Ο Banksy είναι γνωστός Βρετανός καλλιτέχνης του γκραφίτι, πολιτικός ακτιβιστής και σκηνοθέτης ταινιών. Τα έργα του είναι συνήθως σατιρικά, σχολιάζοντας ζητήματα πολιτικής και κουλτούρας, με επιγράμματα που συνδυάζουν το μαύρο χιούμορ με γκραφίτι, τα οποία εκτελούνται με μια ιδιαίτερη τεχνική στένσιλ. Τα πολιτικού και κοινωνικού σχολιασμού έργα του έχουν εμφανισθεί σε δρόμους, τοίχους και γέφυρες πόλεων σε όλο τον κόσμο. H δουλειά του Banksy ξεκίνησε από τη Bristol underground σκηνή και περιελάμβανε συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών και μουσικών. Ειδικοί έχουν σημειώσει, ότι το στυλ του είναι παρόμοιο με του Blek le Rat, ωστόσο ο ίδιος ισχυρίζεται πως έχει εμπνευστεί από τον "3D", έναν καλλιτέχνη, που στη συνέχεια έγινε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του αγγλικού μουσικού συγκροτήματος Massive Attack.

Ο Banksy αρνείται την πώληση φωτογραφιών ή αναπαραγωγών των έργων του, αν και δημοπράτες τέχνης έχουν αποπειραθεί να πουλήσουν μερικά από τα γκραφίτι αφήνοντας το πρόβλημα της αφαίρεσης τους από την αρχική τοποθεσία στον πλειοδότη της δημοπρασίας. Η πρώτη ταινία του Banksy "Exit through the Gift Shop" έκανε την εμφάνιση της το 2010 στο φεστιβάλ κινηματογράφου Σαντανς, ενώ στην Ελλάδα έχει μεταφραστεί ως «Η Τέχνη στο δρόμο». Τον Ιανουάριο 2011 προτάθηκε για το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ και το 2014 βραβεύτηκε ως πρόσωπο της χρονιάς στα Webby Awards.



Ταυτότητα
To όνομα καθώς και η ταυτότητα του Banksy παραμένουν άγνωστα, ωστόσο έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2008 από την εφημερίδα Mail on Sunday αποκάλυψε, πως πρόκειται για τον Robin Gunningham, έναν παλιό μαθητή του δημόσιου, καθολικού σχολείου Bristol. Η πρόταση αυτή ενισχύθηκε το 2016 σύμφωνα με μια μελέτη με θέμα τις τοποθεσίες, που έχουν εντοπισθεί έργα του Banksy και διαπιστώνεται πως η συχνότητα εμφάνισης των έργων του συσχετίζεται με τις γνωστές κινήσεις του Gunningham.

Υπάρχουν, επίσης, εικασίες, που υποστηρίζουν ότι ο Banksy είναι γυναίκα ή μια ομάδα επτά καλλιτεχνών. Toν Οκτώβριο 2014 κυκλοφόρησε η φήμη, ότι ο Banksy συνελήφθη και η ταυτότητα του αποκαλύφθηκε προκαλώντας σύγχυση στον κόσμο του διαδικτύου. Παράλληλα, έχει δεχθεί οξεία κριτική κατηγορούμενος πολλαπλές φορές για βανδαλισμό και αντιγραφή άλλων καλλιτεχνών.

«Το κορίτσι με το μπαλόνι»
Πολλές είναι οι φορές που ο εναλλακτικός καλλιτέχνης αρέσκεται να «παίζει» με τους θαυμαστές τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η φορά που ο πίνακας «Το κορίτσι με το μπαλόνι» του Βρετανού καλλιτέχνη, αυτοκαταστράφηκε κατά τη διάρκεια μιας δημοπρασίας του οίκου Sotheby’s, αφήνοντας το κοινό με το στόμα ανοιχτό.

banksy_ballon

Μετά το σάλο που προκλήθηκε στον κόσμο της τέχνης μετά την τελευταία «φάρσα» του Banksy, ο οποίος έκανε ένα από τα κορυφαία του έργα να αυτοκαταστραφεί την ώρα που θα κατοχυρωνόταν σε δημοπρασία για 1,18 εκατομμύρια ευρώ, βρέθηκαν μιμητές που είπαν να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορία.

Την ώρα που ο κόσμος παρακολουθούσε στα σόσιαλ μίντια το «Κορίτσι με το μπαλόνι» να γίνεται κομμάτια, ο Λέσα Λιμόνοφ, ένας graphic designer από την Μπελαρούς, είχε την ιδέα να αντιγράψει ιδέα του διάσημου street art καλλιτέχνη. Ο Λευκορώσος σχεδιαστής βλέποντας πόσο μεγάλη ανταπόκριση είχε η αυτοκαταστροφή του διάσημου πίνακα, ο οποίος θεωρήθηκε νέο έργο τέχνης, σκέφτηκε να κάνει τη «φάρσα» καλλιτεχνική επένδυση.

1387ef71746143_5bcfcc933fd47

Για πρώτη φορά, έργο του Banksy στο British Museum
Το Φεβρουάριο του 2019 το Βρετανικό Μουσείο απέκτησε το πρώτο του έργο, φιλοτεχνημένο από τον καλλιτέχνη δρόμου.
Πρόκειται για το «Di-faced Tenner», μια απομίμηση του χαρτονομίσματος των 10 λιρών Αγγλίας με το πρόσωπο της μακαρίτισσας Πριγκίπισσας Νταϊάνα - και όχι της Βασιλίσσης - και επάνω του αναγράφεται «Banksy of England» και - και όχι «Bank of England».

Ο Banksy το φιλοτέχνησε το 2004, επτά χρόνια μετά τον θάνατο της Ντι, με την πρόθεση να το χρησιμοποιήσει σε μία περφόρμανς. Ο ανώνυμος καλλιτέχνης δρόμου - ευρέως πιστεύεται ότι πρόκειται για τον Ρόμπιν Κάνιγκχαμ - υποστήριξε ότι είχε τυπώσει 100.000 τέτοια χαρτονομίσματα για να τα πετάξει από ένα κτήριο. Τώρα, πωλούνται στο eBay, σε τιμές από 1,99 λίρες ως 750 λίρες το ένα, αν και πολλά είναι αναπαραγωγές και όχι κάποια από τα πλαστά αντίγραφα του Banksy.

diana_

Έργο Banksy, του 2000, σε δημοπρασία
Στις 14 Σεπτεμβρίου, στον οίκο δημοπρασιών Bonhams, θα δημοπρατηθεί έργο του Banksy, της πρώτης περιόδου καλλιτεχνικών παρεμβάσεών του, το οποίο ο Βρετανός καλλιτέχνης δρόμου και ακτιβιστής ζωγράφισε στο εξωτερικό ενός φορτηγού Volvo και αναμένεται να αποφέρει 2 εκατομμύρια δολάρια.

Το «Turbo Zone Truck (Laugh now but one day will be in charge)», το οποίο ο Banksy δημιούργησε το 2000, χαρακτηρίζεται από σειρά μοτίβων αναρχίας και απείθαρχης συμπεριφοράς: παρόντες είναι φτερωτοί πίθηκοι και βαριά εξοπλισμένες ειδικές μονάδες αποκατάστασης τάξης (και τα δύο εμφανίζονται σε πολλές παραλλαγές καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής δημιουργίας του).

Banksy-Turbo-Zone-Truck_-Laugh-Now-But-One-Day-We_ll-Be-in-Charge-

*Με πληροφορίες απο τη Βικιπαίδεια