Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
666231
Stories

Θεοδωρικάκος στη Σάσα: Μεγάλη επιτυχία τα 288 «ναι» για την ψήφο των ομογενών

Ο υπoυργός Εσωτερικών, μίλησε «de profundis» στα «Π» για την οικογένειά του, τη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό και τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης για το 2020

Ανήκει στον στενό πυρήνα των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια, πολύ πριν ο σημερινός πρωθυπουργός περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ το 2020 αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της κυβέρνησης της Ν.Δ., καθώς έχει ανάλαβει δύο σημαντικά πρότζεκτ: τους νέους εκλογικούς νόμους για τις εθνικές και τις αυτοδιοικητικές κάλπες. Ο λόγος για τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον οποίο τα «Π» συνάντησαν στο «42 Barstronomy» στην οδό Κολοκοτρώνη, όπου μας μίλησε για τη μετάβασή του στην πολιτική, τα παιδιά του, τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης για το 2020 και την πολιτογράφηση του Τομ Χανκς.

Επειδή αυτή είναι η πρώτη συνέντευξη των «Π» για το νέο έτος, έχετε τη φήμη του γουρλή ή όχι;

Η επιτυχία στους στόχους προέρχεται πάντοτε από την καλή προετοιμασία, τη σωστή στρατηγική και την πολύ σκληρή δουλειά και όχι από την τύχη. Τίποτα δεν χαρίζεται. Τίποτα η ζωή δεν μας χρωστάει, γιατί είναι ένας συνεχής αγώνας, γεμάτος από επιμέρους μάχες, άλλοτε σπουδαίες και κρίσιμες και άλλοτε λιγότερο σημαντικές. Αλλά είναι σωτήριο για την ψυχή μας να παλεύουμε για ό,τι έχουμε ονειρευτεί και αγαπάμε. Και είναι σπουδαίο να μαθαίνουμε και από τα λάθη και τις αποτυχίες. Πολλοί, όμως, πράγματι με λένε γουρλή, γιατί γνωρίζουν πόσο μου αρέσει να ασχολούμαι μεθοδικά και να πετυχαίνω σε ειδικές αποστολές όπου όλοι πιστεύουν ότι είναι αδύνατον να πετύχουν.

Από τις πολιτικές έρευνες και το πανεπιστήμιο, τώρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό είναι αποτέλεσμα προσωπικών και πολιτικών επιλογών ή έτσι τα έφερε η ζωή;

Όπως γνωρίζετε, η συνεργασία μου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε όταν κανείς δεν πίστευε ότι θα εκλεγεί πρόεδρος της Ν.Δ. Ήταν μια τολμηρή προσωπική επιλογή να αφήσω στην άκρη μια πολύχρονη και επιτυχημένη επαγγελματική πορεία στον χώρο της πολιτικής έρευνας και συμβουλευτικής για να συμμετάσχω ουσιαστικά στο πολιτικό σχέδιο του σημερινού πρωθυπουργού. Σε όλη τη διαδρομή μου η σπουδαιότερη αξία ζωής ήταν και είναι η ελευθερία. Αυτή με οδήγησε πριν από δεκαετίες να υπερβώ ιδεοληψίες και στερεότυπα και να αναζητώ το καινούργιο και πραγματικά προοδευτικό.

Με τον κ. Μητσοτάκη πώς «δέσατε»;

Περάσαμε μια δύσκολη και ενδιαφέρουσα τετραετία, κατά την οποία είχα τα κρίσιμα καθήκοντα του υπευθύνου για τη στρατηγική του. Σπουδαία εμπειρία! Μεγάλη μάχη! Είχα πει πριν από τέσσερα χρόνια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα. Είναι ένας πολιτικός του μέτρου, της λογικής και της συνεννόησης. Και επιβεβαιώθηκα. Διαθέτει τη γνώση και υλοποιεί το σχέδιο για να φέρει δουλειές και επενδύσεις στη χώρα. Έχει όραμα για το αύριο της Ελλάδας και αποδεικνύει με πράξεις ότι μπορεί να υπερβαίνει τα στενά κομματικά όρια για χάρη της πατρίδας. Αυτά τα χαρακτηριστικά εκπροσωπούν και τη δική μου φιλοσοφία ζωής.

Η γυναίκα σας αντέχει το πρόγραμμά σας;

Μια γυναίκα που άφησε τον πρωταθλητισμό για μένα και την κοινή ζωή μας μπορεί να αντέξει πολλά. Είμαστε μαζί 25 χρόνια, αλλά μοιάζει σαν να έχει περάσει μόνο μία ημέρα. Με έχει στηρίξει σε όλες τις αποφάσεις της ζωής μου και είμαι σίγουρος ότι και οι δυο μας μπορούμε να αντέξουμε ακόμα πιο σκληρά προγράμματα, γιατί μας ενώνει η αγάπη, που υποστηρίζει κοινούς στόχους.

Μαθαίνετε τα νέα των παιδιών σας ή κάτι τέτοιο αποτελεί πολυτέλεια πια;

Η επικοινωνία με τα παιδιά μου με αναζωογονεί και είναι το πιο σταθερό στοιχείο της ζωής μου. Όσες ώρες κι αν δουλεύω την ημέρα, όσο σκληρές υποχρεώσεις κι αν έχω, δεν υπάρχει περίπτωση να μη μιλήσω μαζί τους καθημερινά για όσα νιώθουμε την ανάγκη να κουβεντιάσουμε μεταξύ μας.

Αληθεύει ότι ο γιος σας παίζει καλό μπάσκετ;

Ήταν πολύ καλός στο μπάσκετ, αλλά οι πανεπιστημιακές σπουδές και τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα της ζωής του έφεραν σε δεύτερη μοίρα το άθλημα. Αλλά για μένα το σπουδαίο είναι ότι και ο γιος μου και η κόρη μου είναι οι καλύτεροι φίλοι μου. Πρέπει να σας πω ότι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα πολιτικά δρώμενα και ότι ακούω πολύ τη γνώμη των παιδιών μου σε όλα τα θέματα.

Έχουμε καταλάβει ότι έχετε μια ιδιαίτερη αδυναμία στην κόρη. Είστε αυστηρός μαζί της;

Όλοι οι μπαμπάδες έχουν αδυναμία στις κόρες τους, αλλά πιστέψτε με ότι είμαι εξίσου υπερήφανος και για τα δύο παιδιά μου. Και αυτή η αγάπη δεν μπαίνει σε ζυγαριά. Δεν είμαι αυστηρός ούτε με την κόρη μου ούτε με τον γιο μου, γιατί έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στην κρίση τους και δεν έχει χρειαστεί ποτέ να βρεθώ στον ρόλο του πολύ αυστηρού πατέρα.

Ποιο θεωρείτε το πιο σημαντικό από τα πεπραγμένα σας μέχρι στιγμής στο υπουργείο και ποιο είναι το μεγαλύτερό σας στοίχημα;

Χωρίς καμία αμφιβολία, το σπουδαιότερο επίτευγμα έως τώρα ήταν ο νόμος με τον οποίο διευκολύνονται οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία βρίσκονται. Ο νόμος που ψήφισαν 288 Έλληνες βουλευτές. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα που είχα αυτή τη συμβολή στην επίλυση μιας εκκρεμότητας μισού αιώνα. Είναι η υλοποίηση ενός αυτονόητου δημοκρατικού δικαιώματος και μιας εθνικής επιταγής και πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή στην οποία οφείλουμε να είμαστε απολύτως ενωμένοι, ιδίως στα εθνικά μας θέματα. Γιατί είναι αλήθεια ότι οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Πέρα από αυτό, στο ΥΠ.ΕΣ. υπάρχουν για εμένα δύο μεγάλες προκλήσεις. Η πρώτη είναι η αποφασιστική ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό μέσα από έναν νέο νόμο κι ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Ενα μεγάλο στοίχημα είναι η επίλυση του τεράστιου προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων και το να βάλουμε την ανακύκλωση στις καθημερινές συνήθειες των πολιτών, να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας και να δούμε την ανακύκλωση ως μια μεγάλη επένδυση για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Θέλω να κάνω μόδα για τους Έλληνες την ανταποδοτική ανακύκλωση. Η δεύτερη πρόκληση είναι η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, ώστε να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, με διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα;

