλάξει συνήθειες ετών, ειδικά αν ο αντίπαλός του μπορεί να υποκριθεί χτύπημα και να τιμωρηθεί μια επαφή που ουδείς ξέρει πόσο σκληρή είναι.

Και εν πάση περιπτώσει, αφού ο κανονισμός τιμωρεί την ομάδα, ο διαιτητής δεν πρέπει να της κάνει πατ πατ στο κεφάλι και να δίνει αποβολή σε κάθε επαφή του αντίπαλου με το πλεονέκτημα. Ο Βάργκα, σε συνέχεια της συζήτησης και πηγαίνοντας να υπογράψει τα δικά του αυτόγραφα σε υποστηρικτές που δίχως υπερβολή ούρλιαζαν, σχολίασε: “Ξέρεις γιατί το κάνουν; Επειδή μπορούν”.


Ο Ντένες Βάργκα μοιράζει αυτόγραφα και αγάπη parapolitika gr



Η στοργή του Φουντούλη


Ο Αργυρόπουλος βρέθηκε στην προπονητική πισίνα και συναντήθηκε με τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο του Ολυμπιακού. Όλοι, με πρώτο τον Γενηδουνιά, τον αγκάλιασαν και του έδωσαν συγχαρητήρια, άπαντες ήταν φανερά χαρούμενοι για την επιτυχία του. Οι περισσότεροι εξ αυτών, μαζί, πήραν το δεύτερο Κύπελλο Πρωταθλητριών για τον Ολυμπιακό στη Γένοβα, το 2018.


Ο Ολυμπιακός αγκαλιάζει τον Στέλιο Αργυρόπουλο parapolitika gr



Αλλά παρατηρήστε το γόνιμο χαμόγελο του Γιάννη Φουντούλη. Ο Χιώτης, που είναι αρχηγός της εθνικής ομάδας, έχει ζήσει με τον 27χρονο all around μυθικές στιγμές, ειδικά με το εθνόσημο, και είναι ένας στρατιώτης που πέραν πάσης αμφιβολίας θα έπαιρνε μαζί του στον πόλεμο. Δεν πρόκειται για την τέλεια παρομοίωση, αλλά το νόημα είναι επαρκές. 

Ο Φουντούλης, 36 Μαΐων πια, έπαιξε και στη Φερεντσβάρος για τρία χρόνια, πριν επιστρέψει στον Ολυμπιακό. Έφτασε στον τελικό του Champions League μαζί της, το 2021, στην αρχή του θριπίτ της Ρέκο και είναι... δηλωμένος “φράντι”. Ως εκ τούτου η χαρά του είναι διπλή.