
Τεχνητή Νοημοσύνη: Το "αυτονόητο" εργαλείο της νεολαίας δεν περιμένει - Η σύνθετη πραγµατικότητα πίσω από την τεχνολογία
Πρωτοβουλίες αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης - όπως το "myAIgov" - δείχνουν πώς η πολιτεία αξιοποιεί υπεύθυνα τα νέα ψηφιακά εργαλεία
Η Τεχνητή Νοηµοσύνη δεν είναι κάτι µελλοντικό ούτε µια ακαδηµαϊκή συζήτηση. Είναι γεγονός και αποτελεί πλέον µέρος της καθηµερινότητάς µας. Αξιοποιούµε την Τεχνητή Νοηµοσύνη στη δουλειά µας, στη διασκέδασή µας, στον τρόπο που αναζητούµε πληροφορίες και παίρνουµε αποφάσεις. Είναι, ταυτόχρονα, µια τεράστια ευκαιρία και µια µεγάλη πρόκληση, όπως όλες οι σπουδαίες ανακαλύψεις στον κόσµο ανά τους αιώνες. Και όπως συµβαίνει µε κάθε τεχνολογική τοµή, δεν αρκεί να τη δεχτούµε, πρέπει να τη διαχειριστούµε.
Διαβάστε: Υπαρξιακή κρίση για τα πανεπιστήμια από την επέλαση του ChatGPT
Η ΟΝΝΕ∆ έχει ανοίξει αυτόν τον διάλογο εδώ και καιρό, µε podcasts, πολιτικές ακαδηµίες, αλλά και εισάγοντας την Τεχνητή Νοηµοσύνη στις καθηµερινές δράσεις της, χωρίς να αναζητά απαντήσεις κλισέ, αλλά αναδεικνύοντας τη σύνθετη πραγµατικότητα πίσω από την τεχνολογία.
Η πρόοδος δεν µπορεί να σταµατήσει. Εκείνο που οφείλουµε είναι να τη συνδυάσουµε µε αρχές, γνώση και υπευθυνότητα. Η Νέα ∆ηµοκρατία έχει αποδείξει ότι πιστεύει στον εκσυγχρονισµό µε κοινωνικό πρόσηµο, ενώ εµείς στην ΟΝΝΕ∆ συνεχίζουµε να ανοίγουµε δρόµους και να θέτουµε ερωτήµατα µε θάρρος, αφουγκραζόµενοι όσα αφορούν τη δική µας γενιά. Η Τεχνητή Νοηµοσύνη είναι εργαλείο. Το αν θα υπηρετήσει την κοινωνία ή θα την υπονοµεύσει εξαρτάται από εµάς. Η νέα εποχή θέλει πολίτες ενηµερωµένους, θεσµούς σύγχρονους και µια νεολαία που δεν φοβάται το αύριο, αλλά το διαµορφώνει.
Διαβάστε: Υπαρξιακή κρίση για τα πανεπιστήμια από την επέλαση του ChatGPT
Τεχνητή νοημοσύνη: Το "αυτονόητο" εργαλείο της νεολαίας
Η νέα γενιά είναι η πρώτη που µεγαλώνει µε την Τεχνητή Νοηµοσύνη ως αυτονόητο εργαλείο. Ακριβώς γι’ αυτό πρέπει να τη µάθει σωστά. Πρέπει να την κατανοήσει, να την αξιοποιήσει, να την ελέγξει. Αυτό σηµαίνει εκπαίδευση. Οχι µόνο στην πληροφορική, αλλά στην κριτική σκέψη, στην ηθική της τεχνολογίας, στα όρια της πληροφορίας. Χρειαζόµαστε σύγχρονα προγράµµατα ήδη από το ∆ηµοτικό και το Γυµνάσιο, γιατί εκεί χτίζονται τα φίλτρα που θα προστατεύσουν τους νέους από παραπληροφόρηση, ψευδείς ειδήσεις και χειραγώγηση.Η ΟΝΝΕ∆ έχει ανοίξει αυτόν τον διάλογο εδώ και καιρό, µε podcasts, πολιτικές ακαδηµίες, αλλά και εισάγοντας την Τεχνητή Νοηµοσύνη στις καθηµερινές δράσεις της, χωρίς να αναζητά απαντήσεις κλισέ, αλλά αναδεικνύοντας τη σύνθετη πραγµατικότητα πίσω από την τεχνολογία.
Ο έξυπνος βοηθός του "MyAIgov"
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αξιοποίησαν την Τεχνητή Νοηµοσύνη ποικιλοτρόπως. Ενδεικτικά, το «myAIgov» αποτελεί τον πρώτο ψηφιακό βοηθό που αξιοποιεί Τεχνητή Νοηµοσύνη στην εξυπηρέτηση πολιτών και είναι ένα σηµαντικό βήµα για τον ψηφιακό µετασχηµατισµό της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης. Ο πολίτης µπορεί να απευθύνει ερωτήσεις σε φυσική γλώσσα και να λαµβάνει άµεσα απαντήσεις σχετικά µε διαδικασίες, δικαιολογητικά και δηµόσιες υπηρεσίες. Είναι ένας «έξυπνος βοηθός», που µειώνει τη γραφειοκρατία, απλοποιεί τις αλληλεπιδράσεις µε το ∆ηµόσιο και ενισχύει την εµπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος.Η πρόοδος δεν µπορεί να σταµατήσει. Εκείνο που οφείλουµε είναι να τη συνδυάσουµε µε αρχές, γνώση και υπευθυνότητα. Η Νέα ∆ηµοκρατία έχει αποδείξει ότι πιστεύει στον εκσυγχρονισµό µε κοινωνικό πρόσηµο, ενώ εµείς στην ΟΝΝΕ∆ συνεχίζουµε να ανοίγουµε δρόµους και να θέτουµε ερωτήµατα µε θάρρος, αφουγκραζόµενοι όσα αφορούν τη δική µας γενιά. Η Τεχνητή Νοηµοσύνη είναι εργαλείο. Το αν θα υπηρετήσει την κοινωνία ή θα την υπονοµεύσει εξαρτάται από εµάς. Η νέα εποχή θέλει πολίτες ενηµερωµένους, θεσµούς σύγχρονους και µια νεολαία που δεν φοβάται το αύριο, αλλά το διαµορφώνει.