Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης από την ημέρα που τα φώτα της δημοισιότητας και το παγκόσμιο ενδιαφέρον στράφηκαν στην Ελλάδα όχι για σκάνδαλα, χρέος και Μνημόνια αλλά για ένα κτήριο παγκοσμιου θαυμασμού που προβάλλει ένα μνημείο του οικουμενικού πολιτισμού.

Ένα μουσείο που έχει αγαπηθεί πολύ, όπως δείχνουν οι 14.500.000 Έλληνες και ξένοι που πέρασαν το κατώφλι του και θαύμασαν τα εκθέματά του όλα αυτά τα χρόνια.


Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι από την 1 Ιουνίου 2018 έως 31 Μαΐου 2019 το επισκέφτηκαν περισσότεροι από 1.803.000 άνθρωποι. Το ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι πως περίπου το 25% ήταν Έλληνες γεγονός που μας κάνει να βλέπουμε με πιο αισιόδοξο μάτι τη σχέση των συμπατριωτών μας με την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Κατά τα λοιπά, 18% ήταν Αμερικανοί, 7% ως 8% Γάλλοι και Βρετανοί, ενώ 5% ήταν από Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και από άλλες χώρες.

Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης άνοιξε τις πύλες του τον Ιούνιο του 2009 επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή ο οποίος κατά την τελετή των εγκαινίων είχε προχωρήσει σε μια συμβολική κίνηση, σηματοδοτώντας και την έναρξη λειτουργίας του μουσείου είχε τοποθέτησε στη γυάλινη προθήκη του, στο έδαφος, το τελευταίο αντικείμενο, έναν σκάνθαρο κρασιού, όπως ακριβώς έκαναν και οι αρχαίοι Έλληνες, όταν θεμελίωναν τα σπίτια τους, για διώξουν το κακό ενώ μεταξύ άλλων είχε σταθεί στην οικουμενικότητα του μουσείου λέγοντας πως «Μουσείο της Ακρόπολης είναι έργο όλων των Ελλήνων, είναι κτήμα οικουμενικού πολιτισμού».


Από την πλευρά του ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς είχε πει πως «Δεν πρόκειται απλώς για ένα κομμάτι της ιστορίας μας», είναι κομμάτι του εαυτού μας, ιεροί και ακατάλυτοι δεσμοί μας συνδέουν από το πιο απλό θραύσμα ως την πιο περίτεχνη παράσταση». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί «στην επανένωση του μνημείου του Παρθενώνα με τα γλυπτά που λείπουν και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του».