Η περιοδεία του Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή δεν είναι μία συνηθισμένη περιοδεία Αμερικανού προέδρου. Κατά την προσφιλή του τακτική ανέτρεψε δεδομένα, κώδικες, παγιωμένες σχέσεις και κατέλυσε οριοθετημένους συσχετισμούς. Ένα από τα πιο ηχηρά στοιχεία είναι το εντυπωσιακό άδειασμα στο Ισραήλ και η επιλογή του να δώσει προτεραιότητα, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, στον αραβικό παράγοντα και συγκεκριμένα στα κράτη του Κόλπου, αλλά όχι μόνο. Στην Ιερουσαλήμ περίμεναν την ψυχρολουσία, καθώς τα σημάδια είχαν πυκνώσει εδώ και καιρό, αλλά τελικά εξελίχθηκε χειρότερα από ό,τι ανέμεναν. Η άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας και τα κολακευτικά λόγια Τραμπ για τον αρχηγό του ισλαμικού καθεστώτος στη Δαμασκό ήταν πέρα και από τα δυσμενή σενάρια που εξεταζόντουσαν. Είχαν προηγηθεί το άνοιγμα προς το Ιράν και την Τουρκία και οι πιέσεις στον Νετανιάχου για αποδοχή λύσης στη Γάζα που θα περιλαμβάνει μια «πολιτική» εκδοχή της Χαμάς.

Διαβάστε: Ντόναλντ Τραμπ: Ισχυρίζεται πως η περιοδεία του στον Κόλπο μπορεί να αποφέρει έως 4 τρισ. δολάρια - "Να γίνει η Γάζα ζώνη ελευθερίας"

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέδειξε σαφώς μία ακραία συναλλακτική προσέγγιση αποσπώντας από τους Άραβες συμφωνίες τρισεκατομμυρίων, άρα σε σχέση με τον συγκεκριμένο στόχο πέτυχε ίσως περισσότερα από ό,τι ανέμενε. Ακόμα όμως είναι νωρίς για να γίνει ταμείο κυρίως στη γεωπολιτική διάσταση των εξελίξεων, διότι τα πάντα ακόμα τελούν υπό διαμόρφωση. Εξάλλου, η Μέση Ανατολή ποτέ δεν ήταν απλή και δεν πρόκειται να γίνει τώρα επειδή έκλεισαν ορισμένες κατ’ αρχήν εντυπωσιακές οικονομικές συμφωνίες. Επίσης, στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο, μόνο ένα απέραντο γκρι, ποτέ δεν επιτυγχάνεται το 100% των επιδιώξεων.

Ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε μία λίστα προϋποθέσεων για την άρση των κυρώσεων στη Συρία, στις οποίες είναι αμφίβολο εάν ο Τζολάνι θέλει και κυρίως μπορεί να ανταποκριθεί. Μεταξύ άλλων να υπογράψει τις Συμφωνίες του Αβραάμ με το Ισραήλ, να απελάσει όλους τους ξένους τρομοκράτες που βρίσκονται στο συριακό έδαφος συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων, να βοηθήσει τις ΗΠΑ στην πλήρη καταστολή του ISIS και επίσης να αναλάβει τη φύλαξη των δεκάδων χιλιάδων φυλακισμένων τρομοκρατών της ισλαμιστικής οργάνωσης, αποστολή την οποία τώρα εκτελούν οι Κούρδοι. Η Σαουδική Αραβία αναβαθμίζεται, κάτι που είχε γίνει ορατό από πριν, περιορίζοντας τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία. Το ίδιο και τα ΗΑΕ. Ο Ερντογάν μπορεί να έκανε τη δουλειά της ανατροπής του Άσαντ, αλλά δεν έχει το βαθύ πορτοφόλι που έχουν τα δύο κράτη του Κόλπου, τα οποία θεωρούν την Τουρκία απειλή και ηγετική οντότητα της εχθρικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Εν τω μεταξύ οι Κούρδοι της Συρίας, οι οποίοι ελέγχουν τις πετρελαιοφόρες περιοχές, είχαν εξασφαλίσει, με συμφωνία που είχαν επιβάλει οι Αμερικανοί πριν από τα τωρινά γεγονότα, το δικαίωμα να εξάγουν το πετρέλαιο και να παίρνουν απευθείας τα έσοδα, με μόνη υποχρέωση να πωλούν κάποιες ποσότητες και για τις ανάγκες της Συρίας. Επίσης έχουν το ελεύθερο να προμηθεύονται απευθείας όπλα από το εξωτερικό και να εκπαιδεύονται με τρίτες δυνάμεις (βλέπε αμερικανικές). Έχουν δηλαδή περιοχή, πόρους, έσοδα και όπλα…

Επιπλέον, πέρασε σχεδόν απαρατήρητο το γεγονός ότι προ εβδομάδων οργανώθηκε εθνικό ενωτικό συνέδριο μεταξύ των Κούρδων του Ιράκ και της Συρίας υπό την αιγίδα των Αμερικανών. Οι οποίοι στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν έχουν φτιάξει ένα τεράστιο αμερικανικό προξενείο αξίας $850 εκατομμυρίων… Αν αύριο αλλάξουν τα πράγματα, μπορεί να γίνει μια χαρά πρεσβεία… Ο βασικός στόχος της Τουρκίας να εξαλείψει την οργανωμένη κουρδική παρουσία στη Συρία έχει αποτύχει. Επίσης ο προστατευόμενος του Ερντογάν Τζολάνι διαπραγματεύεται πλέον με πολλούς μεγάλους παίκτες, οι οποίοι έχουν πολλά να δώσουν και επίσης θέλουν να πάρουν πολλά. Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο.

Έχει σημασία πώς θα αντιδράσει το στριμωγμένο Ισραήλ, μάλλον με τον συνήθη τρόπο, ανακατεύοντας την τράπουλα και κάνοντας αυτό που θεωρεί επιβεβλημένο για την ασφάλειά του. Επίσης έχει ενδιαφέρον πώς θα κινηθούν οι Ρώσοι, οι οποίοι δεν έχουν ξεχάσει το τουρκικό άδειασμα. Αν προσέξει κανείς τα γεγονότα στη Λιβύη, θα δει ότι ήδη κινούνται με τρόπο που κάνει την Άγκυρα να αισθάνεται άβολα. Γενικά είμαστε ακόμα στην αρχή. Τίποτα δεν έχει κλείσει. Αντιθέτως όλα μόλις άνοιξαν.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή