Κάθε πολιτικός ηγέτης μπορεί – υποχρεούται επί της ουσίας – να αναπτύσσει τα επιχειρήματά του, να παρουσιάζει τις θέσεις του, να υπερασπίζεται αυτό που πιστεύει. Τι συμβαίνει, όμως, όταν τα πράττει όλα αυτά και στη συνέχεια λέει ακριβώς τα ανάποδα;

Στην περίπτωση της τραγωδίας στο Μάτι, που άφησε πίσω της 102 νεκρούς, η μεταστροφή του Αλέξη Τσίπρα είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή, για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, γιατί έλαβε χώρα 1,5 ολόκληρο χρόνο μετά τα δραματικά γεγονότα στην ανατολική Αττική και δεύτερον γιατί αλλάζει πλήρως όλο το αφήγημα που έχτιζε επί μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω στα γεγονότα αυτά.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε σε ένα σημείο της ομιλίας του ότι «δημοκρατία είναι όταν αποφασίζει ο λαός και εκλέγει μια κυβέρνηση, αυτή η κυβέρνηση να μπορέσει να εφαρμόσει το σχέδιό της» και πρόσθεσε με νόημα: «Όταν για παράδειγμα εμείς απολογούμασταν για το Μάτι και σήμερα η φυσική ηγεσία για τους χειρισμούς της οποίας τότε απολογούμασταν, σήμερα η τότε φυσική ηγεσία δουλεύει σε θέσεις πολιτικού προϊσταμένου για τον πολιτικό μας αντίπαλο, σημαίνει ότι και τότε που κυβερνούσαμε εμείς δούλευε για τον πολιτικό μας αντίπαλο. Στη δική μας πλάτη, όμως. Και σε θέσεις κρίσιμης ευθύνης.» Το τι εννοεί είναι ανατριχιαστικό, αλλά προφανές: Η τότε ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. εργαζόταν για τη Νέα Δημοκρατία, άρα επίτηδες άφησε να εξελιχθεί η τραγωδία στο Μάτι ώστε να πληγεί πολιτικά το κυβερνών τότε κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας αφήσουμε στην άκρη το βαθιά συνωμοσιολογικό περιεχόμενο της τοποθέτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ας σταθούμε στην απίθανα κραυγαλέα αντίφαση: Μέχρι πρότινος, το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ουδέν λάθος είχε γίνει στην αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς τον Ιούλιο του 2018 και ότι για την έξαρση της πυρκαγιάς οφείλεται η κλιματική αλλαγή και για τους θανάτους που προκάλεσε, η άναρχη δόμηση στο Μάτι.

Το αφήγημα αυτό είχε χτιστεί επί μακρόν, με πείσμα και επιμονή.

«Προσπαθώ να βρω ποια είναι τα λάθη και ποιοι έχουν την ευθύνη, σας λέω ότι δεν μπορώ να βρω μεγάλα λάθη επιχειρησιακά σε όλη αυτήν την κατεύθυνση των επιχειρήσεων», έλεγε τότε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

«Ούτε ο κρατικός μηχανισμός επέδειξε ολιγωρία ούτε έκανε λάθη», υποστήριζε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, που χαρακτήρισε «μοιραία» την άναρχη δόμηση και τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι Αττικής.

Ο δε Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης τόνιζε πως «χρειάζεται ριζικός ανασχεδιασμός των οικισμών για να μην έχουμε πάλι τα ίδια» και ότι «υπάρχει διαχρονική ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών που άφησε ένα πελατειακό σύστημα να διαμορφώσει αυτήν την κατάσταση». Ακόμα πιο αυστηρή ήταν η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου: «Είτε το θέλουμε είτε όχι η πραγματικότητα υπερβαίνει τις ανθρώπινες δυνατότητες. Φυσικές καταστροφές θα συνεχίσουν να γίνονται. Με βάση τα όσα μας έχει ενημερώσει η αρμόδια αρχή ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αδύνατον να γίνει κάτι διαφορετικό».

Υπάρχουν δεκάδες ακόμα ανάλογες δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών. Όλες οικοδομούσαν το ίδιο αφήγημα, το οποίο εντελώς ξαφνικά γκρέμισε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας: Όχι απλά έκανε η Αστυνομία μεγάλα λάθη στο Μάτι, αλλά τα έκανε επίτηδες για να εξυπηρετήσει πολιτικά τη Νέα Δημοκρατία. Πως το είχε πει τότε ο ίδιος; «Δεν πρόκειται να μπούμε σε κυνήγι μαγισσών, σε παιχνίδι σεναρίων, να κρυφτούμε πίσω από θεωρίες συνωμοσίας, για να δώσουμε εύκολες απαντήσεις».