Το δημογραφικό πρόβλημα. Το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε και με εθνική ενόραση και με συγκεκριμένες πολιτικές, που ξεφεύγουν από τη λογική των επιδομάτων. Ορθότατη η απόφαση για καταβολή 2.000 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων της γέννας στα ζευγάρια που αποκτούν παιδί, αλλά χρειάζονται ευρύτερες πολιτικές και συγκεκριμένη στρατηγική, γιατί το δημογραφικό είναι πρόβλημα που ξεφεύγει από τον χρονικό ορίζοντα μιας κυβέρνησης τετραετίας. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε όλοι το βάθος του προβλήματος και να αλλάξουμε αντιλήψεις, συμπεριφορές και πολιτικές. Τόσο οι πολίτες όσο και οι πολιτικοί.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σας μέχρι σήμερα;

Η πιο δύσκολη στιγμή για εμένα ήταν όταν έπρεπε να βρεθώ όχι στο προγραμματισμένο πάρτι γενεθλίων της κόρης μου, αλλά στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Εύβοια στις 13 Αυγούστου, όταν οι φλόγες απείλησαν ανθρώπους και περιουσίες, δίπλα στον «άγρυπνο φρουρό» του κράτους ενάντια στις καταστροφές, τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, που κάνει μια θαυμάσια δουλειά. Τελικά, ο κίνδυνος αποσοβήθηκε και το κράτος απέδειξε πως μπορεί να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και να τους βοηθά σε δύσκολες περιστάσεις.

Η πιο δύσκολη στιγμή για εμένα ήταν όταν έπρεπε να βρεθώ όχι στο προγραμματισμένο πάρτι γενεθλίων της κόρης μου, αλλά στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Εύβοια, στις 13 Αυγούστου


Ποια χρονιά μέχρι σήμερα ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη;

Αυτή είναι μια εύκολη ερώτηση. Σίγουρα το 2015 ήταν μια πολύ άσχημη χρονιά. Η δημαγωγία και οι αυταπάτες θριάμβευσαν σε τρεις διχαστικές εκλογικές αναμετρήσεις. Βρεθήκαμε μια ανάσα από την ολοκληρωτική καταστροφή. Αναμφίβολα, η καλύτερη χρονιά ήταν το 2019, γιατί πετύχαμε να υπάρξει ξανά αληθινή ελπίδα για τη χώρα, ύστερα από τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, τον Μάιο και τον Ιούλιο, που σήμαναν τη μεγάλη πολιτική αλλαγή.

Πριν από μία εβδομάδα ανακοινώθηκε η πολιτογράφηση ως Έλληνα του Τομ Χανκς. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη...

Ο Τομ Χανκς είναι ένας άνθρωπος με παγκόσμια ακτινοβολία, που απέδειξε με πράξεις την αγάπη του για την πατρίδα μας. Ο πρωθυπουργός έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για να προωθήσουμε τη διαδικασία πολιτογράφησής του ως Έλληνα πολίτη. Είναι σπουδαίο για την Ελλάδα που τέτοιοι άνθρωποι, όπως ο Τομ Χανκς, επιλέγουν να είναι Έλληνες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την προώθηση της διαδικασίας πολιτογράφησης του Τομ Χανκς


Θα υπάρξουν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις;
Ασφαλώς θα υπάρξουν, αφού έχει δοθεί η νομική δυνατότητα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, παγκοσμίως, που αγαπούν την υπέροχη πατρίδα μας.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 4/11