Μια διαδικασία που βρίσκεται στον πυρήνα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για όσους έχουν την ευκαιρία να επηρεάσουν, έστω κατ’ελάχιστον, τον καταστατικό χάρτη της χώρας.

Δυστυχώς, όμως, με απόλυτη ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας η διαδικασία μέχρι στιγμής χαρακτηρίστηκε από κομματικούς τακτικισμούς, φοβικά σύνδρομα και ιδεολογική αγκύλωση. Κινδυνεύουμε να χάσουμε μια μεγάλη θεσμική ευκαιρία να εκσυγχρονίσουμε το Σύνταγμά μας, το οποίο πράγματι αποτέλεσε ένα σταθερό σημείο θεσμικής αναφοράς στη μεταπολίτευση.

Η αναθεώρηση του άρθρου 16, η οποία προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν θα σήμαινε την αυτόματη και ανεξέλεγκτη ίδρυση ιδιωτικών ιδρυμάτων, αλλά θα έδινε την στοιχειώδη εξουσιοδοτική δυνατότητα στον νομοθέτη να θέσει το νομικό πλαίσιο, το οποίο κατά την άποψή μου θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα αυστηρό, για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο. Μια δυνατότητα, όμως, που θα εξασφάλιζε έσοδα για την χώρα μας, ενίσχυση του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, εξύψωση της ακαδημαϊκής αναφοράς της χώρας μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και, κυρίως, πραγματική ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, το οποίο είναι και πρέπει να παραμείνει η κορωνίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η αναθεώρηση, επίσης, του άρθρου 24 σε ό,τι αφορά στον ορισμό του δάσους θα έδιδε τη δυνατότητα απαγκίστρωσης από διαδικαστικές και απαρχαιωμένες αγκυλώσεις που μόνο εμπόδια θέτουν στους πολίτες και σε όσους θέλουν να προβούν σε στοιχειώδεις επενδύσεις, ειδικά σε μια περίοδο που η ανάγκη για εξάλειψη των υπέρμετρων γραφειοκρατικών δεσμεύσεων αποτελεί κοινό αίτημα!

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ώστε να ψηφίσουν εναλλάξ τα δύο κόμματα τις προτάσεις το ένα του άλλου ήταν μια εξαιρετική και ισορροπημένη επιλογή που θα έδιδε την ευκαιρία στην επόμενη Βουλή να προχωρήσει σε μια σύγχρονη αναθεώρηση, νομιμοποιημένη πολιτικά από την ψήφο του Ελληνικού λαού. Δυστυχώς, ο κ.Τσίπρας παρέμεινε αδρανής φοβούμενος για ακόμα μια φορά την ετυμηγορία των Ελλήνων.

Χάνεται, όπως φαίνεται, μια μεγάλη ευκαιρία για μια ευρεία και σύγχρονη αναθεώρηση του Συντάγματος. Η πολιτική αλλαγή χρειάζεται, πέραν όλων των υπολοίπων, και για την εξισορρόπηση της θεσμικής αρρυθμίας την οποία προκαλεί συνεχώς και με κάθε τρόπο η παρούσα πολιτικά ετερόκλητη κυβερνητική πλειοψηφία.

*Ο Γιώργος Κώτσηρας είναι δικηγόρος, Δρ Νομικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικής Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία