Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΚΙΝ.ΑΛ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είναι από τα πιο δυναμικά και δραστήρια στελέχη του Κινήματος και ο λόγος του για τις εξελίξεις στο κόμμα έχει βαρύνουσα σημασία. Άλλωστε, αν και νέος στην ηλικία, έχει μακρά πορεία στην πολιτική. Γεννημένος το 1975 στη Μυγδαλιά Γορτυνίας, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια, αφού τελείωσε το σχολείο, ξεκίνησε να κυνηγάει τα όνειρά του και σπούδασε Ιατρική. Αρχικά στο Βουκουρέστι και κατόπιν στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, από όπου απέκτησε μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, ενώ στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή. Στη συνέχεια διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης σε σημαντικές θέσεις, ενώ από τον Οκτώβριο του 2004 έως και τον Οκτώβριο του 2009 εργάστηκε στο Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας του νοσοκομείου «Σωτηρία» ως ειδικευόμενος γιατρός.

123
Μάλιστα, στο πλαίσιο του 35ου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου έλαβε το πρώτο βραβείο καλύτερης εργασίας εφαρμοσμένης έρευνας, που αφορούσε μια νέα μέθοδο αντιμετώπισης νεοπλασμάτων ήπατος και πνεύμονα με τη χρήση μικροκυμάτων. Οσον αφορά την πολιτική του πορεία, αυτή ξεκίνησε μέσα από το μαθητικό κίνημα της δεκαετίας του ’90 ενώ ως φοιτητής διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φοιτητών Ρουμανίας. Από το 2000 έως το 2005 ήταν μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και πήρε το βάπτισμα του πυρός στις νομαρχιακές εκλογές του 2002, οπότε και εκλέχθηκε νομαρχιακός σύμβουλος Αρκαδίας, ενώ επανεξελέγη στις νομαρχιακές εκλογές του 2006.

Σε εθνικό επίπεδο εκλέχθηκε βουλευτής Αρκαδίας με το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες της 4ης Οκτωβρίου του 2009 και επανεκλέχθηκε στις επόμενες αναμετρήσεις, ενώ από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 διετέλεσε υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ και τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Ολο αυτό το διάστημα υπήρξε μέλος σε πολλές επιτροπές του Κοινοβουλίου, ενώ από τον Ιούλιο του 2019 ανέλαβε καθήκοντα ως αντιπρόεδρος της Βουλής. Μέσα σε όλα αυτά, κατάφερε να δημιουργήσει και μια όμορφη οικογένεια με τη σύζυγό του, Βασιλική Δημητρακά, με την οποία έχει αποκτήσει τρία παιδιά. Τον συναντήσαμε στο «Chez Michel», στο Κολωνάκι, και μίλησε στα «Π» για τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. Με την ευκαιρία της συζήτησής μας, διευκρινίζει γιατί ο ίδιος δεν βρίσκεται στην κούρσα της διαδοχής, ενώ αποσαφηνίζει τις αιτίες της πρόσφατης κόντρας του στη Βουλή με τον Παύλο Πολάκη.

Παράλληλα, εξηγεί τη σημασία του εμβολιασμού, ενώ αποκαλύπτει τη δική του απώλεια την περίοδο της καραντίνας.

Το ΚΙΝ.ΑΛ., κατά γενική ομολογία, διανύει μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Ήδη έχει ξεκινήσει η εσωκομματική μάχη για την ανάδειξη αρχηγού και τα επόμενα βήματα θεωρούνται ιδιαίτερα καθοριστικά.Εσείς ποιον στηρίζετε σε αυτή τη μονομαχία;

Οι διαδικασίες εκλογής ηγεσίας τον Νοέμβριο του 2021 είναι μια πραγματικότητα. Πρόκειται για μια διαδικασία ανοιχτή, δημοκρατική, όπως ξέρει να κάνει το ΠΑΣΟΚ. Αποτελεί μια ευκαιρία για την παράταξη, που θα δώσει δυναμική και προοπτική. Εγώ έχω κάνει την επιλογή μου, αλλά δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για ανακοινώσεις. Άλλωστε, μικρή σημασία έχει η δική μου επιλογή, αφού δεν θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Αξία έχει η συμμετοχή, που θα πολλαπλασιάσει τη δυναμική της προσπάθειάς μας.

Εσείς δεν σκεφτήκατε να είστε υποψήφιος μετά τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη φορά;

Έχω πάρει τις αποφάσεις μου εδώ και πάρα πολύ καιρό. Άλλωστε, οι υποψηφιότητες που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους είναι εξαιρετικές: Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Γερουλάνος. Αξία, όμως, έχει την επόμενη ημέρα να πορευτούμε όλοι μαζί, με σεβασμό στην ψήφο όσων συμμετείχαν. Να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις πολιτικής ενότητας.

Αποτελεί μια ευκαιρία για την παράταξη, που θα δώσει δυναμική και προοπτική. Εγώ έχω κάνει την επιλογή μου, αλλά δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για ανακοινώσεις


Κάποιοι κατηγόρησαν τη Φώφη Γεννηματά ότι άνοιξε νωρίτερα απ’ ό,τι έπρεπε το θέμα των εσωκομματικών εκλογών. Εσείς τι λέτε;

Η κ. Γεννηματά έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς άδικα για πολλά. Αλλά να την κατηγορούν ότι ανακοίνωσε μια προγραμματισμένη διαδικασία, αποφασισμένη από όλους, δεν το κατανοώ. Είναι δύσκολο για κάποιους να κατανοήσουν την υπεράσπιση των δημοκρατικών διαδικασιών.

