Οσοι θεωρούν τη γειτονική Αλβανία ένα κράτος δικαίου με ευρωπαϊκές προοπτικές, τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, έναν αξιόπιστο συνομιλητή, τους υπουργούς του επίσης και ούτω καθεξής, η πραγματικότητα θα τους διαψεύσει.

Φάνηκε από το πόσο γρήγορα τινάχθηκε στον αέρα η κοινή μας προσπάθεια να προσφύγουμε στη Χάγη για το θέμα της ΑΟΖ, όταν συνελήφθη και προφυλακίστηκε ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντης Μπελέρης. Επιβεβαιώθηκε τις τελευταίες ημέρες, όταν έγινε γνωστό ότι ο Ράμα άφησε εκτός κυβέρνησης την προσωποποίηση της διαφθοράς: τη μέχρι πρότινος υπουργό Εξωτερικών, Όλτα Τζάτσκα.

Το who is who της τέως επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Γεννήθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1979 στα Τίρανα. Σπούδασε στις ΗΠΑ, πολιτεύθηκε επί Ράμα και πέρασε από τα κρίσιμα υπουργεία Άμυνας (επί τρία χρόνια) και Εξωτερικών (από το 2021).

Επιθέσεις

Η «σκληρή» 43χρονη πολιτικός ήταν το πολλά υποσχόμενο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Όμως, η συγκεκριμένη κυρία ήταν μεταξύ των περίπου επτά υπουργών που σκεφτόταν το τελευταίο διάστημα να «ξηλώσει» ο Αλβανός πρωθυπουργός. Ήταν και είναι υπέρ της σκληρής γραμμής στην υπόθεση της παράνομης κράτησης του Φρέντη Μπελέρη. Κατά τη διάρκεια της θητείας της βρισκόταν συχνά στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, με την κατηγορία ότι ο επιχειρηματίας σύζυγός της, Αρτάν Γκάτσι, έκανε τουριστικές επενδύσεις στους Δρυμάδες της Χειμάρρας. Πράγματι έκανε.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη φυλάκιση του δημάρχου, προκάλεσε κατακραυγή ακόμα και εντός Αλβανίας. Ο Φρέντης Μπελέρης κατηγόρησε τόσο τον πολιτικό του αντίπαλο και εκλεκτό του Ράμα, Γιώργο Γκόρο, όσο και την Όλγα Τζάτσκα για παραποίηση εγγράφων και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Μάλιστα, ο κ. Μπελέρης έχει κινηθεί και νομικά εναντίον της, καταγγέλλοντας ότι μέσω κτήσης γης συσσώρευσε αθέμιτα οικονομικά οφέλη. Πάντα σε συνεργασία με τον Γκόρο. Η πλευρά του Φ. Μπελέρη έχει καταγγείλει και τον σύζυγό της στο Ειδικό Δικαστήριο Διαφθοράς της Αλβανίας. Η κατηγορία είναι πως συνέπραξαν στην παραποίηση εγγράφων που αφορούν την απαλλοτρίωση του γηπέδου στο χωριό Δρυμάδες.

Η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι το μοναδικό θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος, στο οποίο η συγκεκριμένη κυρία έχει βάλει το χεράκι της. Είναι η ίδια υπουργός που επιχείρησε να θέσει ζήτημα Τσάμηδων τον Μάιο του 2022, παρουσία του τότε υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων, η Όλτα Τζάσκα είχε πει: «Υπάρχει καλή θέληση για αμοιβαία αποδεκτές λύσεις για την κατάργηση του ‘‘νόμου περί εμπολέμου’’, ή του περιουσιακού ζητήματος της κοινότητας των Τσάμηδων». Για να λάβει την αποστομωτική απάντηση του κ. Δένδια πως η Ελλάδα συζητά «επί πραγματικών ζητημάτων, δηλαδή ζητημάτων που η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι υφίστανται και όχι επί ζητημάτων που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υφίστανται».

Ο Ράμα δεν την απομάκρυνε τυχαία με συνοπτικές διαδικασίες. Δεν θέλει να συνδέεται το όνομά του με τη διαφθορά. Δύσκολο έως ακατόρθωτο, αλλά αυτό προσπαθεί να πετύχει.

Τα αλβανικά ΜΜΕ το λένε ανοιχτά. Γράφουν ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν θέλει να «λερώσει» το όνομά του μπροστά σε όλα όσα επιφυλάσσει η αλβανική Δικαιοσύνη για την Όλτα Τζάτσκα. Ο δε κορυφαίος Αλβανός ακαδημαϊκός και σχολιαστής στα ΜΜΕ, Αρτάν Φούγκα, ερμηνεύοντας τις αλλαγές στην κυβέρνηση ανέφερε πως «ο Ράμα κλάδεψε τα κλαδιά της κυβέρνησης που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από το Δικαστήριο Διαφθοράς. Δεν ήθελε όλα τα ΜΜΕ να επικεντρώνονται στις εξελίξεις στην εκτελεστική εξουσία για ζητήματα που θα αφορούσαν υπουργούς του».

Δύο νέες εφέσεις

Παράλληλα με τις αλλαγές που δρομολογούσε τις τελευταίες ημέρες στην κυβέρνησή του ο Ράμα, οι δικηγόροι του κ. Μπελέρη ανέβαζαν στροφές. Κατέθεσαν ακόμα δύο εφέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας.

Σύμφωνα με το himara.gr, μέσω της πρώτης έφεσης ζητείται να χαρακτηριστεί παράνομη η επ’ αυτοφώρω σύλληψή του, καθώς δεν συνελήφθη κατά τη διάρκεια της πράξης για την οποία κατηγορείται (χρηματισμός δυνάμει ψηφοφόρων). Η δεύτερη έφεση έχει να κάνει με τη νομιμότητα της παρακολούθησης μέσω φωτογράφισης, ακουστικών και οπτικών μέσων, για την οποία η σχετική άδεια δόθηκε από την Εισαγγελία Αυλώνα.

Πηγές που επικαλείται το περιβάλλον του -επί τέσσερις μήνες- προφυλακισμένου δημάρχου διατείνονται ότι από σχετικά έγγραφα προκύπτει πως οι παρακολουθήσεις από την τοπική Αστυνομία είχαν ξεκινήσει νωρίτερα από την ημερομηνία που αναγράφεται στο έγγραφο χορήγησης άδειας από την Εισαγγελία. Επόμενο κρίσιμο ορόσημο είναι η ημερομηνία της δίκης, που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή