Το μεγάλο πλήγμα που επέφερε το πολιτικό σύστημα είναι ότι δημιούργησε προϋποθέσεις για την ενδυνάμωση α-πολιτικών πολιτών και α-πολιτικ κομμάτων. Το βλέπουμε αυτό με την εμφάνιση του «Ποταμιού», όπου ένας στην ουσία μη πολιτικών χαρακτηριστικών επικεφαλής, αλλά, αντιθέτως με χαρακτηριστικά life style έχει κατορθώσει να προσελκύσει ψηφοφόρους στις ευρωεκλογές και στελέχη χαλαρής πολιτικής διάθεσης –θαμώνες του παλαιού Dolce στη Σκουφά, όπως θα έλεγε και κάποιος- τα οποία, πειραματιζόμενα με την  πολιτική, φιλοδοξούν και να μας σώσουν αλλά και να αλλάξουν την πολιτική φιλοσοφία της χώρας.

Η επιβεβαίωση των παραπάνω επιβεβαιώνεται από τα όσα συνέβησαν στο ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος που θύμιζε ένα ευχάριστο προσκοπικό τζάμπορυ, με καλή διάθεση από όλους, με Δημάρχους και πολιτικά πρόσωπα χαβαλετζήδες και με μεγαλοστομίες του τύπου ότι το «Ποτάμι» θα τους παρασύρει όλους.  Με την αυθαίρετη εσωτερική δημοσκοπική αξιολόγηση που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι πολλοί βλέπουν το «Ποτάμι» με συμπάθεια –και γιατί άραγε να το βλέπουν με μίσος και φθόνο;;;- υπήρξε μια γενική ευφορία που εν μέσω αυτής οι σύνεδροι ασχολήθηκαν και με μείζονα πολιτικά προβλήματα του τόπου. Όπως λ.χ. η αποποινικοποίηση της κάνναβις και το δικαίωμα υιοθεσίας και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Βεβαίως ευχόμαστε να περιορίζεται ο πολιτικός προβληματισμός του «Ποταμιού» σε αυτά τα φλέγοντα θέματα διότι στα πιο σοβαρά με τα οποία επεχείρησαν να ασχοληθούν, όπως λ.χ. αν θα πρέπει η Τουρκία να γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή αν θα πρέπει να γίνει συμβιβασμός με τα Σκόπια, χωρίς βεβαίως να ξέρουν τι είδους και περιεχομένου συμβιβασμός, αναδείχτηκε το πολύ μεγάλο ποσοστό των ασχέτων συνέδρων σε πολύ κρίσιμα ζητήματα όπως είναι τα εθνικά.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έτσι που κατάντησαν την πολιτική οι επαγγελματίες πολιτικοί δίδεται η δυνατότητα στον καθένα να κάνει πλάκα ή τα παιγνίδια του. Υπό την έννοια αυτή ξενοδόχος είναι ασφαλώς ο λαός. Και εφ’ οσον θεωρεί ότι μπορεί αζημίως να κανει και τη δική του πλάκα, τότε καλείται να πυκνώσει τις τάξεις του «Ποταμιού»...