Ο Γιάννης Βουράκης, που έφυγε από τη ζωή 27 χρόνια μετά την εξαφάνισή του από την Ελλάδα, ήταν εγγονός του Ιωάννη Βουράκη, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα από τα Σφακιά της Κρήτης για να κάνει την τύχη του και κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να γίνει προμηθευτής όλης της κοσμικής Αθήνας, της πολιτικής κι επιχειρηματικής ελίτ της εποχής και της βασιλικής αυλής.

Ο οίκος που ίδρυσε το 1926, με έδρα το ιστορικό κατάστημα της οδού Βουκουρεστίου, ήταν ο αγαπημένος όλων των ισχυρών οικογενειών της χώρας, καθώς προμήθευε τις μεγάλες εφοπλιστικές οικογένειες των Λαιμών, των Ωνάσηδων, των Νιάρχων κ.ά.

Γιος του Ιωάννη και διάδοχός του στην επιχείρηση ήταν ο Άγγελος Βουράκης, ο οποίος δολοφονήθηκε μέσα στο κατάστημά του, την 1η Φεβρουαρίου του 1979. Ο Γιάννης Βουράκης και η αδελφή του Λιάνα είναι παιδιά του Χρήστου Βουράκη, αδελφού του Άγγελου. Γιος της αδελφής τους Όλγας είναι ο Κώστας Καίσαρης, που τράβηξε το δικό του ξεχωριστό δρόμο στο χώρο του κοσμήματος.

Μαζί με την αδελφή του Λιάνα και τον εξάδελφό του, Λεωνίδα, ο Γιάννης Βουράκης συνέχισε την οικογενειακή παράδοση που δημιούργησε ο παππούς του, Ιωάννης. Ασχολούνταν με την πώληση κοσμημάτων και συγκαταλεγόταν στους κορυφαίους του χώρου, αξιοποιώντας και τη σημαντική ιστορία που είχε το brand.

Ο πρωτότοκος γιος του Χρήστου Βουράκη και της Μαρίας Κολυμπάδη αποτελούσε επίσης εκλεκτό μέλος της αθηναϊκής υψηλής κοινωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη η «αφρόκρεμα» της πρωτεύουσας έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια του τελευταίου πολυτελούς καταστήματός του, που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90.


Μυθιστορηματική ζωή

Τον Γιάννη Βουράκη τον περιέγραφαν ως έναν άνθρωπο bon viveur, ασυγκράτητο στις φιλοδοξίες του, με μεγάλα σχέδια και καμία επίγνωση κινδύνου. Σε ένα από ταξίδια που λάτρευε να κάνει, τα βήματά του τον έφεραν στην Αϊτή. Σε αυτή την απόμερη γωνιά της Καραϊβικής, ο επιχειρηματίας συνάντησε τη γυναίκα που θα γίνονταν σύζυγός του και την έπεισε να τον ακολουθήσει στην Αθήνα.

Ο Γιάννης Βουράκης και η Τζένη, όπως μετονομάστηκε στην Αθήνα η Ζενεβιέβ Μπαλτάζαρ, άνοιξαν το «Selections Vourakis» στη Βουκουρεστίου, εμβληματικό σημείο συνάντησης όλης της κοσμικής Αθήνας. Η ζωή τους χαρακτηριζόταν από την επιδεικτική πολυτέλεια της εποχής και η εικόνα που έδιναν προς τα έξω αντανακλούσε την υποτιθέμενη οικονομική άνεσή τους.

Όμως, όπως αποδείχτηκε, η αποστασιοποίηση των υπόλοιπων μελών της οικογένειας, που ζήτησαν και πήραν το μερίδιό τους στην οικογενειακή επιχείρηση σε ρευστό, ήταν «βόμβα» στα θεμέλια της επιχείρησης. Προκειμένου να εξαγοράσει τα υπόλοιπα μερίδια, ο Γιάννης Βουράκης κατέφυγε σε δανεισμό, με συνέπεια, όταν τα πράγματα δεν πήγαν όσο καλά ήθελε, να κινδυνεύσει η ζωή του ίδιου και της συζύγου του.


Στην Αϊτή

Ήταν Μάρτιος του 1996, όταν ο Γιάννης Βουράκης και η σύζυγός του «απέδρασαν» από την Ελλάδα λόγω της άθλιας οικονομικής κατάστασης στην οποία είχαν περιέλθει και της πίεσης από τράπεζες και τοκογλύφους.

Η είδηση για το «κανόνι» που έριξε ο Βουράκης θα γίνει γνωστή λίγες ώρες αργότερα, όταν όλοι όσοι τον αναζητούν, δεν τον βρίσκουν πουθενά. Σχεδόν άδειο από κοσμήματα ήταν και το κατάστημα της Βουκουρεστίου, όταν το άνοιξαν οι υπάλληλοι. Οι φήμες για το πού διέφυγε το ζεύγος ήταν πολλές. Φυσικά, οργίασαν ότι το ζευγάρι είχε βρει καταφύγιο στην πατρίδα εκείνης και σιγά-σιγά το θέμα ξεχάστηκε. Επανήλθε στην επικαιρότητα το 2010, λόγω του μεγάλου σεισμού που άφησε την Αϊτή σε ερείπια. Τότε, κάποιοι επισκέπτες-μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων μετέφεραν την πληροφορία ότι όντως ήταν εκεί και ότι το σπίτι τους καταστράφηκε από το σεισμό.

Την Τετάρτη, 27 χρόνια από την ημέρα που ο Γιάννη Βουράκης άφησε πίσω του για πάντα την Ελλάδα, η αδελφή του, Λιάνα Βουράκη, ανακοίνωσε το θάνατό του.

«Αναπαύσου εν ειρήνη, Γιάννη μου» έγραψε η γνωστή επιχειρηματίας στο Facebook, για να δεχτεί από κάτω «βροχή» συλλυπητηρίων.