Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν αυτόν τον καιρό τη δημοσιότητα αποτελούν τον ορισμό της «φωτογραφίας της στιγμής».

Είναι, άλλωστε, γνωστό πως όταν ένα γεγονός βρίσκεται σε εξέλιξη, μετρήσεις της κοινής γνώμης δεν γίνονται και, πάντως, δεν δημοσιεύονται. Ωστόσο, με αφορμή την εθνική τραγωδία των Τεμπών, η δημοσιοποίηση μιας σφυγμομέτρησης αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον - γεγονός που δικαιολογεί αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε «ήπια παραβίαση του πρωτοκόλλου». Στην πράξη αποδεικνύεται πως και οι «εν θερμώ» μετρήσεις έχουν την αξία τους: Αποτυπώνουν μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή που, αν και πρόσκαιρη και προσωρινή, οδηγεί σε μια πολύ χρήσιμη αξιολόγηση.

Δεν έδειξε κάτι διαφορετικό από αυτό που φανταζόμασταν η «φωτογραφία της στιγμής». Ενδεχομένως κάποιοι να απογοητεύτηκαν, πιστεύοντας ότι η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία θα κατακρημνίζονταν. Ή να χάρηκαν φανταζόμενοι πως τάχα είναι η αρχή της πτώσης. Η αλήθεια είναι πως όταν ο λαός θα βρεθεί μπροστά στην κάλπη, θα τα μετρήσει όλα - προφανώς και το τραγικό δυστύχημα που μας έχει όλους συγκλονίσει. Θα σταθμίσει, όμως, και άλλα πράγματα. Η κάλπη δεν θα είναι μονοθεματική, όσο μεγάλο και αβάσταχτο πόνο και αν έχει προκαλέσει το τραγικό δυστύχημα.

Θα θυμηθεί ο λαός ποιος υποσχέθηκε το σχίσιμο των μνημονίων «ντάλα μεσημέρι» και χορό των αγορών με νταούλια και ζουρνάδες, αλλά μετά έφερε ένα τρισχειρότερο μνημόνιο. Θα θυμηθεί ποιος αποκαλούσε τα ξένα Funds «κοράκια της καταστροφής», αλλά μετά τα έφερε στην Ελλάδα, τους επέτρεψε να έχουν έδρα στο εξωτερικό και πρόσφερε ασυλία στα στελέχη τους. Θα θυμηθεί και ποιος πολεμούσε τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά έφτιαξε το υπερταμείο και μετέφερε εκεί, για έναν αιώνα, το σύνολο της δημόσιας περιουσίας. Θα θυμηθεί τη διαχείριση της καταστροφής στο Μάτι και τις νυχτερινές θεατρικές παραστάσεις. Και θα συνειδητοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεπής υπήρξε μόνο στην (άθλια) διαχείριση του Μεταναστευτικού και στα γενικά προσκλητήρια, που προκάλεσαν την κρίση του 2015- 2016. Γιατί μπροστά στην κάλπη όλα μετράνε…

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 20/3