Νιος ήμουνα και γέρασα, θα πουν πολλοί που θυμούνται τις προσπάθειες που έκαναν όλες οι κυβερνήσεις, όχι απλώς μεταπολιτευτικά αλλά και μεταπολεμικά, για να πιάσουν τη φοροδιαφυγή. Κι εδώ που τα λέμε, παραμένει άπιαστη.

Στους τελευταίους ελέγχους των φορολογικών Αρχών διαπιστώθηκε ότι είχαν αποκρυφθεί εισοδήματα ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ με απώλειες για το Δημόσιο άνω των 400.000.000 ευρώ!

Εδώ που τα λέμε, φωνάζεις τον δυσεύρετο υδραυλικό και όταν τελειώνει τη δουλειά, εσύ, ανακουφισμένος, θα του ζητήσεις απόδειξη ή θα τον κεράσεις και από πάνω και κανένα καφεδάκι, μπας και σου ξαναέλθει αν τον χρειαστείς; Αυτή βεβαίως -για να αποδώσουμε τα του καίσαρος τω καίσαρι, αν και αγνοούμε εν προκειμένω ποιος είναι ο καίσαρ-, είναι η μία πλευρά της καθημερινότητας που δεν μπορεί κανείς να την παραβλέψει.

Τώρα βέβαια κάτι κινείται σωστά, αφού μπήκαν στο στόχαστρο και κάτι τρανταχτές φοροδιαφυγές στα social media.

Όπως σωστό είναι που τις αγοραπωλησίες ακινήτων δεν θα μπορεί να τις κάνει κανείς πλέον με μετρητά σε βαλίτσες.

Από την άλλη, είναι λογικό ένας μισθωτός ή ένας συνεπής φορολογούμενος επαγγελματίας να εξανίσταται όταν ακούει ή διαβάζει για τις αντιδράσεις εμπόρων ή ελεύθερων επιχειρηματιών στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει εισοδήματα εκατομμυρίων, συνολικά, που ξεφεύγουν από την απόχη της εφορίας. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι μισοί Έλληνες φορολογούμενοι έχουν δηλώσει εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ! Και το 84% (!) των πολιτών θεωρεί ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν.

Είχα αναφέρει και σε άλλο χρονογράφημα αυτό που μου είχε διηγηθεί πρώην υφυπουργός Οικονομικών, ο οποίος όταν ήταν με το παιδάκι του στην Ιταλία τού αγόρασε μαλλί της γριάς και ο πλανόδιος του έκοψε απόδειξη!

Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε κι εδώ σε αυτό το σημείο, ούτε ξέρω ποιοι είναι οι φορολογικοί νόμοι στην Ιταλία. Φαντάζομαι όμως ότι αφενός μεν θα είναι ένα σύστημα που θα συμφέρει τον επιχειρηματία λόγου χάριν να πληρώνει τους φόρους του για να έχει το κεφάλι του ήσυχο - δεν μιλάω βεβαίως για τη Μαφία.

Αφετέρου δε ότι οι αποδείξεις που παίρνει κάθε πολίτης απ’ όσα αγοράζει θα αφαιρούνται όλες από το εισόδημά του και θα φορολογείται ό,τι απομένει. Και το κράτος θα κερδίζει από τον ΦΠΑ που υπάρχει στις αποδείξεις που κόβονται. Φυσικά, εξυπακούεται ότι πρέπει να υπάρχουν αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να μην κατακρατεί ο επιχειρηματίας τον ΦΠΑ που έχει καταβάλει ο αγοραστής. Το ζήτημα είναι ασφαλώς πολύπλοκο. Βεβαίως, ισχύει και το ερώτημα αν υπάρχουν δίκαια φορολογικά συστήματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζει και η ανταποδοτικότητα του κράτους στους πολίτες του.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 14/05/2024