Καθόλου τυχαίες ούτε συγκυριακές θα πρέπει να θεωρηθούν οι επίσηµες αλλά και σαφείς δηλώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών και σύµβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούµπιο, αλλά και τον υπουργό Εσωτερικών και Ενεργειακής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Νταγκ Μπέργκαµ, σχετικά µε τον ρόλο, τη συµβολή και την αυξηµένη εµπιστοσύνη της Ουάσινγκτον στην πρέσβη στην Αθήνα, Κίµπερλι Γκιλφόιλ. Επίσης για τη στρατηγική σηµασία που δίνουν οι ΗΠΑ στον σχεδιασµό, την υλοποίηση και την προώθηση του επονοµαζόµενου Κάθετου ∆ιαδρόµου για το αµερικανικό LNG, που ξεκινά από την Ελλάδα και προµηθεύει µε ασφάλεια ενέργειας τη Νοτιοανατολική αλλά τελικά και Κεντρική Ευρώπη. Ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν από την αυριανή άφιξη του κ. Ρούµπιο στη χώρα µας και κάποια 24ωρα έπειτα από ένα ιδιότυπο δηµοσίευµα, απολύτως έωλο, της «Wall Street Journal», που θέλησε να πλήξει τη στρατηγική αξιοπιστία του σχεδιασµού του Κάθετου ∆ιαδρόµου από την Ελλάδα, προβάλλοντας σενάρια για λόµπινγκ, επιχειρηµατικά συµφέροντα εκτός ατζέντας και πρέσβη στην Αθήνα µειωµένης αξιοπιστίας για την administration στις ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτµεντ δεν θέλησε να αφήσει ούτε σκιές ούτε εκ του πονηρού εικασίες ενόψει των συνοµιλίων στην Αθήνα.

Ο κ. Ρούµπιο σε σχετική δήλωση-ανακοίνωση µίλησε και εκ µέρους του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραµπ, αναδεικνύοντας την εξαιρετική και αποτελεσµατική «προώθηση της ατζέντας του προέδρου στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη» από την Κίµπερλι Γκιλφόιλ. Εκδηλώθηκε ταυτόχρονα η ιδιαίτερη εκτίµηση του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτµεντ στο καθοριστικό έργο και τον ηγετικό ρόλο της πρέσβη στην εν γένει περιοχή. Αναδείχθηκε η γεωπολιτική σηµασία του Κάθετου ∆ιαδρόµου για τα αµερικανικά ενεργειακά συµφέροντα, ο οποίος τυγχάνει διακοµµατικής (Ρεπουµπλικανοί - ∆ηµοκρατικοί) στήριξης. Ανάλογη στα κρίσιµα σηµεία είναι και η τοποθέτηση-ανακοίνωση σχετικά του κ. Μπέργκαµ, που από την αρχή και κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα µας τους πρώτους µήνες της προεδρίας Τραµπ ακόµη δροµολόγησε, σε συντονισµό µε την ελληνική κυβέρνηση και την Αµερικανίδα πρέσβη, τις εξελίξεις για τον Κάθετο ∆ιάδροµο. Σπουδαία, πέραν των συγκεκριµένων ανακοινώσεων των υψηλών αξιωµατούχων αλλά και του προέδρου Τραµπ, είναι η πριν από αυτούς χρονικά άµεση τοποθέτηση του πρώην Αµερικανού πρέσβη στην Αθήνα, επί προεδρίας ∆ηµοκρατικών και Μπάιντεν στις ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, που είχε ξεκινήσει και δοµήσει τη στρατηγική του διαδρόµου µέσω της αναβάθµισης της Αλεξανδρούπολης σε συνδυασµό µε τη Ρεβυθούσα. Η διακοµµατική συναίνεση στη στρατηγική σηµασία του Κάθετου ∆ιαδρόµου από τη Μεσόγειο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη µε την έννοια αυτή δεν είναι µια προσδοκία αλλά µια πραγµατικότητα, που ακουµπά µε βαρύ ίχνος στην πραγµατικότητα από την προηγούµενη ακόµη δεκαετία, ως αµερικανικός σχεδιασµός και ελληνική προσδοκία.

Στην παρούσα πλέον φάση ο Κάθετος ∆ιάδροµος δεν µπορεί στην Ελλάδα να έχει περιοριστική αναφορά στο επιχειρηµατικό πεδίο ή σε τυχόν ανταγωνισµούς εταιρειών στη χώρα µας ή στις ΗΠΑ. Ο Κάθετος ∆ιάδροµος, που συνδέει την Ανατολική Μεσόγειο µε την παρευξείνια διαδροµή µέσω Βουλγαρίας, Ρουµανίας, τη Βαλκανική (Σερβία, Βόρεια Μακεδονία) και µέσω Μολδαβίας φθάνει στην Ουκρανία, µε ταυτόχρονη διακλάδωση προς Ουγγαρία, είναι κρίσιµο γεωπολιτικό πλεονέκτηµα για τη θέση και τον ρόλο της Ελλάδας. Για να γίνει αντιληπτή η σηµασία του στην ολότητά της, θα πρέπει να συνδυάσουµε τον Κάθετο ∆ιάδροµο προς την Ευρώπη µε τα δύο καλώδια ηλεκτρικού ρεύµατος προς Κύπρο - Ισραήλ και προς Αίγυπτο µέσω Κρήτης και τη διαδροµή ανατολικά στη βάση της 3+1 IMEC µε ορίζοντα την Ινδία µέσω του Κόλπου. Η Ελλάδα, από τη στιγµή που εµπεδώνεται ως ενεργειακός κόµβος στον αµερικανικό στρατηγικό σχεδιασµό για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, θα είναι στους ταραγµένους καιρούς της παγκόσµιας µετεξέλιξης πολύ πιο θωρακισµένη. Σε πόσα αεροσκάφη Ραφάλ ή πολεµικά πλοία ή drones αντιστοιχεί από πλευράς εθνικής ασφάλειας ο Κάθετος ∆ιάδροµος;

Όσοι χάνουν τη σηµασία τέτοιων υποδοµών και στρατηγικών, υπηρετώντας πρόσκαιρες πολιτικές και εταιρικές σκοπιµότητες, θα πρέπει να θυµηθούν τη θέση της Ελλάδας στη δεκαετία του 2000, όταν όλοι οι αγωγοί είχαν ενεργειακό κόµβο την Τουρκία και η Ελλάδα ήταν περίπου «σταθµός διοδίων». Και όσοι αναπολούν το ρωσικό φυσικό αέριο και τα παλιά τους deals ας προσαρµοσθούν στη νέα πραγµατικότητα και τη στρατηγική διµερή σχέση µε τις ΗΠΑ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή