Προ ημερών η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη ανέβηκε στο βήμα της Βουλής φορώντας μπλούζα που έγραφε «57 νεκροί, 156 υποκριτές». Είναι η ίδια που πριν από δύο εβδομάδες είχε αποκαλέσει την κυβέρνηση «δολοφόνο».

Την κυρία δεν τη γνωρίζω. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://apatzidi.gr/about/ πληροφορούμαι ότι η κυρία Απατζίδη γεννήθηκε στη Σοβιετική Ένωση και μεγάλωσε στις Αχαρνές. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και εργάσθηκε στον ιδιωτικό τομέα. Εξελέγη βουλευτής σε ηλικία 29 ετών. Στο ολιγόλογο σημείωμα που συνοδεύει το βιογραφικό της καταλήγει: «Στόχος μου είναι η ευημερία αλλά και η εξυγίανση που δυσχεραίνουν τις υπάρχουσες συνθήκες και τη διαβίωση των πολιτών αλλά και την επιβίωση του όλου ελληνικού λαού». Όχι, δεν έχω κάνει λάθος στη σύνταξη. Ο συντακτικός είναι της κυρίας βουλευτού. Στην ακτιβιστική εμφάνιση της κυρίας βουλευτού αντέδρασε άμεσα η ΝΔ, η οποία σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «μια ακόμη επικίνδυνη, χυδαία και απαράδεκτη πράξη εκφασισμού, που δεν έχει καμία θέση στον ναό της Δημοκρατίας μας». Και κάλεσε τον κ. Βαρουφάκη και τα κόμματα του Κοινοβουλίου να καταδικάσουν έμπρακτα αυτή τη συμπεριφορά.

Aλήθεια, πιστεύει η ΝΔ ότι ο κ. Βαρουφάκης, ο άνθρωπος που χαρακτήρισε μπράβους της νύχτας τους αντιεξουσιαστές που του επετέθησαν και οι οποίοι τον απείλησαν να μην ξαναπατήσει στην ταβέρνα όπου έτρωγε όταν έχει απεργία (μπράβους με ιδεολογικές ανησυχίες δεν είχαμε ξαναδεί), θα εγκαλέσει τη βουλευτή του; Αντί να προτρέπει τον κ. Βαρουφάκη να καταδικάσει μία από τις λίγες γυναίκες βουλευτές που απέμειναν στο κόμμα του, ίσως θα ήταν καλό τα κόμματα (αστικά και αντισυστημικά) να ακολουθήσουν στη Βουλή, τουλάχιστον, την τακτική του ΚΚΕ! Το ΚΚΕ ιδεολογικά δεν αναγνωρίζει την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ωστόσο σέβεται τον θεσμό και οι βουλευτές του, σεβόμενοι τον ρόλο τους, είναι ευπρεπείς στη Βουλή. Όποιος προχωρεί σε καραγκιοζιλίκια τύπου Απατζίδη, που λίγο απέχουν από τις συμπεριφορές Κασιδιάρη και Λαγού, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να ευτελίζει τον κοινοβουλευτισμό.

Θυμίζω ότι ο Κανονισμός της Βουλής, άρθρο 75, αναφέρει: «Στις συνεδριάσεις της Boυλής oι Boυλευτές oφείλoυν: α) να εμφανίζoνται και να συμπεριφέρoνται με τρόπo πoυ να ανταπoκρίνεται πρoς τη σoβαρότητα τoυ επιτελoύμενoυ έργoυ· β) να απoφεύγoυν ενέργειες πoυ παρενoχλoύν την άνετη διεξαγωγή των εργασιών και γ) να συμβάλλoυν καθένας ατoμικά στην ευπρεπή εμφάνιση της Boυλής». Θα πείτε «καλά, από την ενδυματολογική εμφάνιση κρίνεται ο βουλευτής;». Όχι βέβαια. Και για αυτό ο κανονισμός δεν αναφέρεται σε ενδυμασία αλλά σε ευπρεπή εμφάνιση. Μπορεί κάποιος να φορά κοστούμι και να είναι χυδαίος στη συμπεριφορά του. Μπορεί όμως και κάποιος που είναι ντυμένος απλά, όπως αισθάνεται, να έχει ευπρεπή συμπεριφορά. Άλλωστε δεν κάνουν τα ράσα τον παπά. Οφείλουν όμως, πρωτίστως οι βουλευτές, να σέβονται τον χώρο και το αξίωμά τους, αν θέλουν να τους σέβεται και ο λαός. Οφείλει όμως και ο πρόεδρος και ο εκάστοτε προεδρεύων του Κοινοβουλίου να επαναφέρουν στην τάξη όσους ξεφεύγουν. Η ανοχή στον εκχυδαϊσμό, όταν γίνεται συνήθεια, ανοίγει τον δρόμο σε επικίνδυνα μονοπάτια και για την κοινωνία και για τη δημοκρατία.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής