Η απόφαση περίπου 160 πρώην βουλευτών να διεκδικήσουν δικαστικά αναδρομικές αποδοχές που, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ, θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους πολίτες με εκατομμύρια ευρώ είναι ντροπιαστική ασφαλώς όχι συνολικά για το πολιτικό σύστημα, αλλά σίγουρα για τους ίδιους. Κάνοντας χρήση της νομοθεσίας, προσέφυγαν στα δικαστήρια, δικαιώθηκαν και τώρα περιμένουν να εισπράξουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από την καθημαγμένη στο μεγαλύτερη κομμάτι της κοινωνία, μια μικρή περιουσία ο καθένας.

Πολύ σωστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε πως όποιος δεν αποσύρει την προσφυγή του και σπεύσει να διεκδικήσει μέχρι τέλους τα χρήματα θα διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία. Ενώ ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι κάλεσαν τους πρώην βουλευτές να παραιτηθούν από τα επιδικασθέντα ποσά. Το γεγονός άλλωστε ότι το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έκανε γνωστό ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης στην τρέχουσα δημοσιονομική συγκυρία η ικανοποίηση του αιτήματος βουλευτών για λήψη αναδρομικών, απλώς καθυστερεί όσους θέλουν να πάρουν τα χρήματά τους, αφού δεν μπορεί να ακυρώσει δικαστική απόφαση. Μόλις καταλαγιάσει ο θόρυβος και εφόσον οι ενδιαφερόμενοι κινηθούν νομικά, θα πάρουν τα χρήματά τους, αφού, σύμφωνα με τον νόμο, τα δικαιούνται. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να πληροφορηθούμε επίσημα ποιοι διεκδίκησαν αναδρομικά χρήματα και πόσα. Σε μια εποχή που βγαίνουν στα μανταλάκια ονοματεπώνυμα χιλιάδων οφειλετών του δημοσίου, θα ήταν χρήσιμο και -κυρίως- δίκαιο, να τα μαθαίναμε όλα αυτά μιας και θα τα πληρώσουμε κάτι παραπάνω.

Υ.Γ.1: Η επίσημη δημοσιοποίηση των ονομάτων -που έτσι κι αλλιώς θα γίνουν γνωστά από το ρεπορτάζ- θα είναι πολλαπλά χρήσιμη. Αφού έτσι θα ξέρουμε και ποιοι από τους πρώην βουλευτές, προς τιμήν τους, δεν έκαναν χρήση της δυνατότητας να προσφύγουν στα δικαστήρια..

Υ.Γ.2: Επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν μία ακόμα ευκαιρία να ξιφουλκήσουν εναντίον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πρώην βουλευτών θεωρείται βέβαιο ότι προέρχονται από τα δύο αυτά κόμματα, καλό θα είναι να θυμηθούν την ιστορία (τους) με τα βουλευτικά αυτοκίνητα. Το 2015, όταν... αυγάτισε η κοινοβουλευτική τους ομάδα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά τους κάλεσε να μην κάνουν χρήση του προνομίου του βουλευτικού αυτοκινήτου. Κι εκείνοι στην πλειοψηφία τους τον... έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και πήραν κανονικά τα τζάμπα αυτοκίνητα. Δεν είναι ίδια περίπτωση με τα αναδρομικά ασφαλώς, αλλά κάτι δείχνει για το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» της αριστεράς...