Ο Λευκός Οίκος, η Αθήνα και οι µαζικές ροές στην Ευρώπη
Άρθρο γνώμης
Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη από τον Φράχτη στον Έβρο µέχρι τον κρατικό έλεγχο ασφαλείας στα επονοµαζόµενα hot spots επέδειξε επιµονή και αποφασιστικότητα
Την ώρα που η ένταση στις σχέσεις Ισπανίας - Ιταλίας δεσπόζει µετά τα όσα συνέβησαν στη Θέουτα, προκαλώντας ρωγµές έστω προσωρινές στη ζώνη ελεύθερης διακίνησης Σέγκεν, η Ελλάδα και η κυβέρνησή της έχει κάθε λόγο να νιώθει ικανοποιηµένη από τις επιλογές της και τη στρατηγική της στον τοµέα της παράτυπης µετανάστευσης. Την ευφορία αυτή που κυριαρχεί στους κύκλους της διακυβέρνησης αλλά και στους πολίτες, όπως διαφαίνεται από τις δηµοσκοπήσεις, την εκδήλωσε χωρίς επιφυλάξεις, σε συνέντευξή του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πλεύρης στον δεξιάς αντίληψης αµερικανικό ιστότοπο breitbart.com. Εκεί ο Θάνος Πλεύρης δεν έκρυψε εν συνόλω τις απόψεις του, αποδίδοντας στον πρόεδρο Τραµπ τα εύσηµα για τα όσα υποστήριξε και προώθησε µετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο 2025.
Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε «θαυµαστής του Τραµπ» επειδή ο Αµερικανός πρόεδρος υποστήριξε µε αποφασιστικότητα αυστηρές πολιτικές ανάσχεσης στην παράτυπη µετανάστευση επηρεάζοντας καθοριστικά τις εξελίξεις στο συγκεκριµένο εκρηκτικό πεδίο, αναφορικά τόσο µε τις ΗΠΑ όσο και µε την Ευρώπη. «Το µήνυµα των πολιτών µας είναι ξεκάθαρο: αρκετά», υπογράµµισε µε σαφήνεια ο κ. Πλεύρης στη συνέντευξή του στο αµερικανικό δίκτυο. Και πράγµατι η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να επιχαίρει για τα αποτελέσµατα που έχει σε µία επίµονη «αυστηρή πλην δίκαιη» στρατηγική απέναντι στην παράτυπη µετανάστευση που διατηρεί από το 2020 και τα όσα συνέβησαν τότε στα χερσαία σύνορά της στον Έβρο µέχρι και σήµερα. Ο αρµόδιος υπουργός σε επίπεδο στατιστικής σηµείωσε ότι ακόµη και µέσα στον τελευταίο χρόνο το αποτέλεσµα της σκληρής πρακτικής έχει φέρει σηµαντική µείωση στην παράτυπη µετανάστευση της τάξης του 70% στις αφίξεις. Εντυπωσιακή είναι και η απόδοση που καταγράφεται στις εθελούσιες επιστροφές. Η Ελλάδα το 2020 όταν δέχθηκε την υβριδική επίθεση µέσω κυµάτων παράτυπων µεταναστών από την Τουρκία στην πρώτη φάση ένιωσε πολύ µόνη και πολύ αιρετική απέναντι στις δοµές των Βρυξελλών, µε την Κοµισιόν παραδοµένη στα λόµπι των ΜΚΟ και αποχαυνωµένη ιδεολογικά από τις θεωρίες περί ανοιχτών συνόρων και εκείνων της παγκόσµιας ενσωµάτωσης. Βαθµηδόν οι πιέσεις που δέχονταν τα κράτη, ειδικά της Μεσογείου, τα σύνορα των οποίων εκτεθειµένα στη θάλασσα αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, αλλά και ο απότοκος των συγκρούσεων και των εντάσεων που προέκυπταν εντός των συνόρων των κρατών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης δηµιούργησαν τα δεδοµένα µιας αναθεωρητικής συζήτησης και αντιδικίας για το ποια θα πρέπει να είναι η ενιαία ευρωπαϊκή αντίληψη απέναντι στις καραβιές των λαθραίων που υπό τις εντολές των διακινητών, µελών συµµοριών οργανωµένου εγκλήµατος, εξέλισσαν τις αποβάσεις τους στις ακτές.
Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη από τον Φράχτη στον Έβρο µέχρι τον κρατικό έλεγχο ασφαλείας στα επονοµαζόµενα hot spots και την αυστηροποίηση των διαδικασιών και του νοµικού πλαισίου παροχής ασύλου στους παράτυπους µετανάστες επέδειξε επιµονή και αποφασιστικότητα. Ουσιαστικά η Ελλάδα υπήρξε «προµηθεύς» σε όσα ακολούθησαν αλλά και στα όσα και σήµερα εξελίσσονται στην Ευρώπη. Φυσικά η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τους Ρεπουµπλικανούς και τον Ντ. Τραµπ που είχε διακηρύξει τις απόψεις τους για την παράνοµη µετανάστευση στις ΗΠΑ καθ ‘όλη την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία αποτέλεσε τον κοµβικό παράγοντα για την αλλαγή των αντιλήψεων στη ∆ύση. Το σχόλιο του Θ. Πλεύρη για τον ρόλο του Αµερικανού προέδρου είναι ακριβοδίκαιο και απολύτως ρεαλιστικό. Το γεγονός ότι ο Αµερικανός πρόεδρος ανάρτησε τη συνέντευξη του Έλληνα υπουργού στον προσωπική του σελίδα -γνωστή ως Truth Social- δείχνει την ικανοποίησή του για την ανάδειξη του ρόλου του στην ευρωπαϊκή στρατηγική απέναντι στην απειλή της παράτυπης µετανάστευσης.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή