Τρεις ήταν οι µονές στο Αγιον Ορος στις οποίες ο βασιλιάς, πλέον, Κάρολος είχε «αδυναµία»: Το Βατοπαίδι, η Μονή Χιλανδαρίου (σερβικό µοναστήρι) και η Μονή Ξενοφώντος. Τα βράδια έµενε στο Βατοπαίδι, όπου υπήρχε η δυνατότητα µιας λιτής φιλοξενίας, που κάλυπτε όµως τις ανάγκες ενός διακεκριµένου προσώπου. Το Χιλανδάρι τον είχε συγκινήσει µετά την καταστροφική φωτιά του 2004, που είχε προκαλέσει ζηµιές σε µεγάλο τµήµα του, και µάλιστα ο ίδιος είχε προσφέρει ένα σηµαντικό ποσό για την αποκατάσταση των ζηµιών µέσω της σερβικής κυβέρνησης.

karolos

Το πέρασµα του Καρόλου από τη Μονή Ξενοφώντος είχε να κάνει µε την αγάπη του για τη ζωγραφική. Σε αυτήν ο µοναχός Λουκάς ο αγιογράφος, που ιστόρησε τον Αγιο Νικόλαο της Νέας Υόρκης στο Σηµείο Μηδέν, του «µάθαινε» κάποια µυστικά. Πόσες φορές επισκέφτηκε τον Αθω δεν είναι γνωστό. Το βέβαιο είναι ότι το 2004 και το 2007 βρέθηκε στο Βατοπαίδι, ενώ εκτιµάται ότι έχει φτάσει ως προσκυνητής άλλες οκτώ φορές τουλάχιστον.

Ο Κάρολος φαίνεται να επισκέφτηκε πρώτη φορά το Αγιον Ορος το 1999 και από τότε έγινε ένας εκ των πιο φανατικών προσκυνητών. Η σχέση του µε το Βατοπαίδι αναπτύχθηκε χάρη σε έναν Κύπριο εφοπλιστή, ο οποίος ανέλαβε να τον φέρει σε επαφή µε τη µονή, της οποίας οι µοναχοί κατάγονται στην πλειονότητά τους από τη Μεγαλόνησο.

karolos2

Το πρόγραμμα

Αν και πολλά λέγονται, ο Κάρολος µε την ολιγοµελή ακολουθία του δεν παρακολουθούσε το ωράριο της µονής, ούτε ήταν παρών στις Λειτουργίες. Κάποιες φορές έτρωγε µε λίγους µοναχούς (συνήθως απέφευγε την κοινή τράπεζα), άλλες έτρωγε στο κελί του φαγητά εκτός του µενού της µονής. Ειδικό ενδιαφέρον έχει δείξει για την αρχιτεκτονική του µοναστηριού, αλλά και για τα σπάνια κειµήλια και βιβλία. Και βεβαίως για την Τιµία Ζώνη της Παναγίας, την οποία και έχει προσκυνήσει. Αν και απλός και προσιτός, δεν «χανόταν» σε πολύωρες φιλοσοφικές συζητήσεις. Οι µοναχοί που τον έζησαν από κοντά τον χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο που άφηνε τον τίτλο του εκτός του Αθω και προσπαθούσε να δει από κοντά τον «άλλο κόσµο των µοναχών», τα διακονήµατα και κυρίως τις αγροτικές ασχολίες στο ευρύτερο περιβάλλον της µονής.

Περίπατοι

Ο Κάρολος ξυπνούσε νωρίς και προτιµούσε να περπατάει στα µονοπάτια του Ορους και να ζωγραφίζει τοπία και µοναχούς. Λέγεται ότι κάποια από τα έργα του τα έχει αφήσει στη µονή, αν και δεν βρίσκονται σε δηµόσια θέα. Αλλα δηµοπρατήθηκαν και τα έσοδα διατέθηκαν υπέρ της µονής, κάτι που επισήµως δεν επιβεβαιώνεται. Ωστόσο, ο Κάρολος χρηµατοδότησε την αναστήλωση του Ναού του Αγίου Ευδόκιµου, που βρίσκεται στην είσοδο της µονής, και µάλιστα ήταν παρών στα εγκαίνια.

