Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες σε όλη την Ελλάδα, κάθε παράταξη που σέβεται τους ψηφοφόρους της και τη διαδικασία που συμμετέχει επιδιώκει να κάνει όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρο το μήνυμά της, τις προτεραιότητες που θέτει και τους στόχους που θέλει να πετύχει. Ως η παράταξη που ιστορικά έχει αποδείξει ότι τιμά όχι μόνο όσους τη στηρίζουν αλλά όλους τους φοιτητές, η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ για άλλη μια χρονιά δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Έχοντας την τιμή να εκπροσωπώ τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ ΤΕΙ, θα προσπαθήσω να δώσω απαντήσεις στα παραπάνω θέματα.

Πολλοί θα ρωτήσουν: Γιατί πάλι ΔΑΠ – ΝΔΦΚ; Τι άλλαξε; Τι θα αλλάξει; Η απάντησή μας είναι και το κύριο μήνυμα που στέλνουμε φέτος: Αλλάξαμε για να μπορούμε να απαιτούμε να αλλάξουν οι σχολές μας. Μετά από είκοσι χρόνια, φέτος η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ διοργάνωσε Εθνική Συνδιάσκεψη δίνοντας στα μέλη της το λόγο και τη δυνατότητα να αλλάξουν πρακτικές και αντιλήψεις που μας κρατούσαν πίσω. Έτσι κι έγινε: Η παράταξή μας απέκτησε νέο καταστατικό, επικαιροποίησε τις θέσεις της και έκοψε τους δεσμούς με φοιτητοπατέρες και μεσάζοντες.

Προτεραιότητά μας είναι το τρίπτυχο ασφάλεια – αναβάθμιση – προοπτική. Θέλουμε οι σχολές μας να είναι ανοιχτές, να αναβαθμιστούν οι υποδομές και τα προγράμματα σπουδών, να αποκτήσουν τα πτυχία μας αξία. Θέλουμε χρήματα για έρευνα, υποτροφίες για τους πιο αδύναμους οικονομικά συμφοιτητές μας, γνώσεις που θα μας φανούν χρήσιμες στη δουλειά μας, ερεθίσματα για να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας. Πιστεύουμε ότι αξίζουμε καλύτερη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γι’ αυτό και ανανεώσαμε δομικά την πρόταση παιδείας μας, διατηρώντας πάγια αιτήματά μας και εντάσσοντας νέες τεχνολογίες και βέλτιστες πρακτικές ξένων χωρών.

Ειδικά για τα ΤΕΙ, όμως, τι έχει να πει η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ; Είναι αλήθεια ότι τα ΤΕΙ αντιμετωπίζονταν από την εκάστοτε κυβέρνηση σαν ο φτωχός συγγενής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορεί να έχουμε αποφοίτους δύο ταχυτήτων, που δεν γνωρίζουν με σαφήνεια οποία είναι τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, δεν εγγράφονται στα αντίστοιχα επαγγελματικά επιμελητήρια και δεν έχουν ξεκάθαρο ακαδημαϊκό πλαίσιο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αντιμετωπίζει το θέμα με ανευθυνότητα, χωρίς να έχει ένα συγκροτημένο σχέδιο.

Προχωράει σε πρόχειρες πανεπιστημιοποιήσεις αλλάζοντας ουσιαστικά ταμπέλες χωρίς να κάνει μια μεταρρύθμιση που θα παράγει πραγματικά και ποιοτικά αποτελέσματα.

Εμείς σε όλο αυτό είμαστε αντίθετοι. Πιστεύουμε ότι τα ΤΕΙ πρέπει σταδιακά να εξελιχθούν σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια, με ταυτόχρονη ποιοτική αναβάθμιση και επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων. Όλα αυτά τα αποτυπώσαμε με λεπτομέρειες στην πρόταση παιδείας μας, ώστε να γνωρίζουν οι συμφοιτητές μας ποιο είναι το όραμά μας για το μέλλον μας. Αξίζουμε καλύτερες σπουδές και καλύτερες προοπτικές. Είναι η ώρα να τα διεκδικήσουμε.

Προσπάθησα να περιγράψω συνοπτικά τα κυριότερα διακυβεύματα των φετινών φοιτητικών εκλογών. Κλείνοντας, θα ήθελα να απευθύνω πρόσκληση σε όλους τους φοιτητές που μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες αγωνίες: Τους προτρέπω να έρθουν να ψηφίσουν, να ενισχύσουν τη διαδικασία των εκλογών, ώστε οι εκπρόσωποι που θα αναδειχτούν να έχουν στέρεη νομιμοποίηση. Τους προτρέπω, επίσης, να κρίνουν και να συγκρίνουν τις παρατάξεις με κριτήρια την οργάνωση, τις προτάσεις και τις ιδέες. Και τότε είμαι σίγουρος ότι θα επιλέξουν τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ.

* Ο Κωνσταντίνος Στάσης είναι γραμματέας της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ ΤΕΙ