Άμεσο και ηχηρό σήμα εμπιστοσύνης, μετά την επενδυτική βαθμίδα που έλαβε η χώρα από τη Standard & Poor’s την περασμένη Παρασκευή, ήρθε χθες από έναν από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς Ομίλους στην Ευρώπη, την UniCredit, η οποία προχώρησε σε mega deal με την Alpha Bank.

Η στρατηγική συνεργασία που ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές συνιστά την πρώτη επένδυση στρατηγικού εταίρου στον τραπεζικό κλάδο, έπειτα από 17 χρόνια, ενώ δρομολογεί επίσης την ταχεία και πλήρη ιδιωτικοποίηση της Alpha Bank, μέσω της πρότασης εξαγοράς που υπέβαλε στο ΤΧΣ η UniCredit για το ποσοστό 9% της Alpha Bank που κατέχει το Ταμείο.
Το ΤΧΣ θα μελετήσει την πρόταση με τους συμβούλους του και θα προχωρήσει στην προβλεπόμενη από τον νόμο ανταγωνιστική διαδικασία. Στην περίπτωση που η προσφορά της UniCredit δεν ανακηρυχθεί προτιμητέα, η ιταλική τράπεζα δεσμεύεται να αγοράσει μέσω Χρηματιστηρίου, εντός 24 μηνών, ποσοστό μετοχών τουλάχιστον 5% της Alpha Bank.


Στις δηλώσεις τους στους αναλυτές κατά την παρουσίαση της συμφωνίας, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης, και της UniCredit, Andrea Orcel, υπογράμμισαν ότι αυτή μεγιστοποιεί την αξία τόσο για τους μετόχους όσο και για τους πελάτες των δύο τραπεζών. «Το γεγονός ότι μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έπειτα από πολλά χρόνια είναι απόδειξη ότι τόσο ο ελληνικός τραπεζικός τομέας όσο και η ελληνική οικονομία έχουν εισέλθει σε μια πορεία προοπτικής και ανόδου», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, καλωσορίζοντας τη συμφωνία UniCredit και Alpha Bank.

«Η συμφωνία αντανακλά την αυξημένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε από την πλευρά του ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.


Οι τρεις πυλώνες της συμφωνίας Alpha Bank - UniCredit

Η συμφωνία Alpha Bank - UniCredit αναπτύσσεται πάνω σε τρεις στρατηγικής σημασίας πυλώνες που περιλαμβάνουν:

1. Τη Δεσμευτική Πρόταση της UniCredit για την είσοδό της ως στρατηγικός επενδυτής στην Alpha Bank, με την αγορά του συνολικού μεριδίου που κατέχει το ΤΧΣ. Πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης προς την Alpha Bank, καθώς η αποδοχή της οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, καθιστώντας την τη μόνη τράπεζα στην Ελλάδα με τη συμμετοχή στρατηγικού πρωταρχικού επενδυτή στο κεφάλαιό της. Η συναλλαγή αυτή θα έχει επιπλέον οφέλη καθώς θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και των υπόλοιπων ελληνικών συστημικών τραπεζών, προσελκύοντας ενδεχομένως και άλλους στρατηγικούς (industrial) επενδυτές, μέσω της διαδικασίας αποεπένδυσης που συντονίζει το ΤΧΣ.

2. Την ένωση δυνάμεων των Alpha Bank και UniCredit στη Ρουμανία, με συγχώνευση των θυγατρικών τους, για τη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη ρουμανική αγορά. Ως αποτέλεσμα της συναλλαγής, η Alpha Bank μεγιστοποιεί την αξία που μπορεί να δημιουργήσει προς όφελος των μετόχων της, συμμετέχοντας σε μια νέα μεγαλύτερη τραπεζική οντότητα, ενώ δίνει στους πελάτες της -ιδιώτες και επιχειρήσεις- πρόσβαση σε ένα διευρυμένο οικοσύστημα προϊόντων, υπηρεσιών, συμβούλων και αγορών ενός εκ των κορυφαίων τραπεζικών οργανισμών στην Ευρώπη.

Παράλληλα, η Alpha Bank απελευθερώνει κεφάλαια ενώ, διατηρώντας συμμετοχή 9,9% στην τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη Ρουμανία, θα συνεχίζει να ωφελείται από τη δημιουργία εσόδων αξιοποιώντας τις θετικές προοπτικές που διαμορφώνονται στη ρουμανική οικονομία και μάλιστα στα ίδια επίπεδα ή και σε μεγαλύτερα από το παρελθόν. Η συμφωνία φαίνεται να αποτιμά την Alpha Bank Romamia σε 1,2 φορές τη λογιστική της αξία, με την Alpha Bank να λαμβάνει 300.000.000 ευρώ.

3. Εμπορική συνεργασία της Alpha Bank με την UniCredit μέσω κοινοπραξίας για τη διάθεση προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής. Η συμφωνία περιλαμβάνει συγκεκριμένα τη συνεργασία των δύο εταιρειών στον τομέα προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής, καθώς και την αξιοποίηση ευρύτερων μελλοντικών συνεργειών για την ανάπτυξη τραπεζικών υπηρεσιών και προϊόντων. Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν: α) στην ανάπτυξη κοινοπρακτικού σχήματος στον κλάδο συνταξιοδοτικών και αποταμιευτικών προϊόντων, με την εξαγορά από την UniCredit του 51% της AlphaLife, μέχρι σήμερα 100% θυγατρικής του Ομίλου Alpha Bank, και β) στη διανομή των αμοιβαίων κεφαλαίων UniCredit OneMarkets μέσω του δικτύου της Alpha Bank.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή