Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, αφού, με αφορμή την υπόθεση Novartis, έχει επί της ουσίας σπάσει το «απόστημα», χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα. Μέχρι στιγμής δύο είναι τα δεδομένα. Το πρώτο σχετίζεται με τις εργασίες της Προανακριτικής και τις διερευνώμενες ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και το δεύτερο εστιάζεται σε σειρά από αναφορές, ακόμα και ανώτατων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, σχετικά με τη δράση που ανέπτυξε όσο κατείχε το αξίωμα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η κυρία Ξένη Δημητρίου.

Τα όσα λέγονται προκαλούν στην κυριολεξία τρόμο, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για τη διεξαγωγή έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθούν τυχόν ευθύνες, όπως και μεροληπτικές συμπεριφορές. Ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί δεν αποκλείουν ακόμα και την αναψηλάφηση υποθέσεων τις οποίες χειρίστηκε η κυρία Δημητρίου, ενώ θεωρείται περισσότερο από σίγουρο ότι θα διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες υπήρξαν αλλεπάλληλες αναιρέσεις δικαστικών αποφάσεων που σχετίζονταν με τον πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου.

Με βάση τα δεδομένα, αλλά και όσα καταγγέλλονται, οι εξελίξεις γύρω από την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναμένεται να είναι ραγδαίες. Για παράδειγμα, θεωρείται βέβαιο ότι η κυρία Δημητρίου θα κληθεί να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήσεις βουλευτών στο πλαίσιο της Προανακριτικής για τη Novartis, οι εργασίες της οποίας θα επεκταθούν και σε μια ευρεία γκάμα ζητημάτων που αφορούν τη Δικαιοσύνη. Για παράδειγμα, η πρώην ανώτατη εισαγγελέας θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το πολυσυζητημένο ραντεβού που είχε με τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, λίγες ώρες αφότου είχε παραλάβει τη δικογραφία για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα από την εισαγγελέα Διαφθοράς, κυρία Ελένη Τουλουπάκη.

Επίσης, η κυρία Δημητρίου εκτιμάται ότι θα διαθέτει επαρκείς εξηγήσεις για τις απανωτές επισκέψεις στο γραφείο της στον Αρειο Πάγο της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου.

Επιπροσθέτως, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δικαιολογίες που θα δώσει αναφορικά με το πειθαρχικό της εισαγγελέως που χειρίστηκε την υπόθεση του «Noor1» Ειρήνης Τζίβα, με δεδομένο ότι ήδη ο αντεισαγγελέας που ανέλαβε να φέρει εις πέρας τη σχετική έρευνα, ο κ. Ιωάννης Αγγελής, έχει αποκαλύψει ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε το αγαπημένο παιδί της κυρίας Δημητρίου.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα επιμέρους θέματα - υποθέσεις, η έρευνα για τις παρατυπίες στον χώρο της Δικαιοσύνης εκ των πραγμάτων θα φέρει ξανά στο προσκήνιο τη δράση της χειρότερης εισαγγελέως που πέρασε από το ανώτατο δικαστήριο.