Επισήµως έχει στηρίξει οικονοµικά την αποκατάσταση των ζηµιών από την πυρκαγιά του 2004 στη Μονή Χιλανδαρίου. Σε επίσηµη επίσκεψη το 2016 στο Βελιγράδι, όπου συναντήθηκε µε τον µακαριστό Πατριάρχη Ειρηναίο, συζήτησε και την αποκατάσταση των ζηµιών και, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα, προσέφερε 650.000 λίρες.

Για την πλήρη αποκατάσταση των ζηµιών δηµιουργήθηκε και µε δική του παρότρυνση η οργάνωση «Φίλοι του Αγίου Ορους» στο Λονδίνο, της οποίας είναι µέλος. Από τις δωρεές στην οργάνωση ενισχύει τη µοναστική κοινότητα. Μάλιστα, έχει ενισχύσει οικονοµικά το πρόγραµµα ήπιας διάνοιξης µονοπατιών στις Μονές Βατοπαιδίου, Κουτλουµουσίου και Παντοκράτορος, όπου εργάστηκαν εθελοντικά Βρετανοί φίλοι του Αγίου Ορους.

Το αγαπημένο του μέρος

Οπως ο ίδιος ο Κάρολος είχε αποκαλύψει το 2018 στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυµο, το πιο αγαπηµένο του µέρος στην Ελλάδα είναι το Αγιον Ορος. Κατά την επίσκεψή του στην Αρχιεπισκοπή, αφού δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο µια εικόνα που φιλοτέχνησε ο ίδιος, του εκµυστηρεύτηκε ότι η επιθυµία του είναι να επιστρέψει στο Αγιον Ορος, το οποίο επισκέπτεται τακτικά, πριν µεγαλώσει πολύ, ενώ του ανέπτυξε και το συνολικό πρόγραµµα για τα προσκυνηµατικά µονοπάτια, τη χρηµατοδότηση του οποίου έχει αναλάβει ο ίδιος. Ο Κάρολος, τότε, είχε αναφερθεί στην ιδιαίτερη εκτίµησή του για την Ορθοδοξία, την οποία ενίσχυσαν οι επισκέψεις του στο Αγιον Ορος και σε κάποια µοναστήρια της Ρουµανίας.

Ο πατέρας του, Φίλιππος, γεννήθηκε από γονείς ορθόδοξους, ενώ η γιαγιά του, Πριγκίπισσα Αλίκη, έγινε καλόγρια

Ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας, αν και Αγγλικανός, έχει χτίσει κοντά στην κατοικία του στο Χάιγκροβ Γκάρντενς ένα µικρό παρεκκλήσι, στο οποίο και φυλάσσει βυζαντινές εικόνες, πολλές από τις οποίες του έχουν δοθεί ως «αντίδωρο» για τις επισκέψεις του στον Αθω. Σε παλαιότερες δηλώσεις του στον «Guardian» είχε υπερασπιστεί τις ορθόδοξες ρίζες του: «Αυτό που πολλοί αγνοούν είναι ότι η Ορθοδοξία είναι, ιστορικά, άρρηκτα συνδεδεµένη µε τη βασιλική οικογένεια του Ηνωµένου Βασιλείου».

Ο πατέρας του Καρόλου, Φίλιππος, γεννήθηκε στην ελληνική βασιλική αυλή από γονείς ορθόδοξους. Ο ίδιος αναγκάστηκε να ασπαστεί το αγγλικανικό δόγµα, για να µπορέσει να παντρευτεί την τότε βασίλισσα του Ηνωµένου Βασιλείου, Ελισάβετ. Η γιαγιά του Καρόλου, η πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδος, έγινε καλόγρια στα τελευταία χρόνια της ζωής της και ίδρυσε δικό της µοναστικό τάγµα στο νησί της Τήνου και στο Νέο Ηράκλειο. Υπήρξε βαθύτατα θρησκευόµενο άτοµο, µε βαθιά πίστη στην Ορθοδοξία.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 17 Σεπτεμβρίου 2022.