Τον Ιανουάριο του 1994, μια πρωτοφανής για τα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά δολοφονία, που θυμίζει περισσότερο υπόθεση κάποιου αστυνομικού μυθιστορήματος, ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Πρόκειται για την υπόθεση Μονσελά, με πρωταγωνιστές έναν παρκαδόρο που εξελίχθηκε σε «κατά παραγγελία» δολοφόνο και μία οδοντίατρο που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας του αποτυχημένου γάμου της.

*Διαβάστε εδώ: Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Ο παιδοκτόνος που κατακρεούργησε τη 13χρονη κόρη του (Βίντεο)


Το χρονικό της υπόθεσης Μονσελά

Ο 40χρονος Ματθαίος Μονσελάς εργαζόταν σε έναν χώρο στάθμευσης στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου καθημερινά πάρκαρε το αυτοκίνητό της η οδοντίατρος και συνομήλικη του Γιόλα Βαγενά, η οποία εκείνο το χρονικό διάστημα είχε απευθυνθεί σε ψυχίατρο, καθώς είχε ανακαλύψει πως ο επί 20 χρόνια σύζυγός της διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση.

Η 40χρονη, παρά την ψυχοθεραπεία και τη συμπαράσταση των δικών της ανθρώπων, δεν μπορούσε να διαχειριστεί τα συναισθήματά της και άρχισε να εκδηλώνει τάσεις αυτοκτονίας.

Ωστόσο, δεν μπορούσε να βάλει μόνη τέλος στη ζωή της, γι’ αυτό και αναζητούσε απεγνωσμένα κάποιον που θα τη βοηθούσε. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ζήτησε ακόμα και από την ίδια της την αδελφή να τη σπρώξει από την ταράτσα, πράγμα που φυσικά εκείνη αρνήθηκε.

*Διαβάστε εδώ: "Εγκλήματα που συγκλόνισαν" με την Άννα Εμμεή - Νέο επεισόδιο

Έτσι, η Γιόλα Βαγενά προσέγγισε φιλικά τον μοναχικό παρκαδόρο και προθυμοποιήθηκε να του φτιάξει τα χαλασμένα δόντια του, με απώτερο σκοπό να τη βοηθήσει να βάλει τέλος στη ζωή της.

monselas_vagena


Παρότι ο 40χρονος δεν έφτιαξε τελικά ποτέ τα δόντια του, γιατί φοβόταν τους οδοντιάτρους, συνέχισε να συναντά τη Βαγενά και να ακούει τα προβλήματά της, θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο θα τη βοηθούσε να βγάλει από το μυαλό της την αυτοκτονία.

Μετά τις επισκέψεις και τις συζητήσεις στο ιατρείο της, θύτης και θύμα άρχισαν να πραγματοποιούν νυχτερινές βόλτες με το αυτοκίνητό της οδοντιάτρου, η οποία συνέχισε να παρακαλά τον 40χρονο παρκαδόρο να την απαλλάξει από τα βάσανά της μια για πάντα.

Σε μια από τις νυχτερινές τους βόλτες, η Βαγενά του έδειξε το όπλο που είχε προμηθευτεί από έναν φίλο της και του ζήτησε για ακόμα μια φορά να τη
«λυτρώσει», σκοτώνοντάς την. Ο Μονσελάς από φόβο μήπως το χρησιμοποιήσει η ίδια, το πήρε.

Στις 11 Ιανουαρίου του 1994, σε μια άλλη βόλτα τους με το αυτοκίνητο και ενώ η Βαγενά του ζητούσε επίμονα σε όλη τη διαδρομή προς τη Βραυρώνα να τη σκοτώσει, εκείνος έβγαλε το όπλο που είχε πάρει από την οδοντίατρο και όταν εκείνη απομακρύνθηκε, την πυροβόλησε και την τραυμάτισε θανάσιμα.

«Βγήκε από το αμάξι και άρχισε να απομακρύνεται. Κάποια στιγμή σταμάτησε, γύρισε προς τα εμένα και μου είπε, άντε καλά είναι εδώ, εντάξει. Μετά από τα λόγια αυτά, η Γιόλα μου γύρισε την πλάτη. Εγώ με το πιστόλι που εκείνη τη στιγμή γέμισα ή μάλλον όπλισα, πυροβόλησα από απόσταση δύο περίπου μέτρων τρεις φορές κατά αυτής. Αυτή τότε έπεσε κάτω και καθώς έπεφτε, άκουσα ένα βογκητό της», είπε αργότερα στην κατάθεση του ο 40χρονος, τονίζοντας πως προσπάθησε να πυροβολήσει τη Βαγενά σε σημεία που θα την τραυμάτιζε, αλλά δεν θα τη σκότωνε.

mathaios_monselas

Όταν βρέθηκε το πτώμα της Βαγενά, η αστυνομία δεν άργησε να φτάσει τα ίχνη του Μονσελά, ο οποίος δεν έκανε κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια να εξαφανίσει τα στοιχεία που τον ενέπλεκαν στον φόνο της οδοντιάτρου.

Κατά την ανάκριση, ο Μονσελάς έπεσε σε πολλές αντιφάσεις κι έτσι με λίγη πίεση παραπάνω, οι αστυνομικοί κατάφεραν και απέσπασαν την ομολογία του.

«Πιστεύω ότι ο Θεός και η Γιόλα με έχουν δικαιώσει», είπε στους αστυνομικούς.

Ο Μονσελάς καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 12 χρόνια και 9 μήνες φυλάκιση, ενώ η ποινή του μειώθηκε κατά 3 μήνες στο Εφετείο. Τελικά, αποφυλακίστηκε το 1998 υπό όρους.