Οκ. Κασσελάκης παριστάνει ότι προέρχεται από παρθενογένεση και ότι έχει τις λύσεις στο τσεπάκι του, όπως, άλλωστε, και ο κ. Τσίπρας το 2014.

Ενόψει ευρωεκλογών και καθώς οι υποσχέσεις ρέουν εκ των ΣΥΡΙΖΑϊκών µπατζακίων, καλό είναι να θυµόµαστε τι έλεγαν και τι έκαναν τότε:

1. Θα καταργούσαν το Μνηµόνιο µε έναν νόµο και ένα άρθρο. Υπέγραψαν το τρίτο µνηµόνιο, οι όροι του οποίου έγιναν ακόµα επαχθέστεροι, λόγω των καθυστερήσεων, των παλινωδιών, της διεξαγωγής του δηµοψηφίσµατος και του κλεισίµατος των τραπεζών.

2. Θα έδιωχναν την τρόικα και θα έβαζαν τέλος στη λιτότητα. Η τρόικα επανήλθε µεταµορφωµένη σε κουαρτέτο και διαπραγµατεύονταν µαζί της στα υπόγεια του Χίλτον.

3. ∆εν θα έπαιρναν νέο δάνειο. Υπέγραψαν για νέο δάνειο 86 δισ. ευρώ.

4. ∆εν θα εφάρµοζαν το mail Χαρδούβελη, ύψους 980 εκατ. ευρώ. Υπέγραψαν ένα µνηµόνιο µε µέτρα που έφτασαν τα 13 δισεκατοµµύρια ευρώ.

5. Θα καταργούσαν τον ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ διατηρήθηκε, ενώ επιπλέον καταργήθηκαν και όσες απαλλαγές υπήρχαν.

6. Θα θεσµοθετούσαν αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Προχώρησαν σε αύξηση φόρου εισοδήµατος νοµικών προσώπων από το 26% στο 29%, για τους αγρότες από 13% στο 26%, αύξηση της προκαταβολής φόρου από 27,5% (αγρότες) και 55% (περισσότερες επιχειρήσεις) στο 75% και τελικά στο 100%, αύξηση του φόρου από ενοίκια στο 15% (από 11%) για εισοδήµατα κάτω από 12.000 και στο 35% (από 33%) για εισοδήµατα άνω των 12.000 ευρώ.

7. ∆εν θα προχωρούσαν σε αύξηση ΦΠΑ. Προχώρησαν σε οριζόντια αύξηση ΦΠΑ µε µετάταξη των περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών από τον «υπερµειωµένο» (6,5%) και «µειωµένο» (13%) στο 23%.

8. Θα έδιναν 13η σύνταξη µε τη µορφή ∆ώρου Χριστουγέννων στους συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ. Μείωσαν και τη 12η σύνταξη, µέσω της αύξησης των εισφορών υγειονοµικής περίθαλψης (+2% στις κύριες και +6% στις επικουρικές συντάξεις) και της αύξησης του ΦΠΑ.

9. Θα µείωναν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρµανσης. Μείωσαν στο µισό το επίδοµα πετρελαίου θέρµανσης και κατήργησαν το επίδοµα πετρελαίου κίνησης (diesel) για τους αγρότες.

10. Θα δηµιουργούσαν (βάσει του «προγράµµατος της Θεσσαλονίκης») 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Η οικονοµία επέστρεψε στην ύφεση, επιβλήθηκαν περιορισµοί στην κίνηση κεφαλαίων, µειώθηκε η βιοµηχανική παραγωγή και οι θέσεις εργασίας, ενώ πολλαπλασιάστηκαν τα λουκέτα.

11. Υπόσχονταν «σεισάχθεια» και δηµιουργία ενδιάµεσου φορέα όπου θα µεταφέρονταν τα δάνεια των πολιτών, ενώ ορκίζονταν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», ότι τα δάνεια δεν θα περνούσαν στα «λαίµαργα ξένα funds» και πως θα έπαιρναν 3 δισ. από το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, όπως και τις τράπεζες, θα έθεταν υπό δηµόσιο έλεγχο. Επραξαν το ακριβώς αντίθετο και περί ενδιάµεσου φορέα και διαγραφής χρεών, ούτε λόγος. Οι τράπεζες τέθηκαν υπό τον απόλυτο έλεγχο του ΤΧΣ, το οποίο απέκτησε διευρυµένες εξουσίες.

12. Θα σταµατούσαν τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, διά των οποίων «χαρίζονταν χρήµατα στους τραπεζίτες» και θα προχωρούσαν στην ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού και αναπτυξιακής τράπεζας, από όπου θα χρηµατοδοτούνταν οι επιχειρήσεις και οι αγρότες. Προχώρησαν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ουδέποτε ίδρυσαν τράπεζες ειδικού σκοπού.

13. Θα προχωρούσαν άµεσα σε αύξηση του κατώτατου µισθού στον ιδιωτικό τοµέα στα 751 ευρώ. Ουδέποτε συνέβη. Τα υπόλοιπα... στο αυριανό φύλλο!

* Βουλευτής Β3 Νότιου Τοµέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δηµοσιογράφος
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής» στις 19/05/2024