Σας ενοχλεί που λένε ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. προσεγγίζει άλλοτε τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλοτε τη Ν.Δ.; Ποια είναι η πραγματικότητα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα;

Δεν με ενοχλεί. Είναι πλέον βαρετό και χιλιοπαιγμένο. Τον ρόλο αυτόν αναλαμβάνουν φιλικά ΜΜΕ της Ν.Δ. ή του ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογα με την πολιτική φάση. Αν θέλαμε να πάμε δεξιά ή αριστερά, θα το είχαμε κάνει. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Χιλιοπαιγμένο έργο, χωρίς θεατές. Μια κυνική προσέγγιση, που αφορά καρέκλες και αποστρέφει τον κόσμο από την πολιτική.

Τελευταία γίνεται μεγάλη κουβέντα και για την επιστροφή στο παρελθόν και, πιο συγκεκριμένα, στην ονομασία και στο σύμβολο του ΠΑΣΟΚ. Εσείς είστε υπέρ της συγκεκριμένης προοπτικής;

Είμαστε ΠΑΣΟΚ! Μάλλον δεν είδατε το ψηφοδέλτιό μας στις τελευταίες εκλογές.

Έχω ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και περιμένω τη δεύτερη. Ολοι οι πολίτες πρέπει να το κάνουμε


Είναι εφικτό να πάρετε από τον ΣΥΡΙΖΑ τους παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που τα τελευταία χρόνια απομακρύνθηκαν;

Στις τελευταίες εκλογές, ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων μας του 2009 ψήφισε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και επίσης ένα μεγάλο μέρος απείχε από τις εκλογές. Οι ψηφοφόροι δεν είναι ιδιοκτησία των κομμάτων. Σήμερα, όμως, μπορούν να κρίνουν καθαρά. Να κρίνουν την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, όπως και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Φαίνεται ότι οι πολίτες σήμερα αναζητούν νέες πολιτικές, νέες προοπτικές για την εκπροσώπησή τους. Αυτή είναι η ευκαιρία μας. Ένα από τα στοιχήματα του φθινοπώρου είναι να προσεγγίσουμε τους νέους ανθρώπους, να τους μιλήσουμε και να ενώσουμε δυνάμεις.

Πιστεύετε πως στο άμεσο μέλλον θα ανοίξει η συζήτηση για μια νέα Κεντροαριστερά; Για να συζητήσετε με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να φύγει ο Αλέξης Τσίπρας από την ηγεσία του κόμματος;

Εσείς πιστεύετε ότι θα κάνουμε τον Νοέμβριο εκλογές για να αποφασίσουμε αν θα συζητήσουμε με τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ; Ο κ. Τσίπρας θα χάνει εκλογικά από τον κ. Μητσοτάκη μέχρι να ανατείλει ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα που θα νικήσει τον κ. Μητσοτάκη είναι το ΠΑΣΟΚ.

Με τον Παύλο Πολάκη γιατί τσακωθήκατε; Υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος;

Δεν τσακώθηκα με τον κ. Πολάκη. Απλά, ως πρόεδρος της διαδικασίας πρέπει να τηρώ κάποιους κανόνες. Υπάρχουν δύο κατηγορίες βουλευτών: αυτοί που με «τσαμπουκά» θέλουν να καταπατήσουν κάθε κανόνα και εκείνοι που τους σέβονται και τους ακολουθούν. Η Βουλή έχει συγκεκριμένους κανόνες και ο πρόεδρος πρέπει να φροντίζει για την τήρησή τους.

Γιατί τον παρομοιάσατε με τη Χρυσή Αυγή;

Έχω βιώσει τους «τσαμπουκάδες» της τζάμπα μαγκιάς των βουλευτών της Χρυσής Αυγής εντός του Κοινοβουλίου. Έχω ζήσει τις χειρονομίες, αλλά και τη λογική ότι εκείνοι εκπροσωπούν το «δίκιο του λαού», ενώ οι υπόλοιποι είναι όλοι «πουλημένοι». Οι πολίτες με την ψήφο τους τούς έστειλαν εκτός του ναού της Δημοκρατίας. Με τον κ. Πολάκη δεν έχω κάτι προσωπικό πιθανόν. Δεν έχουμε ανταλλάξει ούτε «καλημέρα», ούτε ένα «γεια» όλα αυτά τα χρόνια. Συνεπώς, δεν έχω κάτι μαζί του. Ο καθένας με τις πράξεις του δείχνει τι εκφράζει. Ποτέ μου δεν ταύτισα οποιοδήποτε πρόσωπο με τη «Χρυσή Αυγή». Θα συνεχίσω, όμως, να καυτηριάζω κάθε αντιδημοκρατική πρακτική. Κάθε πράξη που θυμίζει τις χειρότερες ημέρες του Κοινοβουλίου.

Η χώρα δεν έχει ξεμπλέξει ακόμη από την πανδημία και ο εμβολιασμός δεν φαίνεται να προχωράει όπως θα έπρεπε, καθώς υπάρχουν συμπολίτες που έχουν αμφιβολίες. Εσείς έχετε κάνει το εμβόλιο για τον κοροναϊό;

Έχω ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και περιμένω τη δεύτερη. Όλοι οι πολίτες πρέπει να το κάνουμε. Πιστεύουμε στην επιστήμη και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να ζούμε ξανά ελεύθεροι. Ας βοηθήσουμε όλοι, για να μπορέσουμε να χαρούμε τις όμορφες στιγμές της ζωής.

Νόσησε κάποιο δικό σας πρόσωπο αυτό το διάστημα;

Όχι, δεν νόσησε κάποιο κοντινό μου πρόσωπο. Δυστυχώς, όμως, κατά τη διάρκεια της καραντίνας χάσαμε ξαφνικά ένα από τα αγαπημένα πρόσωπα της οικογένειάς μας, τον πατέρα της συζύγου μου. Ο Δήμος ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, που λείπει σε όλους μας πάρα πολύ.