Το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας, 14 Απριλίου 2014, ο Θοδωρής Ζαγοράκης δέχθηκε την επίσημη πρόταση να ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Την αποδέχθηκε αμέσως. Στα 43 του, ο βετεράνος διεθνής ποδοσφαιριστής είχε την αναγνωρισιμότητα που χρειαζόταν για να εκλεγεί στις πρώτες ευρωεκλογές που διεξήχθησαν με σταυροδοσία.

Έστω και στην πέμπτη και τελευταία τότε για τη Ν.Δ. εκλόγιμη θέση, τα κατάφερε και ξεκίνησε την πορεία του στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

Τι έκανε εκεί στην πρώτη του πενταετία ως ευρωβουλευτής; Σύμφωνα με την έγκυρη ιστοσελίδα Vote Watch Europe, που παρακολουθεί τη δραστηριότητα του Ευρωκοινοβουλίου, όχι πολλά: Από τους συνολικά 21 ευρωβουλευτές που είχε η Ελλάδα την περασμένη πενταετία, ο κ. Ζαγοράκης ήταν τελευταίος και με διαφορά στις παρουσίες!

Συγκεκριμένα, συμμετείχε μόλις στο 61,06% των ψηφοφοριών στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι που αποτελεί, βέβαια, το τυπικό και στοιχειώδες καθήκον του ως ευρωβουλευτή.

Σύμφωνα με τα στατιστικά που δημοσιεύει η ίδια ιστοσελίδα, ο κ. Ζαγοράκης ήταν από τους τελευταίους σε παρουσίες σε ολόκληρο το Ευρωκοινοβούλιο και συγκεκριμένα κατετάγη 738ος, από τους συνολικά 751 ευρωβουλευτές!

Όταν ερχόταν στην Ολομέλεια, πάντως, ψήφιζε σύμφωνα με την κομματική γραμμή. Ειδικότερα, το 99,08% των ψήφων του ήταν σύμφωνο με την ευρω-γραμμή της Νέας Δημοκρατίας. Πέραν τούτου, η παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέρασε μάλλον απαρατήρητη.

Στο κομμάτι «Ομιλίες στην Ολομέλεια και γραπτές δηλώσεις σχετικά με συζητήσεις στην Ολομέλεια», ο ευρωβουλευτής κ. Ζαγοράκης είχε μόνο είκοσι παρεμβάσεις μέσα σε πέντε χρόνια. Λάμβανε, δηλαδή, τον λόγο είτε γραπτά είτε προφορικά μόλις τέσσερις φορές μέσα σε κάθε έτος.

ΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ως προς τη δραστηριότητά του σε επίπεδο επιτροπών, τόσο στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο όσο και στη νέα επέλεξε μία συγκεκριμένη αντιπροσωπία (πέραν των κοινοβουλευτικών επιτροπών) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να είναι μόνιμο μέλος: την Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ρωσίας. Η επανεκλογή του το 2019 για δεύτερη θητεία δεν φαίνεται να τον παρακίνησε να επιδείξει μεγαλύτερο ζήλο στα καθήκοντά του.

Το τελευταίο εξάμηνο, με βάση τη δική του ιστοσελίδα στο site του Ευρωκοινοβουλίου, έχει κάνει μόλις μία ομιλία ή γραπτή δήλωση κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε συζήτησης στην Ολομέλεια, με αφορμή το Μεταναστευτικό, κάτι που τον κατατάσσει, στην παρούσα φάση, 695ο από τους 705 ευρωβουλευτές.

Η πρώτη γραπτή ερώτηση που κατέθεσε προς την Κομισιόν, στα μέσα Σεπτεμβρίου, αφορούσε τα «πρωτοφανή γεγονότα με χρήση αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας που συνέβησαν στην αναμέτρηση της Slovan Bratislava με τον ΠΑΟΚ για τα playoffs του Europa League».

Ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος του απάντησε ευγενικά ότι το θέμα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Ε.Ε., σημειώνοντας πως «δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της επιτροπής να εξετάζει ή να αξιολογεί οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια προερχόμενη από εθνικές Αρχές, όπως τα αστυνομικά όργανα».

Το 2020 ξεκίνησε «γουρλίδικα» για τον Θοδωρή Ζαγοράκη, καθώς κέρδισε το φλουρί στη βασιλόπιτα που έκοψε με τους συναδέλφους του στις Βρυξέλλες. Γρήγορα, όμως, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή.

Την περασμένη Τρίτη το βράδυ ο κ. Ζαγοράκης έκανε την πρώτη του ανάρτηση, με τοποθέτηση, στο Facebook μετά τις 18 Νοεμβρίου, καταγγέλλοντας την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και απειλώντας με ανεξαρτητοποίηση «εάν ο ΠΑΟΚ δεν δικαιωθεί».

Το επόμενο κιόλας πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ενημερώθηκε για την ανάρτηση αυτή μόλις προσγειώθηκε επιστρέφοντας από την Πολωνία, πήρε την απόφαση της διαγραφής του, εμφανώς ενοχλημένος με την απόπειρα πολιτικού εκβιασμού από τον ευρωβουλευτή. «Την ώρα που η χώρα κάνει το άλμα προς τα εμπρός, ξεπερνώντας διχαστικά διλήμματα του παρελθόντος, δεν έχει την πολυτέλεια να διχάζεται με αφορμή το ποδόσφαιρο.

Ιδίως σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τα εθνικά μας θέματα», είπε ο Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Με απόφαση του πρωθυπουργού, διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης, είχε μεταφέρει στον κ. Ζαγοράκη την απόφαση του πρωθυπουργού.