Ο Αντετοκούνμπο είναι ο παίκτης του αύριο για τον οργανισμό ΝΒΑ. Επαψε εδώ και καιρό να είναι απλώς ο franchise player των Μιλγουόκι Μπακς. Στο πρόσωπό του οι πάντοτε προνοητικοί και ψαγμένοι Αμερικανοί, βλέπουν το «brand» που θα πάρει τη θέση του Λεμπρόν, του Νουράντ, του Κάρι στην ιεραρχία του σπορ στις ΗΠΑ. Αυτός που θα αποτελέσει την εικόνα του εμπορικότερου πρωταθλήματος στον πλανήτη.

Τις τελευταίες ημέρες, ξεκίνησε πάλι στην Αμερική συζήτηση για το μέλλον του. Με τα ερωτήματα να είναι ξεκάθαρα: Τον χωράει η μικρή αγορά του Μιλγουόκι; Μπορεί η ομάδα του να ακολουθήσει τη ραγδαία εξέλιξη του Γιάννη; Μήπως θα πρέπει να αναζητήσει το μέλλον του σε μία μεγαλύτερη αγορά, όπου θα έχει αυξημένες πιθανότητες να κατακτήσει έναν τίτλο;

Οι ειδικοί βάζουν στοίχημα ότι αργά ή γρήγορα θα τεθεί θέμα Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ. Ηδη, όπως μεταδίδουν τα κορυφαία αμερικανικά Μέσα, οι πρωταθλητές Γουόριορς είναι αποφασισμένοι να κάνουν την κίνησή τους το (όχι πολύ μακρινό) 2021, με σύμμαχο τη Nike (όπως και στην περίπτωση του Ντουράντ), αλλά και με στόχο να συνεχιστεί η κυριαρχία τους και μετά το τέλος της νυν υπερομάδας που έχουν δημιουργήσει.

Παρότι η ομάδα που έχουν φτιάξει γύρω του τα Ελάφια αποδίδει εντυπωσιακά και ηγείται στο ΝΒΑ αυτή τη στιγμή. Παρότι είναι η «δική του» ομάδα και αποτελεί τρομερή πρόκληση για τον ίδιο να γίνει ο παίκτης που θα δώσει έναν τίτλο στους Μπακς. Είναι γεγονός ότι ο Γιάννης… ξεπέρασε την ομάδα του. Εγινε μεγαλύτερο μέγεθος από τον οργανισμό που τον πληρώνει. Από μία εκ των τελευταίων στα εμπορικά έσοδα, από πέρυσι οι Μπακς εισήλθαν στη 10άδα! Για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια. Είναι η 6η ομάδα σε πωλήσεις εμφανίσεων και πλέον τα περισσότερα παιχνίδια τους επιλέγονται για παναμερικανική μετάδοση, κάτι που προ Γιάννη συνέβαινε 1-2 φορές τον χρόνο! Επικοινωνιακό και εμπορικό «ταβάνι» για μια τόσο μικρή και αντιεμπορική αγορά. Και επειδή τα πάντα στον μαγικό κόσμο του NBA είναι εμπόριο, εικόνα και νούμερα. Εάν κριθεί ότι ο Γιάννης είναι πιο χρήσιμος για το «προϊόν» σε άλλη αγορά, το παγωμένο Μιλγουόκι θα χάσει το αστέρι του.

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι τα Ελάφια θα «πουλήσουν» φθηνά το τομάρι τους. Τουναντίον, οι Μπακς έχουν χτιστεί γύρω του, το περασμένο καλοκαίρι πήραν έναν σπουδαίο προπονητή, επένδυσαν σε παίκτες που ταιριάζουν στο δικό του στυλ, εγκαινίασαν το νέο γήπεδό τους, το πιο σύγχρονο στο ΝΒΑ, κυριαρχούν στην κανονική διάρκεια, με το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ. Και γενικώς προβληματίζοντας και κινητοποιούνται. Με το βασικό του μέλημα να είναι ο Γιάννης. Και η χαρά του.

Τα όσα έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδες με το αίτημα του Άντονι Ντέιβις να φύγει από τη Νέα Ορλεάνη, σε συνδυασμό με τις μεγάλες αγορές του ΝΒΑ, που θα έκαναν/έδιναν τα πάντα για να πάρουν τον Γιάννη, έχουν κάνει τους Αμερικανούς να αναρωτιούνται εάν «ο Γιάννης θα είναι ο επόμενος που θα απορρίψει την supermax επέκταση;»! Ένα σενάριο εφιαλτικό για τους Μπακς, που όμως εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην αφήσουν τίποτε στην τύχη. Ασχέτως εάν έχουν ακόμη χρόνο μπροστά τους.

Με βάση τη λογική εξέλιξη των πραγμάτων, λοιπόν, κι εάν δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο έως το καλοκαίρι του 2020, οι Μπακς θα ρίξουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το supermax των προβλεπόμενων αποδοχών, τη μεγαλύτερη επέκταση στην ιστορία της Λίγκας, για να κρατήσουν τον Γιάννη στο Μιλγουόκι έως το καλοκαίρι του 2026! Με το συνολικό ποσό που προβλέπεται να λάβει για την 5ετία, να φτάνει τα 252.000.000 δολάρια!

Αλλωστε ο Γιάννης είναι designated player για τους Μπακς. Και το supermax συμβόλαιο απλώς θα το επιβεβαιώσει. Εκτός εάν…

Εκτός εάν δεν «συμφέρει» το ΝΒΑ. Το οποίο, δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι μια μεγάλη επιχείρηση. Μία από τις μεγαλύτερες και πιο πετυχημένες αθλητικές επιχειρήσεις στον πλανήτη. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται…