Πέρασαν 25 χρόνια από την ημέρα που ο Κώστας Σημίτης χρίζεται διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε υπογράψει νωρίτερα το κείμενο της παραίτησης του το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου του 1996 μέσα από το Ωνάσειο όπου νοσηλευόταν, μετά από πιέσεις στενών του ανθρώπων.

Simitis2

 “Να προχωρήσει αμέσως η εκλογή νέου πρωθυπουργού, γιατί τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να περιμένουν και όσα έχουμε μέχρι σήμερα πετύχει, δεν πρέπει να βρεθούν σε κίνδυνο. Είναι προφανές, ότι η δική μου αδυναμία αυτής της περιόδου δεν πρέπει να γίνει τροχοπέδη για τη χώρα, την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Έβαλα και βάλαμε πάντα πάνω από όλα, τα συμφέροντα του τόπου και του λαού. Αυτό είναι και τώρα το καθήκον μας”, ανέφερε ο Ανδρέας Παπανδρέου στην ανακοίνωση του.

Simitis3

 Στις 18 Ιανουαρίου 1996 ο Κώστας Σημίτης κέρδισε σε ειδική σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την πρωθυπουργία. Συνυποψήφιοί του ήταν οι Γεράσιμος Αρσένης, Ακης Τσοχατζόπουλος και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.

 Στο πρώτο γύρο ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Κώστας Σημίτης έλαβαν από 53 ψήφους και πέρασαν στον δεύτερο γύρο. Ακολουθούσαν ο Γεράσιμος Αρσένης με 50 ψήφους και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος με 11, που καθόρισαν τον νικητή. Στον δεύτερο γύρο ο Κώστας Σημίτης επικράτησε με 86 ψήφους έναντι 75 του Άκη Τσοχατζόπουλου και ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας.

Simitis33

 Ο Ανδρέας Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, στις 23 Ιουνίου 1996, μία εβδομάδα πριν από το 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το συνέδριο εξελέγη πρόεδρος του Κινήματος ο Κώστας Σημίτης. Παρότι μέχρι τότε προεδρία του Κινήματος και πρωθυπουργία της χώρας συνέπιπταν στο ίδιο πρόσωπο, ο Ακης Τσοχατζόπουλος θέλησε να διεκδικήσει από τον πρωθυπουργό την κομματική ηγεσία.

 Το 2001 ο Κώστας Σημίτης επανεκλέχθηκε στην προεδρία του κινήματος άνευ αντιπάλου, κατά τη διάρκεια του έκτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

 Η προεδρία Σημίτη τερματίστηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 2004, όταν ανέλαβε ο γιος του ιδρυτή του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου, μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία στην οποία συμμετείχαν περίπου ένα εκατομμύριο μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ.

 

Πηγή: npress.gr