
Το Κουρδιστάν µετά την παράδοση των όπλων του PKK
Άρθρο
Μπορεί να επηρεάσει τη δυναµική του αφοπλισµού της Χαµάς στη Γάζα και την εξελισσόµενη διαδικασία για τη Χεζµπολάχ στον Λίβανο
Η Τουρκία έχει µια υπαρξιακή αγωνία σε επίπεδο εθνικής ασφαλείας: πώς θα πετύχει ανάσχεση των διεργασιών για ένα αυτόνοµο Κουρδιστάν. Η γεωπολιτική υψηλής έντασης που κυριαρχεί στη ∆υτική Ασία και η κινούµενη άµµος στη Μεσοποταµία ευνοούν αυτό που συµπεριλαµβάνει το Ισραήλ στη «νέα τάξη πραγµάτων» το οποίο σχεδιάζει και προωθεί για την εν γένει περιοχή. Ένα κουρδικό κράτος µε βάση την αυτόνοµη περιοχή στο Βόρειο Ιράκ, αλλά και την υπό αυτοδιάθεση περιοχή της Ρατζάβα στη Συρία. Η Άγκυρα ευλόγως δεν εµπιστεύεται την Τεχεράνη ως προς το πώς θα χειρισθεί τα ζητήµα τα των εδαφών των Κούρδων στην ιρανική επικράτεια µε δεδοµένο ότι αυτή η ενότητα των κουρδικών πληθυσµών διαβιοί σε καθεστώς ενισχυµένης αυτοδιοίκησης.
Η Τουρκία είχε στη διάθεσή της µια δυνατότητα που τελικά την αξιοποίησε: να οδηγήσει και να συµφωνήσει σε µια ενσωµάτωση τους Κούρδους της Τουρκίας, δηµιουργώ ντας συνθήκες συνοχής εντός της επικράτειάς της. Για να συµβεί κάτι τέτοιο προϋπέθετε τον εθελούσιο αφοπλισµό του PKK. Της ένοπλης οργάνωσης, εθνικοαπελευθερωτικού χαρακτήρα, που είχε συγκροτηθεί από το 1978, όπως πολλά αριστερά ανταρτικά ανάλογα κινήµατα της τότε εποχής, µε παρότρυνση και της Σοβιετικής Ένωσης και των δικτύων επιρροής της. Ο κρίσιµος σταθµός για το PKK ήταν η σύλ ληψη του ηγέτη του Α. Οτσαλάν το 1999, µε την εµπλοκή των αµερικανικών µυστικών υπηρεσιών, της κυβέρνησης Σηµίτη και της ελληνικής πρεσβείας στο Ναϊρόµπι, και ο εγκλεισµός του από τότε µέχρι και σήµερα σε συνθήκες πλήρους αποµόνωσης στη φυλακή της νήσου Ιµραλί στη θάλασσα του Μαρµαρά. Ουδείς ουσιαστικά σε δηµόσια θέα έχει δει και συζητήσει µε τον ιστορικό ηγέτη του ΡΚΚ για δεκαετίες.
Μπορεί να επηρεάσει τη δυναµική του αφοπλισµού της Χαµάς στη Γάζα και την εξελισσόµενη διαδικασία για τη Χεζµπολάχ στον Λίβανο
Με το πέρασµα των ετών η ένοπλη δράση του ΡΚΚ στο εσωτερικό της Τουρκίας ατόνησε, όπως και η εµπλοκή του σε ένοπλες συγκρούσεις σε περιοχές γειτονικών χωρών. Η επίσηµη Τουρκία στην κρατική προπαγάνδα της αλλά και στις διπλωµατικές συνοµιλίες της, επίσηµες και ανεπίση µες, πάντα ήθελε να συνδέει το PKK µε τις ένοπλες δυνά µεις και οµάδες στη Μεσοποταµία και ειδικά τους Κούρδους της Συρίας, τους YPG. Πάντα, όµως, αυτό αποτελούσε µέρος µιας µυθολογίας που προωθούσαν η Άγκυρα και οι µυστικές υπηρεσίες της, σε µια προσπάθεια, όπως έµπειροι παρατηρητές σηµειώνουν, από τη µια να χειραγωγήσει την ηγεσία και τον στρατιωτικό σχεδιασµό, ειδικά των YPG, και από την άλλη να τους παρουσιάσει ως επιρροή της Ρωσίας στη Συρία. Τίποτα από αυτά δεν έχει επιβεβαιωθεί αφού οι Κούρδοι της Συρίας πολέµησαν απέναντι στις ισλαµι κές δυνάµεις της Τζιχάντ και του χαλιφάτου του ISIS, σε πλήρη συντονισµό µε τις αµερικανικές υπη ρεσίες, έχοντας αποκτήσει βαθµηδόν εκλεκτικές σχέσεις µε την Ιερουσαλήµ.
Από τον Οκτώβριο του 2024 το καθεστώς Ερντογάν και οι κυβερνητικοί και όχι µόνον σύµµαχοί τους «Γκρίζοι Λύκοι» διά του ηγέτη τους, Ντ. Μπαχτσελί, είχαν παρουσιάσει µια πλατφόρµα µόνιµης εκεχειρίας για τους Κούρδους του PKK. Με βάση αυτή θα µπο ρούσε ο Οτσαλάν να προβεί σε µια δήλωση σύµφωνα µε την οποία θα υπεστήριζε την κατάθεση των όπλων του PKK και την ενσωµάτωσή τους στη δηµοκρατική διαδικασία, προφανώς στο πλευρό του φιλοκουρδικού Κόµµατος Ελευθερίας και ∆ηµοκρατίας των Λαών (DEM) που συµµετέχει στις εκλογές και το Κοι νοβούλιο. Σαν ανταµοιβή, η προεδρία Ερντογάν προτίθεται να απελευθερώσει τον γηραιό πλέον Οτσαλάν υπό περι οριστικούς όρους, όπως αξιώνει ο Μπαχτσελί. Η σχετική δήλωση-έκκληση από τον ιστορικό ηγέτη του PKK έγινε τον Φεβρουάριο και η απόφαση για τον αφοπλισµό και τον συµβιβασµό µε το τουρκικό κράτος ελήφθη µε συνέδριο την Κυριακή από την ένοπλη οργάνωση.
Η Τουρκία σχεδιάζει, σύµφωνα µε πληροφορίες, να παρου σιάσει τον Οτσαλάν ως έναν Ν. Μαντέλα των Κούρδων και να επηρεάσει εκ των έσω τις γενικότερες αποφάσεις των Κούρδων, έχοντας διασφαλίσει κατ’ αρχάς τη συνοχή των πληθυσµών στην επικράτειά της. Ο αφοπλισµός του PKK µπορεί και να επηρεάσει τη δυναµική του αφοπλισµού της Χαµάς στη Γάζα και την εξελισσόµενη διαδικασία για τη Χεζµπολάχ στον Λίβανο. Ή τουλάχιστον αυτό το «χαρτί» µπορεί να επιχειρήσει η Άγκυρα να παίξει στην Ουάσινγκτον για ενίσχυση της δικής της διαπραγµατευτικής θέσης.
Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή