Διαχρονικά, η Ελλάδα είναι ο δρόμος που ενώνει Ευρώπη με την Ασία, άρα είναι και η χώρα που κρατάει τους πρόσφυγες μέχρι να αποφασισθεί η «μοίρα» τους. Το προσφυγικό ζήτημα είναι στη βασική ατζέντα των δύο τελευταίων κυβερνήσεων, καθώς επηρρεάζει την οικονομία αλλά και την καθημερινότητα όλης της Ελλάδας.

Η Τουρκία από πλευράς της, εντέινει διαρκώς τις προκλήσεις της απέναντι στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας σε πολλές περιπτώσεις τους πρόσφυγες ως εργαλείο πίεσης προς όλη την Ευρώπη, δυσκολεύοντας πάρα πολύ τη διαχείριση για την Ελλάδα. Παρολαυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, φαίνεται να διαχειρίζεται με επιτυχία την κατάσταση, βάσει της σύγκρισης των εισροών των προσφύγων το πρώτο εξάμηνο του 2019 με το αντίστοιχο του 2020.

 Το ακόλουθο γράφημα της ΑΠΕ-ΜΠΕ αποδεικνύει με αριθμούς τη μείωση των προσφυγικών εισροών το 2020.

ροες


Αναλυτικότερα, 73% μείωση των αφίξεων μεταναστών παρατηρείται το 2020 εν συγκρίσει με το 2019, καθιστώντας το προσφυγικό ένα διαχειρίσιμο ζήτημα, κάτι που δεν πέτυχε σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Παρατηρουμε, συγκεκριμένα, ότι όταν αναλύουμε την συνάρτηση αφίξεις - αποχωρήσεις, για πρώτη φορά οι δεύτερες να ξεπερνούν τις πρώτες με αναλογία τρία προς δύο.

Επιπλέον, καταγράφεται 48,9% μείωση στους διαμένοντες στα νησιά και 82% αύξηση των αποφάσεων ασύλου, έχοντας ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του πληθυσμού στις προσφυγικές δομές, άρα και την καλύτερη αντιμετώπιση των τεράστιων αυτών μαζών.

Το καλοκαίρι, μάλιστα, του 2019 η κατάσταση στα γειτονικά με την Τουρκία νησιά είχε φτάσει στο κόκκινο. Οι πρόσφυγες που είχαν παγιδευτεί στα ελληνικά νησιά, δημιουργούσαν πληθώρα ζητημάτων στην καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και στην τοπική κοινωνία.

Ανάσα φαίνεται να έδωσε στα νησιά αυτά και στου πολίτες τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς οι μειώσεις εισροών για το διάστημα Ιανουρίου - Σεπτεμβρίου 2019 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρισυ φαίνονται ιδιαίτερα ελπιδοφόρες:

  • 99% στη Λέρο
  • 86% στην Κώ
  • 81% στη Σάμο
  • 80% στη Χίο
  • 74% στη Λέσβο


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Λέρος, η οποία δέχθηκε μόνο 35 πρόσφυγες κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020, σε ένα ολόκληρο διάστημα 9 μηνών. Ενώ, τους 2939 έφταναν οι πρόφυγες το ίδιο διάστημα το 2019.

Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά στον περιορισμό των διαμενόντων στα ελληνικά νησιά. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάσταση στην Κω, στην οποία όπως αποδεικνύει το γράφημα διαμένουν 2099 λιγότεροι πρόσφυγες από πέρσι.

Το πρώτο έτος δράση της κυβέρνησης φαίνεται ήταν γεμάτο κρίσεις, που όπως τα μαθηματικά δεδομένα αποκαλύπτουν αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία. Η αντιμετώπιση του πρώτου κύματος κοροναϊού, η διαχείριση του προσφυγικού, η αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και οι διπλωματικές επιτυχίες της κυβέρνησης, αιτιολογούν το προβάδισμα 19,9% μονάδων που δίνουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.