Το πόρισµα του καθηγητή Καρώνη, που τόσο ανέµεναν άπαντες τους τελευταίους µήνες µε φόντο τις µεγάλες κινητοποιήσεις, τις πολιτικές ζυµώσεις αλλά και τις κάθελογής θεωρίες συνωµοσίας γύρω από το θέµα των Τεµπών, δηµοσιεύθηκε χθες και όπως ήταν φυσικό προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, ανάλογα -δυστυχώς- µε το πόσο εξυπηρετούνται ή όχι τα κοµµατικά αφηγήµατα µε βάση το περιεχόµενό του. Τα συµπεράσµατα του καθηγητή και του ΕΜΠ αποτελούσαν κάτι σαν ορόσηµο για τη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας, δεδοµένων των αντίθετων απόψεων που ακούγονταν όλο αυτό το διάστηµα σχετικά µε την ύπαρξη ή µη παράνοµου φορτίου εξαιτίας του οποίου δηµιουργήθηκε η περιβόητη πυρόσφαιρα. Γι’ αυτό και ορθώς είχαν διατυπωθεί εύλογα ερωτήµατα για την καθυστέρηση της δηµοσιοποίησης της έκθεσης του Πολυτεχνείου και της οµάδας Καρώνη.

Τελικώς, χθες, στον απόηχο της µεταβίβασης στη Βουλή της δικογραφίας (ή καλύτερα των δικογραφιών) για τους Καραµανλή και Σπίρτζη, το πόρισµα ανακοινώθηκε επισήµως. Τι συνέβη έπειτα από αυτό; Πριν αλέκτορα φωνήσαι…, τα κόµµατα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα εκείνα που έστησαν την πολιτική τους υπόσταση γύρω από τις πιθανές κυβερνητικές ευθύνες για τη µοιραία σύγκρουση των δύο τρένων, ουσιαστικά, διεµήνυαν ότι ο καθηγητής κρεµούσε στα µανταλάκια τα πτυχία του και την επιστηµονική του οντότητα που όλοι µέχρι χθες αναγνώριζαν ασυζητητί, µόνο και µόνο για να στηρίξει τις θέσεις οποιασδήποτε κυβέρνησης και οποιουδήποτε Μητσοτάκη. Κάποιοι εκ των επικεφαλής και των στελεχών των εν λόγω σχηµατισµών έφθασαν στο σηµείο να αφήνουν, ανοικτά, υπονοούµενα περί εκβιασµών, ενώ κάποιοι άλλοι -παντελώς άσχετοι µε τα τεχνικά ζητήµατα- επιχειρούσαν δήθεν «επιστηµονικά» να αποδοµήσουν τα σχετικά συµπεράσµατα. Κι όχι µόνο του Καρώνη αλλά και του Τσακιρίδη, ο οποίος σηµείωνε πως δεν εντόπισε ίχνη καύσης στο πιλοτήριο και την ηλεκτροµηχανή. Σίγουρα στην περίπτωση αυτή ισχύει το ρητό ότι και οι κρίνοντες κρίνονται.

Προφανώς και θα πρέπει να συζητηθεί ανοικτά, από τεχνικούς και ειδικούς όµως και όχι από άσχετους, αν τελικώς θα πρέπει να ελεγχθούν περαιτέρω (κάτι που θεωρείται δεδοµένο από τους γνωρίζοντες πως θα συµβεί στην πορεία του χρόνου) τα συµπεράσµατα Καρώνη, ο οποίος υποδείκνυε τα έλαια σιλικόνης ως βασικό αίτιο για την πυρόσφαιρα. Όµως φαίνεται πως οι συγκεκριµένοι κύκλοι περίµεναν στη… γωνία αυτή την (κατά κοινή οµολογία) κορυφαία στιγµή της διερεύνησης, προκειµένου είτε να εξα πολύσουν νέα πυρά στον κυβερνητικό παράγοντα προωθώντας τις στοχεύσεις τους είτε να αµφισβητήσουν τα συµπεράσµατα, όπως έπραξαν τώρα. Φυσικά, δεν µπορεί να µην αναρωτηθεί κανείς για ποιον λόγο επιµένουν στο µέτωπο αυτό, όταν τα λιγότερο τεχνικά και ξεκάθαρα πιο δύσκολα για την κυβέρνηση ζητήµατα, όπως η έλλειψη τηλεδιοίκησης, ή το τι ακριβώς συνέβη στη διαχείριση µετά την τραγωδία παραµένουν αναπάντητα.

Σε περίπτωση πάντως που επιµείνουν στις θέσεις αυτές, οι οποίες ταυτίζουν την Ελλάδα µε κράτος της Λατινικής Αµερικής τη δεκαετία του ’70, ας προχωρήσουν στις αντίστοιχες νοµικές ενέργειες κι ας αποδεχθούµε όλοι ότι δεν υπάρχει κανένα σηµείο επαφής µε το θεσµικό περιβάλλον που χαρακτηρίζει µια χώρα του δυτικού κόσµου. Κι επαναλαµβάνω. Και οι κρίνοντες κρίνονται, και πρέπει να κριθούν όταν υπάρχουν 57 νεκροί και ολόκληρη η Ελλάδα ζητά εδώ και τώρα σαφείς απαντήσεις, από αυτούς όµως που πρέπει κι όχι µε πολιτικά τερτίπια. Ακόµη µια φορά τέλος, θα πρέπει να υπενθυµιστεί η µεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για την οµαλή πορεία των ερευνών και την αποφυγή παντός είδους λαθών σαν κι αυτά που κατέστησαν τον πόνο των συγγενών έρµαιο στις διαθέσεις του κάθε συνωµοσιολόγου και τα µέλη της κυβέρνησης µια οµάδα, κατά τ’ άλλα έµπειρων πολιτικών, που είχε χάσει τ’ αυγά και τα καλάθια…

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή