Ε ίναι ο άνθρωπος που πολεµά την πανδηµία µε υπερ-υπολογιστές, εκείνος που βρίσκεται στην πρώτη γραµµή του «Ψυχρού Πολέµου» µεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για τις τεχνολογίες 5G και ο αρχιτέκτονας της προσπάθειας των Αµερικανών να κυριαρχήσουν στην Τεχνητή Νοηµοσύνη.

Ως ο «τσάρος» τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, ο 33χρονος Ελληνοαµερικανός Μάικλ Κράτσιος έχει κερδίσει την εµπιστοσύνη του Ντόναλντ Τραµπ, αλλά, την ίδια ώρα, είναι ένα άτοµο το οποίο εκτιµούν τα µεγάλα κεφάλια της Silicon Valley και της τεχνολογικής βιοµηχανίας των ΗΠΑ.

Πλέον, θα φορά και το «καπέλο» του υφυπουργού Αµυνας, υπεύθυνου για την έρευνα και τη µηχανική, κάτι που σηµαίνει ότι είναι ο άνθρωπος που καλείται να βοηθήσει την Ουάσινγκτον να εκµεταλλευτεί το επόµενο τεχνολογικό κύµα προκειµένου να εκσυγχρονίσει τα αµυντικά συστήµατά της.

Ως µια από τις ισχυρότερες προσωπικότητες στην παγκόσµια τεχνολογική σκηνή, ο Κράτσιος οµολογεί ότι οι ελληνικές ρίζες του ήταν αυτές που του ενέπνευσαν την αισιοδοξία ότι η τεχνολογία µπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο.

Η µητέρα του, Μαρία, µετανάστευσε στις ΗΠΑ από τη Χίο, ενώ η οικογένεια του πατέρα του, Γιάννη, κατάγεται από την Καστοριά.

Ο ίδιος µεγάλωσε σε ένα σπίτι όπου µιλούσαν ελληνικά, ενώ και όταν σπούδαζε Πολιτικές Επιστήµες στο Πρίνστον εστίασε στην Ελληνική ∆ηµοκρατία. «Η µητέρα και ο παππούς µου ήρθαν στις Ηνωµένες Πολιτείες από την πατρίδα τους, την Ελλάδα, αναζητώντας ένα καλύτερο µέλλον. Μου ενέπνευσαν αυτήν τη διαρκή αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο.

Και πιστεύω ότι, εάν αγκαλιάσουµε την τεχνολογική καινοτοµία, εάν χτίσουµε νέες τεχνολογίες στην Αµερική και εάν δώσουµε σχήµα σε αυτές τις τεχνολογίες µε βάση τις αµερικανικές αρχές, θα οδηγηθούµε σε ένα ισχυρότερο µέλλον», έλεγε πριν από έναν χρόνο, ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας που ενέκρινε την τοποθέτησή του στη θέση του Chief Technology Οffi cer των Ηνωµένων Πολιτειών. Εάν κατάφερε να βρεθεί στο πλευρό του Αµερικανού προέδρου, ο M. Κράτσιος το χρωστά στη συνεργασία του µε µια από τις πιο διάσηµες προσωπικότητες της Silicon Valley.

Ο Πίτερ Τιλ θεωρείται ένας ζωντανός θρύλος της τεχνολογίας, αφού υπήρξε συνιδρυτής της PayPal, ο πρώτος εξωτερικός επενδυτής του Facebook και πολλά ακόµα.

Ο Ελληνας οµογενής δούλεψε για επτά χρόνια στις εταιρείες venture capital του Τιλ και, έτσι, µετά την εκλογική νίκη του Τραµπ, ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη µαζί µε το αφεντικό του για να γίνει µέρος της µεταβατικής οµάδας του εκλεγµένου προέδρου. Αρχικά, δουλειά του ήταν να στήσει «γέφυρες» µεταξύ του Λευκού Οίκου και της Silicon Valley.

Οµως, η σκληρή σύγκρουση των ΗΠΑ µε την Κίνα στις τεχνολογίες του 5G και της Τεχνητής Νοηµοσύνης τον έφεραν στην πρώτη γραµµή ενός νέου «Ψυχρού Πολέµου».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Αλλά και στην κρίση του κορονοϊού, ο Κράτσιος αποτελεί µέρος της απάντησης της Ουάσινγκτον στην πανδηµία. Οι άριστες σχέσεις του µε τα µεγάλα κεφάλια της τεχνολογίας τον βοήθησαν ώστε να φέρει κοντά τα ισχυρότερα ονόµατα της Silicon Valley, από τη Microsoſt έως την Amazon, για την υλοποίηση του σχεδίου του Λευκού Οίκου να πολεµήσει την πανδηµία του κορονοϊού µε υπερυπολογιστές. Αυτά τα πανίσχυρα προηγµένα συστήµατα µπορούν να επεξεργαστούν τεράστιες ποσότητες δεδοµένων, από την επιδηµιολογία και τη βιοπληροφορική έως τη µοριακή µοντελοποίηση και την αντίδραση των συστηµάτων υγείας, ώστε να βοηθήσουν τους επιστήµονες να απαντήσουν σε σύνθετες ερωτήσεις για τον COVID-19 µέσα σε λίγες ώρες ή ηµέρες, αντί για εβδοµάδες και µήνες. Ο Μάικλ Κράτσιος έχει αναπτύξει σχέσεις και µε την ελληνική κυβέρνηση, καθώς µε τον σηµερινό υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, είχε συναντηθεί στον Λευκό Οίκο από το 2017 ακόµα. Πέρυσι, συναντήθηκε στην αµερικανική πρωτεύουσα µε τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Χρίστο ∆ήµα, ενώ διατηρεί επαφές και µε τον υπουργό Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.